Horizon Europe Partnership (HEP)
Heeft uw organisatie een succesvolle vooraanmelding ingediend bij een Horizon Europe Partnership (HEP) voor Europese samenwerking in onderzoek- en innovatieprojecten? Moet u nu nationaal een aanvraag indienen voor de HEP-regeling? Vraag dan op deze pagina de subsidie aan.
Budget en looptijd
Heeft u zich vooraangemeld?
De HEP-regeling geeft subsidie voor Europese samenwerking in onderzoek- en innovatieprojecten. In 2023 stelt het ministerie van Economische Zaken en Klimaat via de HEP-regeling budget beschikbaar voor 'Call module 3.1 CCS/CCU' van CETPartnership.
Er zijn 2 Horizon Europe Partnerships die deze regeling kunnen gebruiken om subsidie te geven. Dat zijn:
- Driving Urban Transitions Partnership (DUTPartnership)
- Clean Energy Transition Partnership (CETPartnership)
U heeft zich succesvol vooraangemeld voor één van deze partnerships en wilt nu nationaal subsidie aanvragen.
Voorwaarden
Uw HEP-project moet voldoen aan internationale en nationale voorwaarden. Daarnaast gelden er algemene afwijzingscriteria.
- Het project moet passen in de beschrijving van de call van het Horizon Europe Partnership.
- Uw internationale samenwerkingsproject wordt in een tenderprocedure internationaal gerangschikt. Een tender betekent dat het hoogst scorende project wint.
- De subsidie wordt verstrekt op volgorde van deze internationale rangschikking.
De oproep voor CETPartnership is officieel bekendgemaakt op 14 september 2022. Bekijk voor de details de documenten over CETPartnership (‘Call documents’). U leest in deze documentatie ook de rangschikkingscriteria en verdere eisen.
Wij wijzen uw aanvraag af als:
- uw HEP-project in de internationale voorselectie wordt afgewezen;
- uw HEP-project in de internationale rangschikking een lager aantal punten krijgt toegekend dan het minimaal aantal punten, genoemd in de HEP-call;
- uw HEP-project in de internationale rangschikking niet aanbevolen wordt voor financiering;
- uw HEP-project niet voldoet aan de voorwaarden, bedoeld in de ERA-NET energie-call;
- één of meer niet in Nederland gevestigde deelnemers niet worden ondersteund vanuit hun nationale programma’s voor hun aandeel in het HEP-project.
- U start uw project uiterlijk 6 maanden nadat u de subsidiebeschikking heeft gekregen.
- U start uw projecten niet voordat u de subsidieaanvraag indient. U mag voor het moment van indiening van de subsidieaanvraag nog geen verplichtingen aangaan. Dat mag ook niet als deze kosten nog niet betaald zijn.
- Is een deelnemer in uw samenwerkingsverband een onderzoeksorganisatie? Dan moet er een getekende samenwerkingsovereenkomst zijn voordat de projectactiviteiten starten. Is deze overeenkomst nog niet klaar op het moment dat u de subsidie aanvraagt? Dan moet u daar bij de keuze van de startdatum rekening mee houden. In deze samenwerkingsovereenkomst staan in ieder geval afspraken over:
- de bijdrage in de kosten
- delen in de risico’s en uitkomsten
- de verspreiding van de resultaten
- de toegang tot en de regels voor de toewijzing van intellectuele eigendomsrechten

Bekijk in dit instructiefilmpje (van een andere regeling) hoe het aanvraagportaal werkt.
Uw aanvraag voorbereiden
U vraagt subsidie aan in ons digitale aanvraagportaal. Aanvragen van de subsidie duurt ongeveer 1,5 uur. Sla tussendoor op als u later verdergaat. Verzamel zoveel mogelijk al uw gegevens voordat u de aanvraag invult.
Met de knop 'Uw aanvraag direct regelen' onder Aanvragen, komt u met eHerkenning bij het webportaal. Loopt u vast of heeft u andere problemen bij uw aanvraag? Maak dan een afspraak met een van onze adviseurs via het Bel-me-terug-formulier. Die helpt u dan stap voor stap bij de invulling van uw aanvraag.
Treedt u op als intermediair of penvoerder? Dan stuurt u bij de aanvraag ook een of meerdere machtigingen mee. De machtigingsformulieren vindt u in ons digitale aanvraagportaal.
Intermediair
- Als intermediair gebruikt u uw eigen inloggegevens voor eHerkenning.
- U bent intermediair als u namens de penvoerder handelt. Bijvoorbeeld als de penvoerder u inhuurt als subsidieadviseur of om een deel van de activiteiten uit te voeren.
- Vraagt u aan voor een dochter- of zusterbedrijf? Ook daarvoor bent u dan intermediair.
