Makkelijk tijdelijk exporteren naar Peru met ATA-carnet

Gepubliceerd op:
27 mei 2024

Wilt u voor uw werk tijdelijk producten meenemen naar Peru en weer terugbrengen naar Nederland? Sinds 30 april 2024 kunt u dit gemakkelijker doen met het ATA-carnet.

Soms moet u eigen materiaal meenemen om uw werk in het buitenland goed te kunnen doen. Denk aan foto- of videoapparatuur, muziekinstrumenten of gereedschap voor reparatie en onderhoud. Deze producten moet u aangeven bij de Nederlandse douane en de douane van uw doelland. Het ATA-carnet maakt het makkelijker dit te doen. Met dit douanedocument hoeft u dan bijvoorbeeld geen btw en invoerrechten te betalen.

Niet alle landen zijn lid van de ATA-conventie en accepteren het ATA-carnet dus niet. "Het kan ook zijn dat een land wel lid is, maar het document alleen geldt voor specifieke producten. Let daar dus op als u tijdelijk uw producten in- en uitvoert," adviseert Soelan Daal, de landenadviseur voor Peru bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Peru accepteert ATA-carnet

Er zijn 80 landen die het ATA-carnet accepteren. Dit spraken zij af in de ATA-conventie. Peru is een van de laatste landen die zich aansloot bij deze conventie. Na Chili en Mexico, is Peru het derde Latijns-Amerikaanse land dat het document accepteert.

Voor Peru geldt dat het ATA-carnet geldig is voor de tijdelijke in- en uitvoer van apparaten en goederen die gebruikt worden op beurzen of andere evenementen.

Meer informatie en aanvragen

Een ATA-carnet vraagt u aan bij de KVK. Hier vind u ook uitgebreide informatie over het gebruik van het document en waar u nog meer op moet letten.

Zakendoen in Peru? RVO helpt u op weg

Wilt u meer informatie over Peruaanse exportregels? Bezoek dan onze pagina Zakendoen in Peru, of neem contact op met onze adviseurs, zij helpen u graag verder.

In samenwerking met:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?