Biologisch ondernemen
Om uw veehouderij of akkerbouwbedrijf toekomstbestendig te maken, kunt u kiezen voor biologische landbouw. Welke subsidies en regelingen helpen u om biologisch te ondernemen? Waar vindt u meer kennis over biologische landbouw? En wie kan u verder helpen? Deze wegwijzer geeft u een overzicht van de mogelijkheden.
Meer weten over subsidies en regelingen voor biologische landbouw? Of over andere onderwerpen die over biologisch ondernemen gaan?
Regelingen die u helpen om biologisch te ondernemen
Voor omschakeling naar biologische landbouw en bedrijfsvoering zijn investeringen nodig. De overheid helpt u daarbij met fiscale voordelen en subsidies. De belangrijkste mogelijkheden voor financiële ondersteuning op een rij.
Investeringsfonds Duurzame Landbouw
Lening van maximaal € 400.000 voor investeringen om uw bedrijfsvoering blijvend te verduurzamen. Bijvoorbeeld als u wilt omschakelen naar biologische landbouw. Het Investeringsfonds Duurzame Landbouw (IDL) heeft soepele voorwaarden: 1% rente en de eerste jaren niet aflossen.
Regeling Groenprojecten
Lager rentetarief voor uw lening voor duurzame, groene projecten. Uw bank vraagt daarvoor een groenverklaring voor u aan. De regeling is interessant als u wilt omschakelen naar biologische landbouw of wilt investeren in uw biologische bedrijf. Ook te combineren met de IDL.
Borgstellingskrediet voor de Landbouw
Te weinig onderpand? Met het Borgstellingskrediet voor de Landbouw (BL) staat de overheid borg voor een deel van uw lening. Met de Werkkapitaalregeling Omschakelprogramma (BL Plus) krijgt u mogelijk extra financiering voor de omschakelingsperiode. Ook te combineren met de IDL.
Eco-regeling GLB
Bent u met uw bedrijf aan het omschakelen, of heeft u al een biologisch certificaat (Skal)? Dan komt u in aanmerking voor de eco-regeling op niveau goud. U krijgt dan een aanvullende premie bovenop de basisbetaling.
Deze regelingen zijn misschien ook interessant voor u
GLB-NSP plattelandsfonds (was POP3)
Subsidies voor investeringen in een slimme, veerkrachtige landbouw. Bijvoorbeeld robotwieders of andere mechanische onkruidbestrijding, of investeringen voor meer dierenwelzijn. Kijk voor meer informatie op de website van uw provincie.
Provincies hebben vaak verschillende regelingen die u helpen bij omschakeling naar biologische landbouw. Denk hierbij aan voordeel voor pachtuitgifte bij biologisch boeren, een gratis adviesgesprek, veldbijeenkomsten of een cursus. Kijk voor meer informatie op de website van uw provincie. Sommige provincies hebben een webpagina speciaal voor biologisch:
MIA\VAMIL
Belastingvoordeel als u investeert in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen en -technieken. Bijvoorbeeld in een stal voor een biologische melk- en pluimveehouderij of voor biologische teelt. Of in mechanische of biologische bestrijdingsapparatuur voor in een kas. Daarnaast zijn er algemene categorieën die ook kunnen gelden voor de biologische boer.
GLB-kennisvouchers
Vouchers voor een onafhankelijk advies of een bedrijfsplan voor omschakeling naar biologische landbouw. Opgesteld door een agrarisch adviseur uit het BAS-register. In dit register staan ook adviseurs met specifieke kennis van biologische landbouw en de omschakeling daarnaar.
Biologisch boeren gaat goed samen met natuur- en landschapsbeheer. Via deze regelingen kunt u daarvoor subsidie krijgen. Deze subsidies vullen uw inkomsten op biologische bedrijfsvoering aan.
Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer (ANLb)
Subsidie als u met andere landbouwers samenwerkt aan natuur- en landschapsbeheer. En daarmee de waterkwaliteit en de leefomgeving van dieren verbetert, of bijdraagt aan het klimaat. Bijvoorbeeld door minder te bemesten. Dit kan goed aansluiten bij een biologische bedrijfsvoering.
Natuurschoonwet 1928 (NSW)
Fiscaal voordeel als u uw landbouwgrond laat rangschikken onder de NSW. U kunt als biologisch boer ook samenwerken met een NSW-landgoed.
Kwaliteitsimpuls natuur en landschap (SKNL)
Subsidie als u grond in gebruik heeft en deze geschikt wilt maken voor natuurbeheer. Of u als natuur beheert en de kwaliteit ervan verder wilt ontwikkelen.
Veenweideregeling
Werkt u als (biologisch) melkveehouder in een veenweidegebied of (in de buurt van) een stikstofgevoelig Natura 2000-gebied? En wilt u de grondwaterstand in dit gebied verhogen of uw bedrijf verder extensiveren? U kunt in een samenwerkingsverband subsidie aanvragen. Dit kan in mei 2024.
Wat is biologische landbouw?
Biologische landbouw kan bijdragen aan een toekomstbestendige landbouw. Daarom wil de overheid dat we in 2030 veel meer biologisch voedsel produceren en eten.
Samenwerken met natuur
Biologische landbouw werkt samen met de natuur. De kracht van natuurlijke ecosystemen staat centraal. Biologische landbouw gebruikt daarom geen kunstmest en synthetisch-chemische gewasbeschermingsmiddelen. Onderzoek toont aan dat deze manier van landbouw goed is voor biodiversiteit, bodem- en waterkwaliteit. En voor het dierenwelzijn.
