Clean Energy Transition Partnership (CETPartnership)
Is internationale samenwerking interessant voor uw bedrijf? Met Clean Energy Transition Partnership (CETPartnership) kunt u subsidie krijgen om uw energie-innovatieproject op uw locatie te demonstreren met buitenlandse partners. Uw Nederlandse partners kunnen ook meedoen. Maak gebruik van deze financiële steun om uw energie-innovatieproject naar een hoger niveau te tillen.
Waar krijgt u subsidie voor?
Deze subsidie dekt een deel van de kosten van uw internationale samenwerkingsproject. Denk aan:
- kosten voor onderzoek en ontwikkeling
- kosten voor apparatuur
- reis- en verblijfskosten
U heeft hierdoor de mogelijkheid om uw innovatie te ontwikkelen of te laten zien op uw locatie in samenwerking met buitenlandse partners. Nederlandse partners kunnen ook meedoen. Daarmee kunt u uw innovatieve oplossingen demonstreren aan een breder publiek en mogelijke investeerders. Dit vergroot uw zichtbaarheid en maakt uw positie op de internationale energiemarkt sterker.
Wat zijn de voorwaarden?
Internationale voorwaarden
De oproep voor het aanvragen van deze subsidie wordt stap voor stap bekendgemaakt. De inhoud is nu al beschikbaar op de website van CETPartnership. Het is nog wel een concept. Op 12 september 2024 is de officiële bekendmaking. De documenten op de website van CETPartnership bespreken alle details over de voorwaarden voor Nederlandse deelnemers aan deze subsidie (in Engels). Dit is een bijlage bij de 'Call tekst'.
Nederlandse voorwaarden
Als Nederlandse deelnemer vraagt u deze subsidie straks aan via de volgende Nederlandse regelingen:
U moet voldoen aan de voorwaarden van deze regelingen. U mag alleen dan meedoen aan een CETPartnership-subsidieproject.
Hoe vraagt u deze subsidie aan?
U moest uw project eerst verplicht vooraanmelden door een 'pre-proposal' in te dienen bij CETPartnership en bij ons. Als uw voorstel positief is beoordeeld, vraagt u de subsidie aan. De uitkomst hoort u van CETPartnership. U vraagt deze subsidie vervolgens aan via de Nederlandse regelingen Demonstratie Energie- en Klimaatinnovatie (DEI+) of de Horizon Europe Partnership (HEP). Om de subsidie te krijgen doet u ook een aanvraag bij het CETPartnership zelf.
Vraag ons om advies
Ziet u een andere innovatieregeling van ons of van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) die beter past bij uw project dan de DEI+ of de HEP? Het is ook mogelijk deze subsidie voor samenwerking met buitenlandse partners aan te vragen als u gebruik wilt maken van een andere innovatieregeling. Wij adviseren u graag over de juiste regeling voor uw situatie.
Stappenplan
Wilt u een vooraanmelding doen? Dan is het verstandig om eerst contact met ons te zoeken. U doet dat via ons contactformulier.
- Voor uw vooraanmelding bij het CETPartnership vult u samen met uw buitenlandse partners het vooraanmeldingsformulier in. Dit formulier bestaat voor een groot deel uit een projectplan en een begroting. U vindt het vooraanmeldingsformulier op de website van CETPartnership. Zorg ervoor dat u de vooraanmelding uiterlijk op 21 november 2024 om 14:00 uur bij CETPartnership inzendt. Gebruik hiervoor het online indienprogramma van CETPartnership.
- Voor uw vooraanmelding bij ons vulde u samen met uw Nederlandse partners ons online ideeformulier in. Het ideeformulier moest u uiterlijk 25 november 2024 bij ons inleveren.
De subsidieverleners beoordelen of uw vooraanmelding voldoet aan de voorwaarden van deze subsidie. Daarna beoordelen onafhankelijke experts de vooraanmeldingen. De voorstellen met de hoogste scores worden uitgenodigd om een volledige subsidieaanvraag in te dienen. De uitslag van de beoordeling maken we bekend eind januari 2025.
Wilt u meer informatie over de criteria van de rangschikking? Bekijk de CETPartnership ‘Call tekst’.
U vraagt subsidie aan samen met uw Nederlandse partners. Volg hiervoor de aanvraagstappen van de DEI+ of de HEP, afhankelijk van uw keuze. In de begroting noemt u alleen de kosten van de Nederlandse partners. In het projectplan beschrijft u de doelen in de samenwerking met de buitenlandse partners en de taken van de Nederlandse partners.
U vraagt subsidie aan samen met uw buitenlandse partners. Het is belangrijk dat u een gedetailleerd projectplan en een begroting opstelt. Zorg ervoor dat u de subsidieaanvraag vóór 31 maart 2025 om 14:00 uur bij CETPartnership inlevert. Hiervoor maakt u gebruik van het online indienprogramma van CETPartnership.
De beoordeling van uw aanvraag loopt via het CETPartnership. Via hen krijgt u een beslissing op uw aanvraag. Dit zal rond juli 2025 zijn.
Achtergrond
Het CETPartnership werkt aan 7 thema’s; die heten de Transition Initiatives (TRIs). Partners van verschillende landen werken samen aan specifiek strategisch onderzoek en de uitdagingen van de innovatie-agenda. Dat heet de 'Strategic Research and Innovation Agenda (SRIA) Challenge'. Lees meer op de website van CETPartnership.
Meer weten?
- Veelgestelde vragen CETPartnership
- Ons webinar CETPartnership van 12 oktober 2023 (let op: er zijn een aantal veranderingen in de aanvraagronde 2024, in vergelijking met dit webinar)
- CETPartnership (internationale website)
- Vind uw samenwerkingspartner
- Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO)
- Ministerie van Klimaat en Groene Groei