Zakendoen in Peru

Gepubliceerd op:
6 februari 2020
Laatst gecontroleerd op:
5 april 2023

Peru is het thuisland van de aardappel, een bekend favoriet hapje in Nederland. Maar behalve aardappels heeft Peru ook zakelijk veel te bieden. Hoe doet u er zaken? En waar liggen de kansen voor u? Deze pagina helpt u op weg bij het zakendoen in Peru.

Inwoners en maatschappij van Peru

Peru ligt aan de Zuidelijke Stille Oceaan. Het land grenst aan Chili, Bolivia, Brazilië, Colombia en Ecuador. Ook ligt het Titicacameer, 's werelds hoogste bevaarbare meer, deels in Peru.

Peru heeft 32,2 miljoen inwoners (2018). Hiervan woont 33% in het woestijngebied langs de kust, voornamelijk rond de hoofdstad Lima. 50% van de Peruaanse bevolking, voornamelijk de afstammelingen van de inheemse bevolking, woont in de hooglanden van het Andesgebergte. De oostelijke hellingen van de Andes en het aangrenzende regenwoud zijn praktisch onbewoond.

Het klimaat in Peru varieert van tropisch in het oosten tot woestijn in het westen. In de Andes heerst een gematigd tot koud klimaat.

De meeste Peruanen (of Peruvianen) spreken Spaans. Daarnaast spreekt een deel van inwoners Quechua en Aymara.

Economie van Peru

Peru is rijk aan natuurlijke hulpbronnen. Zo staat het land op de 2e plek van de wereld als producent van zilver en goud. Dankzij de hogere grondstofprijzen en een stevige binnenlandse vraag is de verwachting dat de economische groei stabiel zal blijven. De afhankelijkheid van grondstoffen maakt de economie wel kwetsbaar voor prijsschommelingen.

De overheid van Peru is voortdurend bezig om de Peruaanse economie toegankelijker te maken. Ook het grote aantal vrijhandelsovereenkomsten laat de inspanningen van de overheid zien. Zo heeft Peru vrijhandelsovereenkomsten met de Andesgemeenschap, Mercosur, Cuba, APEC, Chili, Mexico, de VS, Canada, Singapore, China, EFTA, Zuid-Korea, Thailand, Japan, Panama en de Europese Unie.

Naast deze handelsovereenkomsten is Peru ook druk bezig met de verdere ontwikkeling van de Pacifische Alliantie ('Alianza del Pacífico'). Dit is een samenwerking tussen Chili, Peru, Colombia en Mexico. Deze alliantie wil de grootste economische unie van Latijns-Amerika worden.

Ondanks een constante economische groei heeft Peru nog te maken met zaken die een gezond economisch klimaat tegenhouden. Inkomensongelijkheid, veel bureaucratie en een onderontwikkelde infrastructuur zijn daar voorbeelden van.

Handel Nederland – Peru

Nederland en Peru hebben een goede handelsrelatie. Nederland staat op plaats 2 van landen voor wat betreft agrarische export vanuit Peru.

In 2021 importeerde Nederland voor € 290,0 miljoen aan Peruaanse goederen en diensten.

Bekijk ook het rapport Handelscijfers Peru - Nederland uit augustus 2022 hieronder voor een overzicht van de import- en exportcijfers.

Sinds maart 2013 bestaat er een vrijhandelsakkoord tussen Peru en de EU, dit kan voordelen voor u hebben. Wilt u weten of uw product in aanmerking komt voor lagere invoerrechten? Raadpleeg dan de Access2Markets Database. Bekijk hieronder ook de Handelscijfers van Nederland en Peru voor een overzicht van de import- en exportcijfers.

Wilt u meer weten over het land Peru, zoals het bruto nationaal product, de economische groei of demografische gegevens? Bekijk dan onze Factsheet Peru.

Zakelijke kansen in Peru

Voor Nederlandse ondernemers biedt Peru kansen in onder meer de sectoren:

  • agro
  • maritiem
  • water
  • life sciences & health
  • circulaire economie

Agri & Food

Peru produceert en exporteert vooral agrarische producten. De sector is dan ook erg belangrijk voor de Peruaanse economie. Ieder jaar exporteert Peru heel veel landbouwproducten richting Nederland. Hiervan wordt de helft doorgevoerd naar andere Europese landen. Op de website Agroberichten Buitenland leest u meer over de kansen van Nederlandse ondernemers, onder meer in de voedingstuinbouw.

Water

In Peru zijn 8 miljoen Peruanen niet aangesloten op het waternet, vooral in landbouwgebieden. Daarnaast is de kwaliteit van het leidingwater beneden peil. De geografische ligging van Peru maakt het land bovendien kwetsbaar voor natuurrampen en klimaatfenomenen als El Niño en La Niña. Nederlandse ondernemers in deze sector kunnen een bijdrage leveren op de volgende gebieden:

  • de omgang met kusterosie;
  • het opspuiten van land;
  • het behandelen van restwater;
  • de kwaliteit en distributie van kraanwater.

Op de website van het Dutch Risk Reduction Team vindt u een voorbeeld van de samenwerking tussen Nederland en Peru op dit gebied.

