Aanpak piekbelasting: veel interesse voor beëindigingsregelingen

Gepubliceerd op:
23 januari 2024

Onder agrarisch ondernemers is veel interesse voor de Landelijke beëindigingsregelingen veehouderijlocaties (Lbv) en Lbv-plus. Ook vragen veehouders persoonlijke ondersteuning en subsidie aan voor advies over de toekomst van hun bedrijf. Dat zegt minister voor Natuur en Stikstof Van der Wal in haar Kamerbrief van 23 januari 2024.

1.262 veehouders vragen Lbv of Lbv-plus aan

De grote interesse voor de Lbv en Lbv-plus blijkt uit het aantal aanvragen. Tot nu toe hebben 1.262 agrarisch ondernemers een aanvraag gedaan voor een van beide regelingen. Meedoen aan de regelingen is vrijwillig. Een actueel overzicht van het aantal aanvragen vindt u op Lbv en Lbv-plus actueel.

Verlenging en meer geld

De minister wil de Lbv-plus verlengen tot het einde van 2024. Daarnaast wil zij meer geld beschikbaar stellen voor de Lbv en Lbv-plus. Of dit extra budget er komt, hangt af van goedkeuring van het parlement en de Europese Commissie.

Nieuwe regeling voor kleinere sectoren

Houdt u dieren die buiten de Lbv en Lbv-plus vallen? En wilt u uw bedrijf beëindigen? De minister werkt aan een nieuwe beëindigingsregeling: de ‘Lbv voor kleinere sectoren’. Daarvoor is nog toestemming nodig van de Europese Commissie.

509 veehouders krijgen persoonlijke ondersteuning van zaakbegeleider

Als u nadenkt over de toekomst van uw veehouderij, kunt u persoonlijke ondersteuning krijgen. De zaakbegeleider luistert, denkt met u mee en brengt uw mogelijkheden in beeld. Tot nu toe vroegen 509 veehouders een zaakbegeleider aan.

378 veehouders vragen SABE-adviesvoucher aan

Van de veehouders die onder de aanpak piekbelasting vallen, vroegen er 378 een SABE-adviesvoucher voor veehouderijen met piekbelasting aan. Met zo’n voucher krijgen zij tot € 1.500 subsidie voor een advies over de toekomst van hun bedrijf.

Meer informatie

In haar brief aan de Tweede Kamer vertelt minister Van der Wal hoe het met de aanpak piekbelasting gaat. Ook kijkt zij vooruit naar dit jaar. Zie ons nieuwsbericht over de plannen voor de aanpak piekbelasting. Wilt u de volledige Kamerbrief lezen? U kunt deze downloaden op de website van de Tweede Kamer.

In opdracht van:
  • Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit
Bent u tevreden over deze pagina?