Nieuwe viewer laat zien of dak geschikt is voor zonnepanelen

Gepubliceerd op:
28 maart 2024

De nieuwe dataviewer van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) brengt kansrijke daken en parkeerplaatsen voor zonnepanelen in heel Nederland in beeld. De viewer geeft aan of een dak nu al mogelijk geschikt is voor zonnepanelen. Of geschikt te maken is, door bijvoorbeeld het versterken van het dak. Zo kunnen dakeigenaren, installateurs of aanbieders van zonnepanelen eenvoudig kansen voor zonnepanelen op daken zien. 

Mogelijkheden voor zonnepanelen 

Zo’n 50% van het oppervlakte van daken en parkeerplaatsen in Nederland is beschikbaar voor het opwekken van zonne-energie met panelen. Dat is 725 km2. Deze daken en parkeerplaatsen hebben genoeg ruimte om zonnepanelen te plaatsen. En er schijnt genoeg zonlicht op de panelen. Van deze oppervlakte is 8% direct geschikt voor het plaatsen van zonnepanelen. In de andere gevallen moeten er eerst belemmeringen worden opgelost. 

Bekijk per locatie of een dak geschikt is of niet

Een gebruiker kan in de viewer de locatie van een pand intypen en ziet gelijk of het dak geschikt is of niet. Door in te zoomen op de kaart laat de viewer ook de kansrijke daken in de buurt zien. Er wordt meteen duidelijk welke belemmeringen er zijn. Voorbeelden van belemmeringen zijn:

  • De dakconstructie is niet sterk genoeg;
  • Aparte dakvorm of dakramen;
  • Aanwezigheid van asbest.

Zijn er belemmeringen? Dan kan de eigenaar, installateur of aanbieder van zonnepanelen hiervoor een oplossing zoeken. De viewer zorgt er hiermee voor dat daken sneller geschikt kunnen worden gemaakt voor het opwekken van zonne-energie met panelen.

Getest op vakbeurzen

RVO testte de viewer eind maart op de vakbeurzen Solar Solutions en Green Heating Solutions. Bezoekers van de beurs konden kennis maken met de viewer en waren erg enthousiast. “Mooi om in mijn buurt te zien waar de kansrijke daken en belemmeringen zitten en leuk dat we deze tool makkelijk zelf kunnen bedienen op een groot scherm”, was een veel gehoorde reactie. 

Wilt u duurzame energie opwekken met zonnepanelen? 

In opdracht van:
  • Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
Bent u tevreden over deze pagina?