Energieprestatieverbetering van bestaande bedrijfsgebouwen (Renovatiestandaard) [W]

Gepubliceerd op:
30 december 2024

Bestemd voor:
het verbeteren van de energieprestatie van bestaande bedrijfsgebouwen, zoals vastgelegd in ISSO 75.1 (Energieprestatie Utiliteitsgebouwen),

en bestaande uit:
een pakket van energie-investeringen gebaseerd op een Energieprestatie advies utiliteit EP-U MWA, zoals vastgelegd in ISSO 75.2 (Maatwerkadvies Utiliteitsgebouwen). Het advies dient opgesteld te zijn voordat is geïnvesteerd in de maatregelen genoemd in het Energieprestatie advies utiliteit EP-U MWA en voordat een EIA-melding wordt gedaan. De energieprestatie van het bedrijfsgebouw moet door het pakket van energie-investeringen voldoen aan ten minste energielabel A++ of A+++, afhankelijk van de hoofdgebruiksfunctie en met ten minste drie labels zijn verbeterd ten opzichte van het afgemelde energielabel opgesteld na 1 januari 2021.

Het geregistreerde Energieprestatie advies utiliteit EP-U MWA moet voldoen aan de meest recente versie van de BRL9500 – MWA-U richtlijn. De adviseur dient gecertifieerd te zijn volgens de ISSO 75.2 en vermeld staan in het Centraal Register Techniek. Het register is te raadplegen via www.centraalregistertechniek.nl.

Het afgemelde energielabel en het Energieprestatie advies utiliteit EP-U MWA moeten geregistreerd staan in de Rijksdatabase EP-Online. Deze database is te raadplegen via www.ep-online.nl. Voor investeringen die deel uitmaken van het pakket van energie-investeringen die ook zijn omschreven in hoofdstuk D (Duurzame energie) zijn alle eisen die aan deze bedrijfsmiddelen worden gesteld eveneens van toepassing.

De bijdrage van een maatregel aan de labelverbetering wordt niet meegerekend in de energieprestatieverbetering van het bedrijfsgebouw wanneer deze maatregel niet als onderdeel van het pakket van energie-investeringen wordt gemeld voor Energie-investeringsaftrek.

Bij een functieverandering van een gebouw dient het Energieprestatie advies utiliteit EP-U MWA te worden opgesteld op basis van de nieuwe hoofdgebruiksfunctie van het gebouw zowel in de oude als nieuwe situatie.

Een investering in een maatregel die onder code 210001 wordt gemeld kan daarnaast niet worden gemeld onder een andere (specifieke) code van de Energielijst. Het maximum investeringsbedrag dat voor EIA in aanmerking komt bedraagt € 100 per m2 gebruiksoppervlak per labelsprong.

Toelichting:

  • Een energieprestatie verbetering van A naar A+ geldt ook als een labelsprong.
  • Het maatwerkadvies moet zijn opgesteld voordat de eerste investeringsverplichting is aangegaan.
  • Investeringen waarvan de investeringsdatum voor de datum van opstellen van het maatwerkadvies ligt, komen dan ook niet in aanmerking voor EIA onder code 210001. Als u wilt dat alle investeringskosten in aanmerking komen voor EIA, moet u de opdracht voor deze investeringen doen binnen de meldingstermijn van drie maanden.
  • Het pakket van energiebesparende maatregelen moet u in één keer melden onder deze code om in aanmerking te kunnen komen voor EIA. Een investering in een maatregel kan niet worden gemeld onder code 210001 en tevens onder een specifieke code. U moet dus kiezen. Bedenk hierbij dat een maatregel niet telt voor een labelsprong als een maatregel wordt gemeld onder een (specifieke) code anders dan code 210001.
  • De kosten voor een blowerdoortest kunnen, als deze voldoen aan de eisen beschreven onder hoofdstuk G, gemeld worden als advieskosten. Deze kosten worden niet gerekend tot de gemaximeerde bedragen beschreven in de code.
  • De renovatiestandaard is A++ voor gebouwen met hoofdgebruiksfunctie gezondheidszorg met bed, hoofdgebruiksfunctie logies en hoofdgebruiksfunctie sport. Voor alle andere hoofdgebruikksfuncties is het te behalen energielabel A+++.  

 

Meer informatie

ID:GEO

Bent u tevreden over deze pagina?