Wat is biologische landbouw?

Laatst gecontroleerd op:
22 april 2025
Gepubliceerd op:
17 april 2025

Biologische landbouw is een duurzame vorm van landbouw die rekening houdt met milieu en dierenwelzijn. Het wordt soms ook organische of ecologische landbouw genoemd. Maar wat is het eigenlijk?

Koeien lopen in de wei

Biologische landbouw werkt samen met de natuur. Biologische boeren zorgen voor de bodem, planten, dieren en natuur door natuurlijke methoden te gebruiken. Onderzoek toont aan dat deze manier van landbouw goed is voor biodiversiteit, bodem- en waterkwaliteit. En voor het dierenwelzijn. Biologisch produceren van voedsel kan bijdragen aan een toekomstbestendige landbouw.

Basisregels biologische landbouw

  • Natuurlijke manier van werken: geen chemische gewasbeschermingsmiddelen, kunstmest of genetisch veranderde planten en dieren. In plaats daarvan natuurlijke manieren om planten gezond te houden en plagen te bestrijden.
  • Gezonde bodem en natuur: meer afwisseling van gewassen en gebruik van compost en dierlijke mest om de bodem vruchtbaar en weerbaar te houden.
  • Dierenwelzijn: meer ruimte en biologisch voer voor dieren. Versterking van de natuurlijke weerstand van dieren door voeding, verzorging en leefomstandigheden. De dieren mogen op een natuurlijke manier jongen krijgen.
  • Gesloten kringlopen: zo weinig mogelijk verspilling, geen mestoverschotten en zo veel mogelijk hergebruik.

Biologische wetgeving

De biologische keten in Nederland staat onder toezicht van Skal Biocontrole. Deze onafhankelijke organisatie let erop dat biologische productie, bewerking en verhandeling van producten voldoen aan:

Biologisch EU-keurmerk

Biologisch is een wettelijk erkend Europees keurmerk. Skal Biocontrole certificeert bedrijven met biologische activiteiten. U kunt biologische producten herkennen aan het biologische EU-keurmerk, ook wel 'het groene blaadje' genoemd.

Meer kennis krijgen over biologisch ondernemen

Wilt u meer te weten komen over biologische bedrijfsvoering? Bijvoorbeeld in de landbouw? U kunt uw kennis vergroten bij verschillende kennis- en opleidingsinstellingen.

Deze pagina is onderdeel van de uitvoering van het Actieplan - Groei van biologische productie en consumptie

In opdracht van:
  • Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur
Bent u tevreden over deze pagina?