CO2 opslaan, hergebruiken en verwijderen
Wilt u CO2 opslaan (CCS), hergebruiken (CCU) of verwijderen (CDR)? Om hiermee de hoeveelheid CO2 in de lucht te verminderen? Bekijk welke subsidiemogelijkheden u heeft en welke organisaties zich hiermee bezighouden.
De hoeveelheid CO2 in de lucht stijgt door het grootschalig gebruik van fossiele brandstoffen. Een manier om de uitstoot van dit broeikasgas te verminderen en zelfs uit de lucht te verwijderen, is het afvangen, hergebruiken en opslaan van CO2. Afvangen en opslaan van CO2 is beter bekend als Carbon Capture and Storage (CCS). Afvangen en hergebruiken van CO2 als Carbon Capture and Utilisation (CCU). En afvangen en verwijderen van CO2 uit de lucht als Carbon Dioxide Removal (CDR).
Welke subsidies kunt u aanvragen?
Laat u inspireren
Er is veel onderzoek gedaan naar afvang, opslag en gebruik van CO2. Bekijk enkele voorbeelden van onderzoeksprojecten en praktijkprojecten:
- Transport en opslag van CO2 onder de Noordzee
- Een grootschalige CO2-afvanginstallatie bij een afvalenergiebedrijf
- Een internationaal onderzoeksproject om CO2-afvang te verbeteren
- Innovatieprojecten met subsidie voor CCS, CCU of CDR (zoek op innovatiethema)
- Een proef bij een steenfabriek om bakstenen te laten uitharden met restwarmte en CO2
Bent u op zoek naar onderzoeksresultaten?
Er zijn verschillende samenwerkingsorganisaties voor onderzoek. Hier kunt u onderzoeksresultaten vinden over opslag, hergebruik en verwijdering van CO2:
- CO2 Afvang Transport en Opslag (CATO): een nationaal kennisplatform voor CCU en CCS
- ECCSEL, European Research Infrastructure for CCUS: een internationaal samenwerkingsverband op het gebied van onderzoek naar CCU en CCS
- International Energy Agency Greenhouse Gas (IEAGHG): een platform voor onderzoek naar CCU en CCS
Bij welke organisaties kunt u terecht voor meer informatie?
Bij verschillende organisaties die zich bezighouden met CCS, CCU en CDR kunt u terecht voor meer informatie. Dit zijn de belangrijkste:
Kunnen we u helpen?
Heeft u een innovatie waarmee u de CO2-uitstoot vermindert? En wilt u weten of u subsidie kunt krijgen? Toets dan uw plan met ons projectideeformulier. U krijgt dan van ons inhoudelijk advies op uw project.
- Ministerie van Klimaat en Groene Groei