Campus Universiteit van Amsterdam wint award voor bodemenergiesysteem
De Roeterseiland Campus van de Universiteit van Amsterdam is de winnaar van de WKO Duurzaamheid Award 2025. De campus gebruikt 2 systemen voor warmte- en koudeopslag (WKO’s), die 10 van de 11 gebouwen op de campus verwarmen en koelen. De campus kreeg de prijs van het Gebruikersplatform Bodemenergie, mede opgericht door Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Flink besparen op verwarmings- en koelingsenergie
WKO’s zijn belangrijk in de warmtetransitie (de overstap van fossiele brandstoffen op duurzame en hernieuwbare warmtebronnen). Een WKO-systeem slaat energie uit het gebouw en/of de omgeving op in de bodem. De WKO is gekoppeld aan een warmtepomp en bespaart hierdoor tot wel 60% verwarmingsenergie en 80% koelingsenergie. Deze award is een erkenning voor het werk van een eindgebruiker of beheerder van een WKO-systeem, die ook kennis deelt met andere eindgebruikers.
Systeem verbeteren
Ap Borsje en Arjan van Grunsven namen de prijs in ontvangst tijdens het Nationaal Symposium Bodemenergie op 15 mei. Borsje is clustermanager techniek bij de Universiteit van Amsterdam en zo als eindgebruiker verantwoordelijk voor het systeem. Van Grunsven is technisch adviseur bij DNA Duurzaam en beheerder van het systeem. Zij kregen de prijs onder andere omdat ze het systeem constant verbeteren en optimaliseren.
Kennis delen
Een andere belangrijke reden om de prijs aan de Roeterseiland Campus te geven, is dat ze zich actief bezighouden met kennisdeling en het promoten van bodemenergie. Zo komen er regelmatig studenten langs van de opleiding Energietechniek van de Hogeschool van Amsterdam, die met presentaties en werkstukken leren hoe een WKO werkt. Ook lieten Borsje en Van Grunsven met een video zien hoe het systeem werkt om draagvlak te creëren bij bijvoorbeeld beleidsmakers van de universiteit.
Efteling en Nationaal Militair Museum
De andere 2 genomineerden waren het gebied Anderrijk in de Efteling en het Nationaal Militair Museum. Door een WKO-systeem in Anderrijk verlaagde het gasverbruik van attractiepark de Efteling met ongeveer 20%. En het Nationaal Militair Museum heeft al sinds de bouw een WKO-installatie, waardoor er ruimte was om te investeren in verbetering van het systeem. Het museum onderzoekt nu of het zelfs helemaal gasloos kan worden.
Wat is de WKO Duurzaamheid Award?
Dit jaar reikte het Gebruikersplatform Bodemenergie voor de 9e keer de WKO Duurzaamheid Award uit. Sinds 2024 gaan de nominaties naar de eindgebruiker en de beheerder van het systeem samen. De jury kijkt in de eerste plaats naar meetbare criteria, maar ook naar bijvoorbeeld communicatie over het systeem en voorlichting over en promotie van bodemenergie in het algemeen. Dit jaar ontving de jury 22 inzendingen.
- Ministerie van Klimaat en Groene Groei