Een combitrack als vliegwiel voor verandering in Egypte

Laatst gecontroleerd op:
8 april 2025
Gepubliceerd op:
1 april 2025

In Egypte is een van de 22 combitracks gestart: Klimaat- en waterslimme landbouw. Daarbij helpen de Nederlandse overheid en ondernemers de sector vooruit met innovaties. Dat lost lokale problemen op én schept grote kansen voor Nederlandse ondernemers. Massimo Lindeman, private sector development coach, geeft ondernemers 4 tips over het starten met een combitrack.

Mijn naam is Massimo Lindeman. Als private sector development coach ben ik betrokken bij de combitrack Klimaat- en waterslimme landbouw in Egypte. Voor deze combitrack werk ik samen met de Nederlandse ambassade, Nederlandse kennisinstellingen, lokale overheden en Nederlandse ondernemers aan het versterken van de sector. Ik vertel graag hoe we dit doen.

1. Maak partnerschappen en denk samen na over de aanpak

Veel ondernemers vragen mij: wat is een combitrack precies? Een combitrack is een gecombineerde aanpak van handel, investeringen en ontwikkelingssamenwerking. Met een combitrack kun je partnerschappen opzetten. Bijvoorbeeld tussen Nederlandse en Egyptische ondernemers, kennis- en financieringsinstellingen, ngo's en overheden. Vanuit RVO ondersteun ik dit proces. 

Het verbinden van partners die een projectidee verder willen brengen, geeft me energie. Met hen in gesprek gaan en tot een concreet project komen, dát vind ik het leukst.

Met die partnerschappen bedenken we een gecombineerde aanpak om de landbouwsector van Egypte te stimuleren. Zo sla je 2 vliegen in 1 klap: Nederlandse ondernemers kunnen zakelijke kansen benutten én we helpen mee de Egyptische landbouw te verduurzamen. Daarnaast kunnen we via verschillende RVO-programma's innovaties op de Egyptische markt introduceren. En Nederland positioneren als kennispartner.

2. Identificeer kansen voor Nederlandse ondernemers

Ook in Egypte merk je de gevolgen van klimaatverandering. Hierdoor is duurzamer produceren van landbouwproducten en efficiënter met water omgaan noodzakelijk. Daarnaast groeit de bevolking snel, waardoor de vraag naar zelfgemaakt voedsel toeneemt. Veel mensen in Egypte zijn afhankelijk van de landbouwsector. Met een watertekort en minder vruchtbare grond is dat best een uitdaging.

Deze uitdagingen bieden kansen voor Nederlandse ondernemers. Ons land staat immers bekend om innovaties op het gebied van landbouw. Met onze kennis en kunde kunnen we deze private sector in Egypte bewegen richting een nieuwe manier van produceren. 

Innoveren kan in de hele Egyptische landbouwsector, denk bijvoorbeeld aan: 

  • open teelt;
  • bedekte teelt (kassen);
  • zaadproductie; en
  • watermanagement. 

Maar innoveren in data is ook mogelijk. Zo starten we nu een project dat data koppelt aan het efficiënter gebruiken van water en gewasmonitoring.

Egypte en Nederland hebben al lange tijd een goede relatie op het gebied van voedselzekerheid en water. Dat helpt deze combitrack. Ook gunstig: Egypte's geografisch strategische ligging en grote lokale markt.

Genoeg kansen voor Nederlandse ondernemers, dus!

3. Spreek gerichte interventies af

Om resultaten te bereiken, bepaalden we samen een strategie voor alle termijnen: kort, middellang en lang. Daarmee spreken we gerichte interventies af, zoals het ontwikkelen van Egyptische en Nederlandse netwerken. Maar ook het opzetten van impactclusters op citrus, bedekte teelt en ruilverkaveling. Zo boek je sneller vooruitgang.

Als overheid willen we de stap naar zakendoen in Egypte makkelijker maken. De ambassade in Caïro speelt daarin een essentiële rol door  zakelijke kansen en uitdagingen te signaleren.

De komende tijd staat vooral in het teken van bedrijven uit de combitrack samenbrengen. Om elkaar en elkaars projecten beter te leren kennen en gezamenlijke uitdagingen te ontdekken. Maar ook om te kijken waar we samen kunnen optrekken. 

Egypte biedt veel kansen maar kent ook uitdagingen. Zet Nederlandse kennis en kunde in én maak lokaal impact.

4. Focus op langetermijnresultaten

Deze combitrack kun je vooral zien als een vliegwiel voor verandering. Ik hoop dat er in de komende 5 jaar nieuwe samenwerkingen ontstaan, dat onze projecten een vervolg krijgen en dat we een duurzame businesscase opbouwen. Bijvoorbeeld door duurzame landbouwmethoden en kennis over goed grond- en watergebruik verder te verspreiden. Ook hoop ik dat we kansen vinden voor de volgende stap. Denk aan het betrekken van grotere investeerders en donoren. Die zijn nodig om onze projecten op grotere schaal uit te voeren.

Contact

Interesse in deze combitrack? Of in een van de andere 21 combitracks in Bangladesh, Colombia, Ghana, India, Indonesië, Ivoorkust, Kenia, Marokko, Nigeria, Senegal, Vietnam en Zuid-Afrika? Geef in ons contactformulier aan welke tracks uw belangstelling hebben. Wij nemen dan contact met u op.

Bent u tevreden over deze pagina?