Vernieuwde rekenhulp maakt keuzes bij verduurzaming gebouwen betrouwbaarder

Gepubliceerd op:
6 mei 2025

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) heeft het rekenmodel van de Uniforme Maatlat Gebouwde Omgeving (UMGO) vernieuwd. Versie 5.1 van de UMGO gebruikt de cijfers uit de laatste Klimaat- en Energieverkenning. Hiermee is de CO2-uitstoot van bijvoorbeeld elektriciteit nauwkeuriger te berekenen. Nieuw is ook dat waterstof als energiedrager is toegevoegd.

Wat is de UMGO?

De UMGO is een hulpmiddel waarmee adviseurs (consultants) en specialisten van gemeenten of woningcorporaties kunnen berekenen wat de beste keuzes zijn om een gebouw duurzaam te verwarmen en te koelen. Voorbeelden van technieken die de UMGO doorberekent zijn: verschillende typen warmtepompen, warmte-koudeopslag, restwarmte en verbranding van biomassa.

Hoe werkt de rekenhulp?

Om te laten zien welke energievoorziening het duurzaamst is voor een woonwijk, berekent de UMGO bijvoorbeeld het energieverbruik voor verwarmen en koelen. Of wat de CO₂-uitstoot is van een bepaalde techniek.

De UMGO laat duidelijk zien hoe de berekeningen worden gemaakt. Alle gebruikte kengetallen zijn in te zien. Het protocol Uniforme Maatlat beschrijft de rekenmethode. Adviseurs kunnen hiermee ook verschillende technieken voor verwarming van gebouwen met elkaar vergelijken.

Aan de slag met de rekenhulp

Wilt u aan de slag met de UMGO? Op 11 juni organiseert RVO een masterclass. Tijdens de masterclass leren deelnemers werken met de rekenhulp door een instructie en oefeningen. 

Meld u aan
 

In samenwerking met:
  • Ministerie van Klimaat en Groene Groei
Bent u tevreden over deze pagina?