Biologisch EU-keurmerk
Biologisch is een wettelijk erkend Europees keurmerk. Skal Biocontrole houdt namens de overheid toezicht op de hele biologische keten in Nederland. Daarmee zet de organisatie zich in voor aantoonbaar betrouwbare biologische producten voor de consument. Deze producten zijn herkenbaar aan het biologische EU-keurmerk, ook wel 'het groene blaadje' genoemd.
Omschakelen naar biologisch
Informatie over omschakelen
Wat komt er kijken bij omschakelen naar biologische landbouw? Bionext geeft veel informatie over omschakelen.
Certificering
Kiest u voor een biologische bedrijfsvoering? Dan doorloopt u een omschakelperiode. Die begint na uw registratie bij Skal Biocontrole. Heeft u uw biologisch certificaat? Dan mag u uw producten biologisch noemen. Skal geeft meer informatie over certificering.
Meer kennis over biologische landbouw
Wilt u uw kennis vergroten over biologische landbouw, bijvoorbeeld over de laatste ontwikkelingen? Of over biologische bedrijfsvoering? Online kunt u veel informatie en kennis vinden. U kunt ook een opleiding volgen.
Bionext
Bionext komt op voor de belangen van de biologische sector op het gebied van onder andere onderzoek, publiciteit, wetgeving, lobby en marktontwikkeling. Ook voert de organisatie projecten uit voor de verdere verduurzaming van biologisch. Bionext is er voor bestaande biologische bedrijven, maar ook voor startende ondernemers of gangbare bedrijven die willen omschakelen. Meer over Bionext
BioKennis
BioKennis is een grote bron van nationale en internationale kennis over de biologische landbouw en voeding. De website is gebaseerd op een archief dat Wageningen University & Research (WUR) sinds de jaren '90 heeft bijgehouden. U vindt er duizenden documenten: van vakbladartikelen tot proefschriften, rapporten, posters en studentenverslagen. Bekijk BioKennis
Louis Bolk Instituut
Bij het Louis Bolk Instituut vindt u wetenschappelijke kennis over duurzaam bodembeheer, biodiversiteit, duurzame veehouderij en nog veel meer onderwerpen. De kennis is toegankelijk en goed toepasbaar in de praktijk. Het onafhankelijke instituut doet onderzoek op het gebied van duurzame landbouw, voeding en gezondheid. Bekijk de publicaties van het Louis Bolk Institituut
Wiki Biologische bedrijfsvoering
Snelle introductie op Groen Kennisnet in de biologische landbouwsector. Op deze wiki leest u meer over duurzaam bodembeheer, plantaardige teelt, veehouderij en biologische bedrijfsvoering. Bekijk de wiki
BioAcademy
Bij BioAcademy vindt u adviseurs, studiegroepen, cursussen, workshops, online modules en meer. BioAcademy is een onafhankelijk platform voor kennis over de biologische sector, en heeft een uitgebreid kennis- en leeraanbod.
Volledige opleiding biologische landbouw
De enige opleiding die volledig is ingericht rond biologische en biologisch-dynamische landbouw, vindt u aan Aeres Warmonderhof in Dronten. U kunt de volledige opleiding volgen of u in deeltijd laten omscholen tot bioboer. Bekijk de opleidingsmogelijkheden van Aeres Warmonderhof.
Samen met biologisch ondernemers leren
Op de opleiding Biologische teelt aan Aeres MBO Velp leert u samen met biologisch ondernemers uit de regio. Op basis van vragen uit de praktijk gaat u aan de slag met de theorie én de praktijk. Bekijk de informatie over de opleiding Biologische teelt.
Masteropleiding WUR
De masteropleiding Resilient Farming and Food Systems aan de Wageningen University and Research (WUR) houdt zich bezig met duurzame voedselsystemen voor de toekomst. U bekijkt voedselsystemen vanuit verschillende invalshoeken, zowel sociaal als natuurwetenschappelijk. U leert over onderwerpen zoals biologische landbouw, agro-ecologie, productcertificering en milieuwetgeving. Bekijk de master aan de WUR.
Masterclass biologische landbouw
Denkt u aan omschakelen naar biologisch? En bent u nieuwsgierig naar tips maar ook de valkuilen? Of wilt u weten welke goede punten uit de biologische landbouw u kunt toepassen in uw gangbare landbouwbedrijf? Volg dan de masterclass Biologische landbouw van HAS green academy.
Hier doen we het voor
Om toekomstbestendig te kunnen ondernemen, is verduurzamen noodzakelijk. Samen zorgen we voor minder schadelijke uitstoot naar bodem, lucht en water. Voor meer biodiversiteit en dierenwelzijn. En voor een duurzaam inkomen voor agrarisch ondernemers en tuinders. Uiteindelijk doen we het allemaal voor een beter klimaat.
Stel uw vraag
Heeft u nog vragen over omschakeling naar biologisch ondernemen? Bijvoorbeeld over subsidies en fiscale regelingen, of over opleidingen? Wilt u in contact komen met een deskundige van bijvoorbeeld Bionext of Skal? Of met collega’s die al biologisch boeren? Laat hier uw vraag en uw gegevens achter en wij nemen contact met u op.
Wij gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens. Lees meer over ons privacybeleid.
Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Deze pagina is onderdeel van de uitvoering van het Actieplan - Groei van biologische productie en consumptie.
- Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur