Hoe reinigt u rookgassen en wint u CO2 terug uit uw bioketel?
Verbrandt u materiaal van hout als brandstof in een bioketel? Dan stoot uw ketel schadelijke broeikasgassen uit. Verminder deze luchtverontreiniging door de rookgassen die uit uw installatie komen, te reinigen. Lees hoe u dit doet en hoe u CO2 terugwint om opnieuw te gebruiken.
Waarom reinigt u rookgas?
Bioketels zijn verbrandingsinstallaties voor houtbrandstof (houtige biomassa). Door de verbranding komen broeikasgassen vrij. Als u dit rookgas reinigt, haalt u de schadelijke stoffen eruit. Dit doet u voordat de uitstoot in de lucht komt. Denk aan schadelijke stoffen als:
- stikstofoxide (NOx)
- fijnstof
- koolmonoxide (CO)
Waaraan moet uw verbrandingsketel voldoen?
3 dingen bepalen hoeveel uw bioketel uitstoot:
- Het vermogen (watt) van de bioketel.
- Het ontwerp van de bioketel.
- De kwaliteit van de brandstof die u gebruikt. De brandstof moet zo schoon mogelijk zijn (zo min mogelijk schade toebrengen aan de omgeving) en zoveel mogelijk hetzelfde zijn (dus zo min mogelijk verschillende soorten brandstof). Dan verloopt de verbranding schoon.
Of stel vast met een hulpmiddel aan welke uitstooteisen uw stookinstallatie moet voldoen.
Hoe verwijdert u stikstofoxide (NOx)?
Ook stikstofoxide (NOx) is een schadelijk broeikasgas. U kunt bij ketels tot 2 megawatt (MW) bijna geen NOx verwijderen uit de rookgas die vrijkomt.
De kosten voor de systemen die NOx verwijderen liggen ongeveer tussen de € 50.000 en € 150.000. Dit hangt onder andere van het vermogen van de installatie af. Voor kleinere installaties zijn de kosten veel te hoog, vergeleken met de resultaten van de reiniging. In de praktijk gebeurt dit dus niet. Het verwijderen van NOx is technisch en financieel voor u pas interessant als uw ketel een vermogen heeft boven de 2 MW.
Voor grotere ketels (vanaf ongeveer 2 MW) zijn de eisen voor NOx-uitstoot strenger. Hoewel u het niet verplicht bent, moet u in de praktijk toch NOx verwijderen, omdat uw grotere ketel toch aan milieu- en uitstooteisen moet voldoen.
U kunt op 2 verschillende manieren NOx verwijderen:
- selectieve niet-katalytische reductie (SNCR)
- katalytische reductie (SCR)
SCR zorgt voor minder uitstoot dan SNCR. In de praktijk gebeurt SCR vooral bij ketels met grotere vermogens (vanaf 2 MW). Dan is het technisch en financieel pas interessant.
Lees welke techniek bij uw ketel past
Hoe verwijdert u fijnstof?
Fijnstof is ook een broeikasgas dat u verwijdert uit uw rookgas. Dit doet u met verschillende technieken.
-
Bij bioketels vangt u eerst het groffe stof zoveel mogelijk af. Dit is stof vanaf ongeveer 5 micrometer (μm). Dit doet u met een (multi)cycloon.
-
Daarna haalt u het overgebleven fijne stof voor een groot deel eruit. Dat kan met bijvoorbeeld een stoffilter of elektrostatisch filter. Stoffilters zijn minder geschikt voor bioketels met lagere vermogens. De installatie moet dan vaker starten en stoppen.
Hoe werkt het elektrostatisch filter?
Hoe werkt het stoffilter?
Hoe zorgt u voor nog minder uitstoot?
Als u de verbranding stap voor stap doet, zorgt u al voor minder uitstoot van broeikasgassen (in dit geval kooldioxide (CO) en stikstofoxide (NOx)):
- Verwarm de brandstof langzaam zodat gassen vrijkomen.
- Verbrand de gassen volledig met voldoende lucht.
- Zorg voor een goede luchttoevoer en verbrandingstemperatuur.
NOx is van nature al aanwezig in brandstof. 2 dingen bepalen de hoeveelheid uitstoot van NOx:
- mate van verbranding (volledige verbranding van brandstof of niet)
- temperatuur tijdens de verbranding
Voeg brandstof en lucht in meerdere kleine stappen toe. Dit verbetert de verbranding en vermindert de uitstoot van bijvoorbeeld NOx. Dit noemen we getrapte luchttoevoer (‘air staging’) of rookgasrecirculatie.
Waarom wint u CO2 terug uit rookgas?
U haalt koolstofdioxide (CO2) uit de rookgassen van uw bioketel om te voorkomen dat het in de lucht komt. Of omdat u het opnieuw wilt gebruiken. U kunt dit doen op een kunstmatige manier of via een natuurlijk proces: de koolstofkringloop.
Hoe wint u CO2 kunstmatig terug?
U ‘maakt’ veel zuivere CO2 uit rookgassen van materialen van hout, zoals houtafval en restproducten uit de bouw. Deze CO2 kunt u (of andere bedrijven) goed gebruiken in bijvoorbeeld kassen of industriële processen.
U kunt hiervoor 2 technieken gebruiken:
- afvangen en opslaan van CO2 (Carbon Capture and Storage (CCS)
- afvangen en hergebruiken van CO2 (Carbon Capture and Utilisation (CCU)
Vraag subsidie aan
Wint uw bedrijf met één van deze 2 technieken CO2 terug? Wij hebben meerdere subsidies die u hierbij helpen.
Bekijk of u subsidie krijgt voor het opslaan, hergebruiken en verwijderen van CO2
Hoe wint u CO2 terug via de natuur?
Planten en bomen zijn organisch: zij nemen tijdens de groei CO2 op. Die CO2 komt weer vrij als u hout vergist en/of verbrandt. Net zoals dat in de natuur gaat.
Soorten die snel groeien, kunnen CO2 binnen enkele jaren alweer opnemen. Dan is de cirkel dus snel rond: de korte koolstofkringloop.
Voor een goede natuurlijke koolstofkringloop geldt dan wel:
- U haalt de biomassa (steeds) uit duurzame bos- en landbouw.
- U gebruikt biogrondstoffen van hoge kwaliteit. Dat betekent dat u kwalitatief goed hout gebruikt, bijvoorbeeld constructiehout uit de bouw (voor daken, vloeren en wanden). Alles wat overblijft noemen we restproducten. Die restproducten bestaan dus uit kwalitatief minder goed hout. Dat gebruikt u voor bio-energie.
Op de lange koolstofkringloop heeft u veel minder invloed. In de diepere aardlagen ligt koolstof al miljoenen jaren vast. Dit komt omdat we met z’n allen al heel lang fossiele brandstoffen gebruiken.
De koolstof kan op lange termijn weer vrijkomen in de atmosfeer. Dit kan door vulkanen die uitbarsten of doordat wij fossiele brandstoffen verbranden.
De totale hoeveelheid CO2 in de atmosfeer wordt steeds groter. Als we geen extra koolstof uit diepere aardlagen halen, komt er ook geen extra koolstof in de atmosfeer.
Lees meer over de koolstofkringloop
Of bekijk hieronder hoe de korte en de lange koolstofkringloop werken en van elkaar verschillen.
Rol van bio-energie in reductie van CO2
Lange CO2-cyclus
Verbranden van fossiele grondstoffen betekent een lange CO2-cyclus: het duurt immers miljoenen jaren voordat deze grondstoffen zijn aangevuld.
Korte CO2-cyclus
Door biomassa te verbranden, ontstaat er een korte CO2-cyclus. Dat komt doordat biomassa in korte tijd weer is aangegroeid en weer CO2 opneemt.
Meer weten?
- Ministerie van Klimaat en Groene Groei