- Een groep heeft maar één eHerkenningsmiddel. De penvoerder stuurt het aanmeldings- en machtigingsformulier van alle andere deelnemers mee.
Aanmelden en machtigen deelnemer samenwerkingsverband
- Deelnemers aan een samenwerkingsverband machtigen de penvoerder om de subsidie aan te vragen.
- De penvoerder stuurt bij de subsidieaanvraag een machtigingsformulier in dat iedere Nederlandse deelnemer heeft ondertekend.
Machtigen van de penvoerder aan een intermediair
- Als penvoerder machtigt u een intermediair om voor het samenwerkingsverband zaken bij ons te regelen. U doet dit met het formulier 'Machtiging intermediair subsidies'.
- Voor andere projectdeelnemers dan de penvoerder is dit formulier niet geldig.
- Let op: alleen als het formulier is ondertekend, is de machtiging geldig.
U logt in met eHerkenning. Voor uw aanvraag heeft u minimaal niveau 3 met machtiging RVO-diensten op niveau eH3 nodig.
Heeft u nog geen eHerkenning? Vraag dit dan aan op de website van eHerkenning. Het kan een paar dagen duren voor u uw herkenningsmiddel heeft.
Heeft u een eHerkenningsmiddel met een lager betrouwbaarheidsniveau? Dan moet u uw eHerkenning aanpassen. U heeft eHerkenning 3 en de juiste machtiging nodig om te kunnen aanvragen. Houd rekening met een aanschaftijd van ongeveer 2 weken.
Meer informatie vindt u op Hulp bij inloggen
Bij uw aanvraag voegt u de volgende bijlagen toe:
Aanvragen
Deze regeling is gesloten. U kon Horizon Europe Partnership (HEP) aanvragen vanaf 10 maart, 09:00 uur tot 29 maart 2023, 17:00 uur.
U logt in met eHerkenning. Voor uw aanvraag heeft u minimaal niveau 3 met machtiging RVO-diensten op niveau eH3 nodig.
Na uw aanvraag
Met de knop 'Direct regelen' onderaan deze pagina, komt u op ons digitale aanvraagportaal. Hier dient u na de goedkeuring van uw subsidie (beschikking) de voortgangsrapportage of een projectwijziging in. Ook vraagt u hier vaststelling van uw subsidie aan.
Wij beoordelen de aanvragen voor deze subsidie in een parallel proces. We kijken nationaal of de aanvraag voldoet aan de eisen van de regeling. Het Horizon Europe Partnership rangschikt alle aanvragen op hun bijdrage aan de evaluatiecriteria.
De beoordelingstermijn is wettelijk 13 weken. Deze kunnen we éénmalig verlengen met 13 weken. We verwachten dat dit nodig zal zijn, want de internationale besluitvorming vraagt tijd.
Keuren wij uw aanvraag goed? U ontvangt een brief (subsidiebeschikking) met daarin de details over de betaling. Hierin staan ook uw verplichtingen als subsidieontvanger.
Heeft uw project subsidie gekregen en duurt het project langer dan 12 maanden? Dan levert u eenmaal per jaar een voortgangsrapportage in. Hiervoor gebruikt u het formulier dat staat op het online aanvraagportaal. De data waarop u moet rapporteren, staan in de brief met uw beschikking.
U heeft subsidie ontvangen voor een (meerjarig) project. U bent daarom verplicht om belangrijke wijzigingen in uw project direct te melden. Voor sommige wijzigingen moet u ons vooraf om toestemming vragen. Doet u dit niet? Dan loopt u het risico dat u geen subsidie ontvangt voor de gewijzigde projectonderdelen. Soms krijgt u dan zelfs geen subsidie meer voor het hele project.
De beoordelingstermijn hiervan is 8 weken. Die kunnen we eenmalig verlengen met 8 weken.
Na afloop van uw project dient u een verzoek tot vaststelling van uw subsidie in. Daarmee verrekenen wij te weinig of te veel ontvangen subsidie. Informatie over de werkwijze voor de aanvraag van de vaststelling kunt u vinden in onze Subsidiespelregels.
De beoordelingstermijn hiervan is 13 weken. Die kunnen we eenmalig verlengen met nog eens 13 weken.
Bijlagen
Met uw vaststellingsaanvraag stuurt u mee de Controleverklaring over projectsubsidie boven de € 125.000 en de eindrapportage in het volgende format:
Achtergrond
De Horizon Europe Partnerships publiceren ieder jaar een 'call' (oproep). Nederland kan aan verschillende onderwerpen meedoen. En kan daar verschillende subsidieregelingen voor inzetten. De HEP-regeling is één van deze regelingen.
Wetten en regels
- Ministerie van Economische Zaken en Klimaat