Zakendoen in Peru

Laatst gecontroleerd op:
10 juni 2024
Gepubliceerd op:
6 februari 2020

Peru is het thuisland van de aardappel, een bekend favoriet hapje in Nederland. Maar behalve aardappels heeft Peru ook zakelijk veel te bieden. Hoe doet u er zaken? Waar liggen de kansen voor u? En waar vindt u informatie over maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO)? Deze pagina helpt u op weg bij het zakendoen in Peru.

Inwoners en maatschappij

Peru ligt aan de Zuidelijke Stille Oceaan. Het land grenst aan Chili, Bolivia, Brazilië, Colombia en Ecuador. Ook ligt het Titicacameer, 's werelds hoogste bevaarbare meer, deels in Peru.

Peru heeft 31,8 miljoen inwoners (2017). Hiervan woont 33% in het woestijngebied langs de kust, voornamelijk rond de hoofdstad Lima. 50% van de Peruaanse bevolking, voornamelijk de afstammelingen van de inheemse bevolking, woont in de hooglanden van het Andesgebergte. De oostelijke hellingen van de Andes en het aangrenzende regenwoud zijn praktisch onbewoond.

Het klimaat in Peru varieert van tropisch in het oosten tot woestijn in het westen. In de Andes heerst een gematigd tot koud klimaat.

De meeste Peruanen (of Peruvianen) spreken Spaans. Daarnaast spreekt een deel van de inwoners Quechua en Aymara.

Economie

Peru is rijk aan natuurlijke hulpbronnen. Zo staat het land op de 2e plek van de wereld als producent van zilver en goud. Dankzij de hogere grondstofprijzen en een stevige binnenlandse vraag is de verwachting dat de economische groei stabiel zal blijven. De afhankelijkheid van grondstoffen maakt de economie wel kwetsbaar voor prijsschommelingen.

De overheid van Peru is voortdurend bezig om de Peruaanse economie toegankelijker te maken. Ook het grote aantal vrijhandelsovereenkomsten laat de inspanningen van de overheid zien. Zo heeft Peru vrijhandelsovereenkomsten met de Andesgemeenschap, Mercosur, Cuba, APEC, Chili, Mexico, de Verenigde Staten, Canada, Singapore, China, European Free Trade Association (EFTA), Zuid-Korea, Thailand, Japan, Panama en de Europese Unie.

Naast deze handelsovereenkomsten is Peru ook druk bezig met de verdere ontwikkeling van de Pacifische Alliantie ('Alianza del Pacífico'). Dit is een samenwerking tussen Chili, Peru, Colombia en Mexico. Deze alliantie wil de grootste economische unie van Latijns-Amerika worden.

Ondanks een constante economische groei heeft Peru nog te maken met zaken die een gezond economisch klimaat tegenhouden. Inkomensongelijkheid, veel bureaucratie en een onderontwikkelde infrastructuur zijn daar voorbeelden van.

Handel Nederland – Peru

Voor Nederland staat Peru op nummer 81 wat betreft landen waar we goederen heen exporteren (2022), vergelijkbaar met Oman en Panama. In 2021 importeerde Nederland voor € 290,0 miljoen aan Peruaanse goederen en diensten.

Wilt u meer weten over het land Peru, zoals het bruto nationaal product, de economische groei of demografische gegevens? Bekijk dan onze Factsheet Peru.

Handelsrelatie EU - Peru

Sinds maart 2013 bestaat er een vrijhandelsakkoord tussen Peru en de EU. Dit kan voordelen voor u hebben. Wilt u weten of uw product in aanmerking komt voor lagere invoerrechten? Raadpleeg dan de Access2Markets Database.

Zakelijke kansen

Voor Nederlandse ondernemers biedt Peru kansen in onder meer de sectoren:

 • landbouw
 • maritiem
 • water
 • life science and health
 • circulaire economie

Agrofood

Peru produceert en exporteert vooral agrarische producten. De sector is dan ook erg belangrijk voor de Peruaanse economie. Ieder jaar exporteert Peru heel veel landbouwproducten richting Nederland. Hiervan wordt de helft doorgevoerd naar andere Europese landen. Op de website Agroberichten Buitenland leest u meer over de kansen van Nederlandse ondernemers.

 • zondag 20 oktober 2024
  Handelsmissie toekomstbestendige tuinbouw naar Peru & Chili (20 t/m 25 oktober 2024)

Water

In Peru zijn 8 miljoen Peruanen niet aangesloten op het waternet, vooral in landbouwgebieden. Daarnaast is de kwaliteit van het leidingwater beneden peil. De geografische ligging van Peru maakt het land bovendien kwetsbaar voor natuurrampen en klimaatfenomenen als El Niño en La Niña. Nederlandse ondernemers in deze sector kunnen een bijdrage leveren op de volgende gebieden:

 • de omgang met kusterosie;
 • het opspuiten van land;
 • het behandelen van restwater;
 • de kwaliteit en distributie van kraanwater.

Logistiek en maritiem

Door de groeiende Peruaanse economie is een betere verbinding met de rest van de wereld nodig. Naar verwachting moet Peru de komende jaren veel investeren in infrastructuur om de huidige groei in stand te houden. Dit biedt kansen voor Nederlandse ondernemers in de havenontwikkeling, luchthavenontwikkeling, verbetering van infrastructuur en ontwikkeling van duurzaam vervoer.