Logistiek en maritiem

Door de groeiende Peruaanse economie is een betere verbinding met de rest van de wereld nodig. Naar verwachting moet Peru de komende jaren veel investeren in infrastructuur om de huidige groei in stand te houden. Dit biedt kansen voor Nederlandse ondernemers in de havenontwikkeling, luchthavenontwikkeling, verbetering van de infrastructuur en de ontwikkeling van duurzaam vervoer.

Bekijk onderaan deze paragraaf het rapport 'Digitization in ports in the Latin American Region 2020' voor meer informatie.

Life Sciences and Health

Door de COVID19-pandemie zijn een aantal zwakke plekken van het gezondheidssysteem in het land aan het licht gekomen. In reactie daarop heeft de regering in de zomer van 2021 aangegeven de gezondheidszorg te verbeteren. Dit biedt kansen voor Nederlandse ondernemers, onder andere door mee te dingen naar tenders voor de bouw van nieuwe ziekenhuizen. Bekijk hieronder het Kansenbericht "Essalud Hospitals in Chimbote and Piura" voor meer informatie.

Peru werkt aan de ontwikkeling van een E-health systeem. Hiervoor is het land op zoek naar moderne IT-infrastructuur oplossingen. Hier liggen kansen voor Nederlandse ICT-bedrijven. Daarnaast zijn er ook mogelijkheden voor Nederlandse ondernemers die medische middelen, gereedschappen en medicijnen exporteren. Meer hierover leest u in het rapport 'Opportunities for the Dutch Life Sciences & Health sector in Peru'.

Meer informatie over zakelijke kansen

Heeft u vragen over zakendoen in Peru? Of zoekt u zakenpartners in de infrastructruur, landbouw of een andere sector? Neem dan contact op met onze regio-adviseurs. Zij kunnen u meer vertellen over de sectoren en u helpen met het voldoen aan de wet- en regelgeving. Of neem contact op met de Nederlandse ambassade in Peru.

Andere relevante informatie over groeisectoren of zakelijke mogelijkheden publiceert het buitenlandnetwerk op Internationaalondernemen.nl. U kunt hier filteren op het land en de gewenste sector.

Zakendoen in Peru

Ease of Doing Business

Bij de Wereldbank vindt u informatie over alle praktische zaken die komen kijken bij het starten van een eigen bedrijf in Peru. In de rubriek 'Ease of Doing Business' van de Wereldbank vindt u informatie over bouwvergunningen, de registratie van onroerend goed en het betalen van belastingen. Peru staat op plaats 76 in de Ease of Doing Business 2020.

Let op! De Wereldbank heeft onregelmatigheden gevonden in de ranglijsten van 2018 en 2020. Na intern onderzoek (pdf) is besloten het ontwikkelen van de Doing Business-rapporten te stoppen. De bank werkt momenteel aan een nieuwe betrouwbare methode voor het beoordelen van het internationale zaken- en investeringsklimaat.

Hulp bij financiering nodig?

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland helpt u graag uw financiering rond te krijgen. Lees op onze pagina hulp bij financiering om te kijken hoe wij u kunnen helpen.

Kijk ook in de Subsidiewijzer welke subsidies er voor Peru mogelijk zijn.

Plaatselijke zakencultuur

Bij het zakendoen in Peru moet u natuurlijk ook rekening houden met de lokale cultuur en gebruiken. Verdiep u in de do's-and-don'ts, tips en tricks.

Exportregels voor Peru

Access2Markets

De online portal Access2Markets (opvolger van de Market Access Database - MADB) van de Europese Commissie bevat de belangrijkste exportregels en praktische tips voor Peru. Heeft u niet eerder met Access2Markets gewerkt? Lees dan eerst ons stappenplan voor Access2Markets.

Documenten en procedures

De volgende bronnen bieden ook informatie over exportregels:

Tijdelijke invoer

Peru is geen ondertekenaar van de ATA-conventie en u kunt dus geen gebruik maken van een ATA-carnet.

Export strategische goederen

Op Rijksoverheid.nl vindt u informatie over de export van militaire en dual-use goederen (goederen die ook militair gebruikt kunnen worden).

Hulp van de ambassade

De ambassade in Lima staat klaar om u te helpen bij al uw ondernemersvragen. De medewerkers ter plekke kennen de lokale markt, signaleren kansen en geven praktische tips. Bovendien kunnen zij deuren openen die voor anderen gesloten blijven.

Lijkt de plaatselijke overheid niet mee te willen werken of zijn er andere drempels? Vaak kent de ambassade de mensen die deze obstakels weg kunnen nemen. Bij zakelijke conflicten kunnen de ambassademedewerkers u in contact brengen met juristen en fiscalisten. Bekijk de contactinformatie van de ambassade op de website Nederland Wereldwijd. Op die site vindt u ook het reisadvies voor Peru.

Op de website Agroberichten Buitenland vindt u informatie over de landbouwraad in Bogota (Colombia). Deze houdt zich ook bezig met Peru.

Meer weten?

Ontdek uw kansen

Loopt u rond met exportplannen voor Peru? Neem dan contact op met onze adviseurs. Zij denken graag met u mee.

Bent u tevreden over deze pagina?