Lbv en Lbv-plus: nu ook subsidie voor scharrelruimtes met geldig stalcertificaat

Gepubliceerd op:
14 maart 2024

Pluimveehouders met een scharrelruimte (wintergarten) kunnen meer subsidie krijgen uit de Landelijke beëindigingsregeling veehouderijlocaties (Lbv) of Lbv-plus. Deze scharrelruimte telt nu mee voor de oppervlakte van uw dierenverblijven. Dit geldt alleen voor scharrelruimtes met een geldig stalcertificaat van een onafhankelijk certificeringsbureau.

Wat betekent dit voor u?

Heeft u de Lbv of Lbv-plus al aangevraagd, maar nog geen beslissing gekregen? Wij sturen u binnenkort een e-mail. Hierin staat hoe u de scharrelruimtes nog kunt toevoegen aan uw aanvraag. Pluimveehouders die al een beslissing hebben gekregen, hebben wij op 4 maart 2024 al een e-mail gestuurd.

Wilt u nog een aanvraag doen voor de Lbv-plus? U kunt de oppervlakte van uw scharrelruimte opgeven in uw aanvraag. Stuur met uw aanvraag ook het stalcertificaat mee. Misschien wilt u eerst weten hoeveel extra subsidie u kunt krijgen. Met de rekentool op onze webpagina maakt u een schatting van het subsidiebedrag.

Is er genoeg budget voor de extra vergoeding? 

Heeft u al een positieve beslissing ontvangen? Dan komt de extra vergoeding uit een ander budget. De positieve beslissing blijft gewoon gelden, ook met de extra vergoeding.

Heeft u nog geen beslissing ontvangen? Er is op dit moment niet genoeg budget voor alle aanvragers van de Lbv en Lbv-plus. Het kabinet wil extra geld beschikbaar maken. De Eerste Kamer en de Europese Commissie moeten dit nog goedkeuren.

Waarom wel subsidie voor scharrelruimtes? 

Bij het berekenen van het subsidiebedrag kijken we naar de oppervlakte van dierenverblijven. In de Lbv- en Lbv-plus-regelingen staat dat de oppervlakte van (overdekte) uitlopen geen onderdeel is van het dierenverblijf. De minister voor Natuur en Stikstof heeft nu vastgesteld dat scharrelruimtes geen (overdekte) uitlopen zijn. Deze zijn onderdeel van het dierenverblijf. Dit geldt alleen voor scharrelruimtes met een geldig stalcertificaat van een onafhankelijk certificeringsbureau. 

Bij haar overweging heeft de minister meegenomen dat een scharrelruimte als onderdeel van het huisvestingssysteem kan worden gezien. Dit kan volgens artikel 2.70 van het Besluit houders van dieren.

In opdracht van:
  • Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit
Bent u tevreden over deze pagina?