Life science and health

Door de COVID-19-pandemie zijn een aantal zwakke plekken van het gezondheidssysteem in het land aan het licht gekomen. In reactie daarop heeft de regering in de zomer van 2021 aangegeven de gezondheidszorg te verbeteren. Dit biedt kansen voor Nederlandse ondernemers, onder andere door mee te dingen naar tenders voor de bouw van nieuwe ziekenhuizen.

Peru werkt aan de ontwikkeling van een E-healthsysteem. Hiervoor is het land op zoek naar oplossingen voor moderne IT-infrastructuur. Hier liggen kansen voor Nederlandse ICT-bedrijven. Daarnaast zijn er ook mogelijkheden voor Nederlandse ondernemers die medische middelen, gereedschappen en medicijnen exporteren. Meer weten? RVO en de Nederlandse ambassade hebben deze kansen laten onderzoeken in een marktrapport.

Lees de samenvatting en vraag het rapport direct aan

Marktrapporten

Download het onderstaande marktrapport over onder andere Peru. Of bekijk ons overzicht van andere marktrapporten.

Vragen? Neem contact op met ons

Heeft u vragen over het zakendoen in Peru? Of bent u op zoek naar zakenpartners in circulaire economie, logistiek, LSH of een andere sector? Neem dan contact op met onze regio-adviseurs. Zij kunnen gratis de buitenlandse markt voor u verkennen en u in contact brengen met mogelijke zakenpartners.

Zakendoen in Peru

Ease of Doing Business

Bij de Wereldbank vindt u informatie over alle praktische zaken die komen kijken bij het starten van een eigen bedrijf in Peru. In de rubriek 'Ease of Doing Business' van de Wereldbank vindt u informatie over bouwvergunningen, de registratie van onroerend goed en het betalen van belastingen. Peru staat op plaats 76 in de Ease of Doing Business 2020.

Let op: De Wereldbank heeft onregelmatigheden gevonden in de ranglijsten van 2018 en 2020. Na intern onderzoek (pdf) is besloten om met de Doing Business-rapporten te stoppen. De Wereldbank werkt momenteel aan de nieuwe methode B-READY om een betrouwbare ranglijst te maken. Deze is nog niet beschikbaar. Kijk voor updates op de website van de Wereldbank.

Internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen

Internationaal zakendoen biedt kansen, maar kent ook uitdagingen. Deze vragen om een goede voorbereiding. Let erop dat u op een maatschappelijk verantwoorde manier onderneemt in het buitenland. Zo kunt u helpen de lokale situatie te verbeteren, bouwt u aan een goede reputatie en een toekomstbestendige onderneming.

De Nederlandse overheid verwacht dat u als ondernemer de risico's voor mens en milieu in uw bedrijfsvoering én in de internationale waardeketen in kaart brengt. En dat u de negatieve gevolgen daarvan voorkomt en aanpakt. Ook moet u hierover communiceren. Dit heet due diligence (gepaste zorgvuldigheid). Hierbij volgt u de OESO-richtlijnen voor multinationale ondernemingen over maatschappelijk verantwoord ondernemen.  

Onderzoek de risico's

Ondernemen is niet zonder risico's. Elk land biedt uitdagingen. De volgende bronnen geven u een eerste indruk van mogelijke IMVO-risico's. Het is belangrijk dat u deze zelf goed onderzoekt, voordat u zakendoet in het buitenland. Blijf ook op de hoogte van lokale ontwikkelingen.

Meer weten of hulp nodig?

Hulp bij financiering nodig?

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland helpt u graag uw financiering rond te krijgen. Lees op onze pagina Subsidies en financiering voor internationaal ondernemen hoe wij u kunnen helpen.

Kijk ook in de Subsidiewijzer welke subsidies er voor Peru mogelijk zijn.

Exportregels

Access2Markets

De online portal Access2Markets van de Europese Commissie bevat de belangrijkste exportregels en praktische tips voor Peru. Heeft u niet eerder met Access2Markets gewerkt? Lees dan eerst ons stappenplan voor Access2Markets.

Tijdelijke invoer

Peru is ondertekenaar van de ATA-conventie. U kunt dus gebruikmaken van een ATA-carnet.

Export strategische goederen

Op Rijksoverheid.nl vindt u informatie over de export van militaire en dual-use goederen (goederen die ook militair gebruikt kunnen worden).

Documenten en procedures

De volgende bronnen bieden ook informatie over exportregels:

Hulp van de ambassade

De ambassade in Lima staat klaar om u te helpen bij al uw ondernemersvragen. De medewerkers ter plekke kennen de lokale markt, signaleren kansen en geven praktische tips. Bovendien kunnen zij deuren openen die voor anderen gesloten blijven.

Lijkt de plaatselijke overheid niet mee te willen werken of zijn er andere drempels? Vaak kent de ambassade de mensen die deze obstakels weg kunnen nemen. Bij zakelijke conflicten kunnen de ambassademedewerkers u in contact brengen met juristen en fiscalisten. Bekijk de contactinformatie van de ambassade op de website Nederland Wereldwijd. Op die site vindt u ook het reisadvies voor Peru.

Op de website Agroberichten Buitenland vindt u informatie over de LNV-raad in Bogota (Colombia). Deze houdt zich ook bezig met Peru.

Meer weten?

Vragen over ondernemen in Peru?

Onze adviseurs helpen u graag verder.

Bent u tevreden over deze pagina?