Open voor aanvragen

Particulieren - Kleinschalig wooncomplex realiseren

Gepubliceerd op:
30 juni 2022
Laatst gecontroleerd op:
15 maart 2023

Bent u 55 jaar of ouder en heeft u weleens nagedacht met wie en waar u oud wilt worden? Bijvoorbeeld met vrienden of gelijkgestemden in een verbouwde boerderij of woonhofje, nabij familie en in uw vertrouwde omgeving?

Over 10 jaar telt Nederland 800.000 (toekomstige) ouderen meer dan nu. Veel 55-plussers wonen in een woning waar ze met kinderen woonden, maar nu te groot is. Of in een woning die niet meer passend is, omdat ze minder goed ter been zijn. Een groot deel van hen zoekt (op de termijn) in hun eigen omgeving een nieuwe en beter passende woning. Het liefst waarbij ze omringd worden door anderen zoals vrienden of kennissen. Op dit moment zijn er te weinig van dit soort woningen. Het is mogelijk dat ook in de toekomst de keuze beperkt blijft. Om die reden is het verstandig dat 55-plussers tijdig nadenken over hoe ze later willen wonen én wat ze hier zelf in kunnen betekenen. 
 

Zelf woningen realiseren

Overweeg om samen met vrienden of gelijkgestemden een kleinschalig wooncomplex te realiseren. Door zelf het initiatief te nemen, heeft u meer vrijheid om te kiezen hoe, waar en met wie u woont en wanneer u verhuist. Deze keuzes worden dan niet voor u gemaakt. Door zelf een woonvorm te realiseren bent u bovendien niet afhankelijk van het lokale aanbod. Zo houdt u meer regie over uw leven en kunt u blijvend genieten van de dingen die u plezier geven. Een kleinschalig wooncomplex maakt het mogelijk voor particulieren om omringd door vrienden of gelijkgestemden in één gebouw of in losse huizen te wonen, zonder privacy te verliezen. Vaak zijn de woningen levensloopbestendig. In en rond het gebouw kunnen er ruimtes en voorzieningen gerealiseerd worden om te delen. Bijvoorbeeld een gemeenschappelijke ruimte om elkaar te ontmoeten, een tuin of een fietsenhok. 

  • Op de website van Vereniging Eigen Huis is allerlei informatie te vinden over langer zelfstandig wonen, zoals een overzicht van de verschillende vormen van gemeenschappelijk wonen voor 55-plussers.
  • De Landelijke Vereniging Gemeenschappelijk wonen van Ouderen (LVGO) biedt starters veel informatie over wat gemeenschappelijk wonen inhoudt en wat er allemaal bij komt kijken.

Waarmee moet u rekening houden?

Zelf een woonproject realiseren is helaas niet gemakkelijk. Houdt u er rekening mee dat het hele traject gemiddeld 6 tot 8 jaar duurt en dat u tegen obstakels aanloopt tijdens het proces. U neemt niet alleen beslissingen over de woonvorm, maar ook over het bouwproces zelf. Een groot doorzettingsvermogen en sterk geloof in uw plan zijn onmisbaar.

Een goede tip is om een procesbegeleider in te schakelen. Deze helpt bij alle stappen, van het creëren van een groep bewoners tot aan het regelen van de bouw. In het praktijkverhaal van Ózzen Hôf leest u over hun ervaringen met de inzet van een procesbegeleider. 

Stimuleringsregeling en stappenplan

Met de Stimuleringsregeling Wonen en Zorg (SWZ) kunt u de haalbaarheid van uw project laten onderzoeken als u een locatie heeft. Deze stap is belangrijk omdat het de uitvoerbaarheid van het project op orde brengt. In onderstaand stappenplan vertellen we u meer over het proces dat bij het zelf realiseren van een wooncomplex komt kijken en hoe en wanneer u de subsidie aanvraagt. 

Hoe gaat u van start?

Praktijkvoorbeelden

Het Vriendenerf

Het Vriendenerf is een woonproject waarbij het accent ligt op zelfstandig wonen in duurzame en geschakelde koophuizen op een ruim erf. De bewoners delen een aantal voorzieningen zoals een werkplaats, tuinschuur en hobbyruimte. Ook is er een grote gemeenschappelijke ruimte. 

 

Ózzen Hôf

Ózzen Hôf is een woonhofje in het centrum van Horst en bestaat uit 8 gelijkvloerse levensloopbestendige koopwoningen met een gemeenschappelijke tuin en ontmoetingsruimte. Ondanks de hoge mate van privacy, hebben de bewoners ook afgesproken oog voor elkaar te hebben, te helpen waar nodig en 'samen te delen'. Lees hun verhaal.

Afbeelding Ecodorp Allemansland

Ecodorp Allemansland

Ecodorp Allemansland is een sociocratische ecologische woongemeenschap in de omgeving van Deurne. Het ecodorp is samengesteld uit jonge en oude bewoners en draait om wonen in het groen. De gemeenschap bestaat uit relatief kleine, duurzame woningen. Bewoners onderhouden samen een moestuin, kruidentuin en dierenweide onderhouden. 

SWZ steunt Buitengewoon

Bekijk de video over Buitengewoon, het initiatief van een groep enthousiaste particulieren (55-plussers). 

Verder interessant

Ook in de volgende fases van uw woonzorgarrangement biedt de Stimuleringsregeling Wonen en Zorg financiële ondersteuning in de vorm van een lening. Deze helpt u bijvoorbeeld bij de voorbereidingskosten die bij uw project komen kijken. Op de pagina van deze regeling vindt u ook praktijkverhalen van andere woon(zorg)projecten die gebruikmaakten van de stimuleringsregeling.  

Tip: verdiep u naast de SWZ ook eens in andere subsidies, zoals de Stimuleringsregeling ontmoetingsruimten in ouderenhuisvesting (SOO) van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. 

Sommige initiatiefnemers maken bij de start van hun plannen een website en/of social media-profielen aan. Zo houden zij partijen in omgeving van de woonlocatie makkelijk op de hoogte over de plannen en de vorderingen voor de te realiseren woonvorm. 

Bent u tevreden over deze pagina?