SVVE: voorwaarden energieadvies
Wilt u subsidie aanvragen voor een energieadvies bij de Subsidieregeling verduurzaming voor verenigingen van eigenaars (SVVE)? Dit kan nadat u het advies heeft gekregen één keer per gebouw of groep van gebouwen.
Aanvragen is mogelijk van 23 januari 2023 tot en met 31 december 2027.
Verschillende energieadviezen
U kunt kiezen uit 3 soorten energieadviezen:
- energieadvies (zonder besluit tot investeren)
- energieadvies met procesbegeleiding (inclusief besluit tot investeren)
- energieadvies met een duurzaam meerjarenonderhoudsplan (DMJOP) en mogelijke procesbegeleiding. In het DMJOP staan minimaal 2 verduurzamingsmaatregelen opgenomen.
Waar moet het energieadvies aan voldoen?
Het advies moet aan verschillende voorwaarden voldoen om in aanmerking te komen voor de subsidie voor een energieadvies.
Het energieadvies:
- is niet ouder dan 2 jaar, gerekend vanaf de indiening van de aanvraag; is opgesteld door een energieprestatieadviseur (EPA) van een gecertificeerd bedrijf volgens de Beoordelingsrichtlijn (BRL) 9500 deel 02.
- bevat een technische en bouwkundige beoordeling van de thermische schil en de installaties van het gebouw(en). Deze beoordeling is ter plekke uitgevoerd door de EPA. De thermische schil is de omhulling van het gebouw samengesteld uit bouwkundige elementen zoals de muren en dak.
- bevat een beschrijving van de mogelijke verduurzamingsmaatregelen. In deze beschrijving staan ook de voor- en nadelen per maatregel;
- bevat een inschatting van de investering en hoeveel energiebesparing elke maatregel oplevert;
- geeft inzicht in de terugverdientijd van de investeringen;
- geeft een onderbouwde volgorde van investeringen aan;
- geeft uitleg over de mogelijkheden voor het uitvoeren van een Zeer Energiezuinig Pakket (ZEP) of het bereiken van een Nul-op-de-Meter-gebouw (NOM).
- Voor dit energieadvies gelden dezelfde voorwaarden als vermeld onder Energieadvies;
- De VvE besluit op basis van het energieadvies om binnen 5 jaar minimaal 2 verduurzamingsmaatregelen uit te voeren;
- De VvE legt dit schriftelijk vast en een afschrift hiervan (bijvoorbeeld de notulen) stuurt u mee met de aanvraag.
U vraagt deze subsidie aan na het uitvoeren van het energieadvies en de procesbegeleiding.
Procesbegeleiding is externe begeleiding van de VvE bij het opnemen van verduurzamingsmaatregelen in de VvE-besluiten. Dit proces vindt plaats tot en met het definitieve besluit en tot het uitvoeren van minimaal 2 maatregelen in de komende 5 of 10 jaar (zie hieronder DMJOP). Denk bij procesbegeleiding bijvoorbeeld aan keukentafelgesprekken. Of aan het toelichten van de verduurzamingsmaatregelen tijdens de Algemene Leden Vergadering (ALV). Begeleiding bij het offerte- of uitvoeringsproces hoort hier niet bij.
- Voor dit energieadvies gelden dezelfde voorwaarden als vermeld onder Energieadvies;
- Het DMJOP:
- is niet ouder dan 2 jaar, gerekend vanaf de aanvraag;
- heeft een duur van 30 jaar;
- bevat de onderhouds-, herstel- en vernieuwingswerkzaamheden die tijdens de duur van het plan als nodig staan beschreven;
- bevat de uitvoering van minimaal 2 verduurzamingsmaatregelen binnen 10 jaar;
- bevat een kostenberekening van de geplande werkzaamheden en een gelijke spreiding van de kosten over de jaren.
- De VvE stelt het plan vast in de ALV en legt het besluit schriftelijk vast. Een afschrift hiervan (bijvoorbeeld notulen) stuurt u mee met de aanvraag.
U vraagt deze subsidie aan na het uitvoeren van het energieadvies, het DMJOP en een positief besluit van de VvE. Is er ook sprake van procesbegeleiding? Dan kunt u dat meenemen in de subsidieaanvraag. Een aparte aanvraag voor zowel een energieadvies met procesbegeleiding als een energieadvies met een DMJOP en mogelijke procesbegeleiding is niet mogelijk.
Keuzelijst energiebesparende maatregelen
Vraagt u subsidie aan voor een energieadvies met procesbegeleiding? Of een energieadvies en een DMJOP met mogelijke procesbegeleiding? Dan moet u minimaal 2 maatregelen binnen 5 of 10 jaar (bij DMJOP) laten uitvoeren.
Het gaat om de volgende maatregelen:
- Energiebesparende isolatiemaatregelen:
-
- spouwmuurisolatie
- gevelisolatie
- dak- of zolder- of vlieringisolatie
- vloer- of bodemisolatie
- HR-glas: HR++ of triple-glas eventueel i.c.m. kozijnpanelen en/of isolerende deuren
-
- Duurzame warmteopties:
-
- warmtepomp
- zonneboiler
-
- centrale aansluiting op een warmtenet. Voor VvE's die alleen uit eigenaar/bewoners bestaan.
- CO2-gestuurde ventilatie of balansventilatie met een minimaal rendement van 90% aan warmteterugwinning (WTW). Warmteterugwinning is een manier waarmee warmteverlies wordt verminderd. Bijvoorbeeld door ventilatie.
De bovenstaande maatregelen en apparaten moeten aan kwaliteitseisen voldoen. Deze vindt u op de pagina's SVVE: voorwaarden subsidie energiebesparende isolatiemaatregelen en SVVE: voorwaarden subsidie duurzame warmteopties en centrale aansluiting warmtenet. Voor de maatregelen vraagt u apart subsidie aan.
Aanvragen
Lees het aanvraagproces door voordat u de aanvraag indient. Daarin leest u onder andere welke documenten u nodig heeft en hoe het aanvraagproces verloopt.
Meer weten?
- Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties