Uniforme Maatlat Gebouwde Omgeving
Wilt u uw gebouw energiezuiniger maken? Sluit u dan liever aan op stadsverwarming, of kunt u beter energiemaatregelen nemen in het gebouw zelf? Het rekenmodel van de Uniforme Maatlat Gebouwde Omgeving (UMGO) helpt u om keuzes te maken voor het duurzaam verwarmen en koelen van uw gebouw. Bekijk hoe de maatlat werkt en ga direct aan de slag.
Wat is de beste optie voor uw gebouw?
Met het rekenmodel van de Uniforme Maatlat Gebouwde Omgeving vergelijkt u de mogelijkheden voor het verwarmen en koelen (warmte en koude) van gebouwen met elkaar. U kunt het gebruiken voor een enkel gebouw of voor alle gebouwen in een hele wijk.
Voor wie?
Berekent u al vaker hoeveel energie een gebouw jaarlijks gebruikt (energieprestaties)? Dat komt goed uit. Het rekenmodel is vooral geschikt voor adviseurs (consultants) en specialisten van grotere gemeenten of woningcorporaties.
Hoe gebruikt u de Uniforme Maatlat?
De Uniforme Maatlat bestaat uit:
- Het rekenmodel. Bereken op een eenvoudige manier het energiegebruik, de CO2-uitstoot en de energieprestaties van verschillende gebouwen (woningen of gebouwen zonder woonfunctie), met verschillende manieren van energievoorziening. U rekent met een groot aantal referentiewoningen (voorbeeldwoningen) en technieken. Ook kunt u 'eigen' woningen en technieken toevoegen.
- Het protocol. Lees hierin hoe het rekenmodel werkt en waarop het gebaseerd is (uitgangspunten). Ook leest u in het protocol de gebruikte bronnen en kengetallen.
De nieuwste informatie
Gebruikers van de UMGO vroegen ons om deellocaties (zoals wijken) op te nemen. Dit is gelukt. U kunt nu voor meer technieken in een deelgebied kiezen. Wij vernieuwden de laatste versie (5.04) daarnaast met informatie over onder meer:
- BENG-eisen
- Referentiewoningen (voorbeeldwoningen)
- Kengetallen
Download het rekenmodel en het protocol
Bekijk hoe de maatlat werkt
Bekijk in deze video's de mogelijkheden van de maatlat met de wijk Vogelvlucht als praktijkvoorbeeld. Deze wijk bedachten wij speciaal voor de instructievideo's. We passen het op allerlei manieren aan. We breken gebouwen af, vervangen het door grote(re) en we voegen een warmtenet toe.
Wat zijn de spelregels?
In video 1, 2 en 3 leggen we de maatlat zelf aan u uit. U hoort in video 1 hiernaast over de spelregels en het invullen van de rekentool in Excel. In video 2 krijgt u antwoord op de vraag: hoe is de de maatlat opgebouwd? En in video 3 leggen we de werkwijze van de maatlat uit.
Voorbeeld: wat speelt er in de wijk Vogelvlucht?
In de video's 4, 5, 6 en 7 hieronder maakt u kennis met de wijk Vogelvlucht in de gemeente Meerwijk. Een eenvoudige wijk met woningen en schoolgebouwen. Deze wijk passen we steeds verder aan. Welk verrassend effect heeft dit op het energiegebruik en de CO2-uitstoot (energieprestaties)? En wat gebeurt er als we een warmtenet toevoegen en hoe krijgt u die informatie in het rekenmodel?
Alles nog eens op een rij
In de laatste video hiernaast, zetten we alle onderwerpen uit de vorige video's voor u op een rij. U ziet nog eens alle mogelijkheden van dit hulpmiddel en we gaan nog eens door de gelijknamige wijk Vogelvlucht.
Sluit u aan bij een introductiecursus?
Wilt u liever samen met ons eerst zelf oefenen met het rekenmodel? Wij werken hard aan een introductiecursus over de Uniforme Maatlat. In deze cursus maken wij u snel wegwijs in de maatlat. In onze agenda ziet u of we binnenkort een introductiecursus voor u organiseren.
Over de Uniforme Maatlat Gebouwde Omgeving
De Uniforme Maatlat Gebouwde Omgeving (UMGO) bestaat al sinds 2009. Wij passen dit instrument steeds aan met nieuwe wetten en regels.
- Ministerie van Klimaat en Groene Groei