Clean Energy Transition Partnership (CETPartnership)
Ziet uw bedrijf kans om de ontwikkeling van uw energie-innovatie te versnellen door internationaal samen te werken? Of wilt u een innovatie op uw locatie demonstreren, in samenwerking met buitenlandse partners? Dan is de subsidie Clean Energy Transition Partnership (CETPartnership) misschien interessant voor u.
De verplichte vooraanmelding is gesloten. U kunt zich niet meer aanmelden.
Internationaal samenwerken
Deze subsidie is voor kleine en grote innovatieprojecten. Ondernemers en onderzoekers kunnen hiermee kennis en ervaring opdoen in samenwerking met een ander land. De innovatie moet belangrijk zijn voor de energie- en klimaattransitie in de landen die eraan meedoen.
CETPartnership is een initiatief voor Europese samenwerking om de energie- en klimaattransitie te versnellen. De Europese Unie betaalt een deel van de subsidie. Het doel van het initiatief is ondernemers en onderzoekers internationaal te laten samenwerken. Het geld komt van ruim 40 nationale en regionale subsidieprogramma’s uit 30 landen, waarvan 26 EU-landen.
Wij zijn samen met het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) partner van CETPartnership. Wij maken het mogelijk dat Nederlandse partijen meedoen. De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) is ook partner van CETPartnership en komt met een eigen regeling.
Voorwaarden
De oproep voor CETPartnership is officieel bekendgemaakt op 14 september 2022. Bekijk voor de details de documenten over CETpartnership ('Call documents').
Het ministerie van EZK doet mee door nationale subsidies beschikbaar te stellen. Het gaat dan om de volgende regelingen:
- Demonstratie Energie en Klimaatinnovatie (DEI+);
- Hernieuwbare Energietransitie (HER+);
- en voor het thema CCU/CCS : ERA-NET Energieprojecten (§ 4.2.18 van de RNES).
U moet voldoen aan de voorwaarden van de regelingen. U mag alleen dan meedoen aan een CETPartnership-subsidieproject.
De voorwaarden voor Nederlandse deelnemers worden in de officiële tekst op de website van CETPartnership uitgelegd. Dit is een bijlage bij de 'Call text' . Lees deze tekst goed.
Aanvraagproces
U moet uw project verplicht vooraanmelden (een 'pre-proposal' indienen). Na een positieve beoordeling van uw voorstel, vraagt u de subsidie aan. U doet dit via de Nederlandse regelingen Demonstratie Energie- en Klimaatinnovatie (DEI+) en Hernieuwbare Energietransitie (HER+). Of via de regeling ERA-NET Energieprojecten of een regeling van NWO, als uw voorstel daarbij past. Daar adviseren wij u over. U vraagt de subsidie samen met uw buitenlandse partners ook aan bij het CETPartnership.
De verplichte vooraanmelding is gesloten. De vooraanmelding moest uiterlijk 23 november 2022 om 14:00 uur bij CETPartnership binnen zijn.
De subsidieverleners kijken of de vooraanmelding past binnen hun regelingen. Daarna worden de vooraanmeldingen gerangschikt door externe experts van het CETPartnership. De voorstellen met de hoogste score krijgen een uitnodiging om een volledig voorstel in te dienen. Eind januari 2023 hoort u de uitslag.
U leest meer over de rangschikkingscriteria in de CETPartnership Call text (zie boven de documenten).
Internationaal
U dient een volledige subsidieaanvraag in, samen met uw buitenlandse partners. Een uitgewerkt projectplan en een begroting zijn daarbij belangrijk. De subsidieaanvraag moet uiterlijk op 23 maart 2023 om 14.00 uur bij CETPartnership binnen zijn. U maakt hiervoor gebruik van het online indienprogramma van CETPartnership.
In Nederland
U dient een volledige subsidieaanvraag in, samen met de Nederlandse partners. U volgt hiervoor de regels van DEI+ of HER+. Of van §4.2.18 RNES voor het onderwerp CCU/CCS. In de begroting schrijft u alleen de kosten van de Nederlandse partners. In het projectplan schrijft u wat u samen met de buitenlandse partners wilt bereiken. En ook wat de Nederlandse partners gaan doen.
Na uw aanvraag
In juni 2023 hoort u of u de CETPartnership subsidie ook echt krijgt.
Achtergrond
Het CETPartnership werkt aan 7 thema’s; die heten de Transition Initiatives (TRIs). Partners van verschillende landen werken samen aan specifiek strategisch onderzoek en de uitdagingen van de innovatie-agenda. Dat heet de 'Strategic Research and Innovation Agenda (SRIA) Challenge'. Lees meer op de website van CETPartnership.
Meer weten?
Vragen over CETPartnership?
- Ministerie van Economische Zaken en Klimaat