Bedrijven investeren ruim € 3,2 miljard in energiebesparing met belastingvoordeel

Gepubliceerd op:
22 mei 2025

Ondernemers maakten vorig jaar minder gebruik van belastingvoordeel voor de aanschaf van energiebesparende middelen, zoals warmtepompen en zonnepanelen. De investeringen die zij meldden, leveren een energiebesparing op die vergelijkbaar is met het jaarlijkse energieverbruik van 584.000 huishoudens. De energiebesparing blijft hiermee ongeveer gelijk aan 2023. Dit blijkt uit het jaarverslag van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) over de Energie-investeringsaftrek (EIA).

duurzame transport oostenrijk

Energielijst

Ondernemers kunnen met de EIA 40% van de investeringskosten aftrekken van hun fiscale winst. De energie-investering (in een bedrijfsmiddel) moet voldoen aan de omschrijving op de zogenoemde Energielijst.

De Energielijst wordt ieder jaar geactualiseerd. Er komen nieuwe bedrijfsmiddelen bij en er gaan bedrijfsmiddelen van de Energielijst af. Bijvoorbeeld als ondernemers daar weinig of geen gebruik van maken. Of als de terugverdientijd van een investering in deze bedrijfsmiddelen inmiddels minder dan 5 jaar is.

U kunt tot en met 1 september een voorstel indienen voor de Energielijst 2026. Doe een voorstel.

Minder aanvragen

Ondernemers vroegen in 2024 in totaal voor ruim € 3,2 miljard aan energiezuinige investeringen belastingvoordeel aan. Het aantal keren dat bedrijven gebruik maakten van de EIA ligt een derde lager dan een jaar eerder. 

Eerder investeren

Een mogelijke verklaring is dat bedrijven in de voorgaande jaren versneld investeerden in energiebesparende bedrijfsmiddelen door de hoge energieprijzen. Ook zijn in 2024 verschillende bedrijfsmiddelen op de Energielijst aangescherpt of vervallen, omdat deze tegenwoordig standaard zijn of in meer of mindere mate verplicht. Hiervoor kregen ondernemers dan geen belastingvoordeel meer.

Zo kunnen ondernemers voor bijvoorbeeld warmtepompen alleen nog belastingvoordeel van de EIA aanvragen voor bestaande gebouwen. Want bij nieuwbouw is een warmtepomp inmiddels de standaard. Voor zonnepanelen krijgen ondernerms bij een kleinverbruikersaansluiting alleen nog belastingvoordeel voor systemen met een beperkt vermogen.

Wel hoger investeringsbedrag

Het investeringsbedrag per aanvraag ligt in 2024 wel bijna 2 keer zo hoog als het gemiddelde bedrag dat ondernemers in het verleden meldden. Dit komt deels door inflatie, maar vooral door een aantal grote investeringen die ondernemers momenteel uitvoeren.

Transport en energieopslag

Ondernemers vroegen in 2024 minder belastingvoordeel aan voor energiezuinige investeringen in gebouwen en in de landbouw. Voor investeringen in energieopslag en transport ziet RVO juist een toename. Investeringen in batterij-opslag zijn met 70% toegenomen, vergeleken met een jaar eerder. Batterij-opslag kan een belangrijke bijdrage leveren aan het voorkomen van een overbelast elektriciteitsnet.

In opdracht van:
  • Ministerie van Klimaat en Groene Groei
In samenwerking met:
  • Ministerie van Financiën
Bent u tevreden over deze pagina?