Merktekens aanvragen en melding doorgeven

Gepubliceerd op:
6 april 2022

Ontvangt of vindt u een dode vogel die u wilt (laten) prepareren? Voorzie deze dan zo snel mogelijk van een voorgeschreven merkteken. U meldt zowel de vondst of ontvangst van de dode vogel als het afleveren van het preparaat.

Merktekens aanvragen

Op mijn.rvo.nl vraagt u merktekens aan. U logt hiervoor in met eHerkenning 2+ of hoger of DigiD. Heeft u deze nog niet? Vraag dan eerst eHerkenning of DigiD aan.

U vraagt het benodigde aantal merktekens aan in set(s) van 10 merktekens. Heeft u nog oude merktekens met de code LNV-NL? Dan mag u deze opmaken voordat u nieuwe bestelt.

Deel A en B

Het merkteken bestaat uit 2 delen met hetzelfde unieke merktekennummer:

  • Deel A gebruikt u bij ontvangst van een dode vogel.
  • Deel B gebruikt u voor het preparaat.

Per vogel één merkteken

Het merkteken bestaat uit een code en 6 cijfers. Per vogel gebruikt u één merkteken. De gegevens van het merkteken zijn uniek en kunt u één keer gebruiken. Maakt u meer dan één preparaat van een vogel? Dan gebruikt u per deel een ander merkteken.

Kosten merktekens

Een set van 10 merktekens kost € 10. U kunt deze kosten op 2 manieren betalen:

  • iDEAL. U betaalt direct online nadat u het digitale aanvraagformulier heeft gestuurd.
  • Factuur via de post. Als uw aanvraag compleet is, krijgt u een brief met de rekening.

Betaalt u via iDEAL? Dan kunnen wij uw aanvraag sneller beoordelen. U krijgt dan van ons een betaalbevestiging voor uw administratie.

Na uw aanvraag

Als wij uw aanvraag hebben behandeld, sturen wij u een factuur. Nadat wij het bedrag van u hebben ontvangen, sturen wij u per post de aangevraagde merktekens. Houd rekening met een verwerkingstijd van 8 weken.

Melding doorgeven

Heeft u een dode vogel gevonden of ontvangen? Dan voorziet u de vogel van deel A van het merkteken. Degene die de vogel prepareert, geeft binnen 3 dagen na vondst of ontvangst het merktekennummer door op mijn.rvo.nl.

Naast het merktekennummer en de datum van ontvangst of vondst, meldt u om welke soort vogel het gaat en wat de kennelijke doodsoorzaak is.

U kunt zelf een pdf downloaden van de melding. De gegevens in deze melding heeft u nodig om te controleren of u het juiste merkteken deel B gebruikt voor het preparaat en om het afleveren van het preparaat te melden.

Gegevens preparaat afleveren al bekend

Heeft u bij ontvangst al gegevens over het afleveren van het preparaat? Dan kunt u deze gegevens direct invullen in het formulier. Na het verzenden van het formulier kunt u geen wijzigingen meer doorvoeren.

Per melding één merkteken

De gegevens van het merkteken zijn uniek en kunt u één keer gebruiken. Per melding kunt u één merkteken doorgeven. Maakt u meer dan één preparaat van een vogel? Dan gebruikt u per deel een ander merkteken. U geeft dan meerdere meldingen door.

Preparaat afleveren

Als het preparaat gereed is, voorziet u het van deel B van het merkteken. Dit deel B heeft hetzelfde merktekennummer als deel A van de betreffende vogel. Is deel B aangebracht? Dan kunt u het preparaat afleveren. Dit meldt u zo snel mogelijk bij ons. Ook als u het preparaat zelf houdt, geeft u de melding door. U vult het merktekennummer in dat u heeft gebruikt bij ontvangst of vondst. De eerder ingevulde gegevens worden opgehaald. Dit vult u aan met de gegevens van het afleveren. U meldt het gebruik van het merkteken op mijn.rvo.nl.

Wijzigingen doorgeven

U kunt de gegevens van de aflevering nog wel wijzigen nadat u de melding heeft gedaan. Heeft u bijvoorbeeld bij ontvangst van de vogel de aflevergegevens direct ingevuld en kloppen de gegevens niet meer? Open het formulier op mijn.rvo.nl en vul het merktekennummer in. De gegevens worden opgehaald en u kunt de aflevergegevens wijzigen.

Uw melding aanvullen

Wilt u uw aanvraag aanvullen? Of heeft u een brief van ons gekregen omdat uw melding niet compleet is? Dan volgt u de stappen hieronder:

Stap 1: U klikt hieronder op de knop Uw melding aanvullen. Er opent een nieuwe pagina.
Stap 2: Klik op de knop Digitaal post versturen.
Stap 3: Bent u nog niet ingelogd? Log dan eerst in.
Stap 4: U gaat automatisch naar het formulier.
Stap 5: Daar kiest u voor het onderwerp WNB Merktekens.
Stap 6: Daarna volgt u de stappen in het formulier.

Vragen over Dieren prepareren?

Neem contact met ons op

In opdracht van:
  • Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit
Bent u tevreden over deze pagina?