3e ronde Innovatiefonds voor koolstofarme projecten

Gepubliceerd op:
31 augustus 2022

Van fossiele brandstoffen naar groene energie. Met het Europese Innovatiefonds steunt de Europese Commissie bedrijven die nieuwe technologieën ontwikkelen voor de energietransitie. Al 3 Nederlandse waterstofprojecten kregen deze steun uit een eerdere ronde. In het najaar maken bedrijven opnieuw kans op het Innovatiefonds.

Het Europese Innovation Fund is een van de grootste financieringsprogramma’s ter wereld. De Europese Commissie (EC) stelt in totaal € 10 miljard beschikbaar voor de financiering van vernieuwende, koolstofarme projecten.

Nieuwe oproep voor Innovatiefonds

In het najaar doet de EC een 3e oproep. Ook projecten die tot nog toe onsuccesvol waren, kunnen een aanvraag doen. Om de afhankelijkheid van Russische fossiele brandstoffen verder te verminderen, verdubbelt de commissie het subsidiebedrag tot ongeveer € 3 miljard.

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) ondersteunt bedrijven met serieuze interesse in een bijdrage uit het Innovation Fund. De experts van RVO kunnen helpen bij inhoudelijke vragen over de aanvraag en het eventueel combineren van subsidies. Geïnteresseerde bedrijven kunnen contact met opnemen via innovationfund@rvo.nl.

Nederlandse waterstofprojecten met Europese steun

In de 2e subsidieronde kregen 3 Nederlandse waterstofprojecten steun uit het Innovatiefonds. Dat waren: Holland Hydrogen, FUREC en ELYgator. In totaal verdeelde de EC deze ronde € 1,8 miljard over 17 grote Europese projecten. Lees hieronder meer over de Nederlandse projecten.

Holland Hydrogen

Onder de naam Holland Hydrogen bouwt Shell een 200 megawatt elektrolyse-installatie op de Maasvlakte. De stroom voor de productie van de groene waterstof komt van het offshore windpark Hollandse Kust (noord). De groene waterstof vervangt de grijze waterstof bij de fabriek van Shell Pernis.

FUREC

Energiebedrijf RWE verwerkt in het FUREC-project niet-recycleerbare vaste afvalstromen en zet deze om in waterstof. Installaties in het Limburgse Haelen maken korrels (pellets) van organisch afval. Een vergassingsinstallatie op het industriecomplex Chemelot maakt vervolgens waterstof van het afval. De circulaire waterstof vervangt grijze waterstof van een aantal bedrijven op het industrieterrein Chemelot.

ELYgator

In het ELYgator-project investeert Air Liquide in een 200 megawatt elektrolyse-installatie in Zeeland. De installatie levert jaarlijks 15.500 ton groene waterstof. Air liquide levert ook de bijproducten zuurstof en warmte aan de Zeeuwse industrie.

Over het Innovation Fund

Uitvoerend vicevoorzitter van de EC, Frans Timmermans: “De subsidies geven Europese bedrijven steun om moderne technologieën te ontwikkelen die we nodig hebben voor de groene transitie. Het Innovatiefonds is een belangrijk instrument om innovaties voor hernieuwbare waterstof en andere oplossingen voor de industrie op te schalen.”

In vergelijking met de 2e ronde neemt het beschikbare geld van het Innovatiefonds in ronde 3 met 60% toe. Daarmee kan de EC 2 keer zoveel projecten steunen.

In samenwerking met:
  • Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
Bent u tevreden over deze pagina?