Samenwerken aan sterke bioregio's
Wilt u lokaal impact maken met biologische producten, bijvoorbeeld als agrarisch bedrijf of groothandel? Samenwerken in een biologische regio (bioregio) vergroot uw kansen. De kwartiermakers helpen u bij het vinden van samenwerkingen en kansen in uw regio. Neem contact op en ontdek uw mogelijkheden.
Bioregio's: van bodem tot bord
In een bioregio werkt u samen met andere partijen in uw regio aan de afzet van biologische producten. Zo brengt u biologisch en lokaal samen en verkleint u de afstand tussen consument en voedselproductie. U kunt meedoen als:
- Agrariër: biologische producten produceren en afzetten.
- Verwerker: biologische grondstoffen verwerken tot eindproducten.
- Boerenmarkt: biologische producten lokaal aanbieden.
- Lokale en regionale overheid: beleid maken voor biologische regio’s.
- Onderwijsinstelling: kennis delen over biologische landbouw.
- Zorgbedrijf: biologische producten aanbieden in bedrijfsrestaurants of catering.
- Maatschappelijke organisatie: biologische producten aanbieden in bedrijfsrestaurants of catering.
- Groothandel: biologische producten aan de markt aanbieden.
- Supermarkt: biologische producten verkopen.
- Horeca & catering: biologische producten gebruiken voor uw gerechten.
Waarom samenwerken in een bioregio?
Als ondernemer kunt u profiteren van samenwerken in een bioregio. Het vergroot uw afzetgebied en maakt u zichtbaar voor klanten die lokaal en biologisch willen kopen. Het helpt u met uw duurzaamheidsdoelen en draagt bij aan een sterk en overtuigend verhaal: biologisch én lokaal.
Ontmoet de kwartiermakers per regio
De kwartiermakers zijn uw aanspreekpunt voor samenwerking in de bioregio’s. Zij laten u zien waar de kansen liggen. En ondersteunen u bij het opzetten van samenwerkingen met ketenpartners in uw regio. Lees hieronder wat er in uw regio al gebeurt en neem contact op met de kwartiermakers.

Nikki van Kuijk
In Gelderland liggen volop kansen voor ondernemers die lokaal impact willen maken. Er is een groeiende vraag naar lokale en biologische producten, en veel organisaties zoeken samenwerking.
U kunt zich aansluiten bij initiatieven als Biostad Zutphen, Streekwaar in Wageningen, Groen Arnhem, De Streek op Tafel in Nijmegen, Platform Achterhoek Food of de biologische markt in Apeldoorn. Ook zetten de kwartiermakers zich in voor meer mogelijkheden voor samenwerking met zorginstellingen, cateraars, regionale markten en voedselcoöperaties. Daarnaast tonen ook gemeenten steeds meer interesse in de lokale afzet van biologische producten en duurzame inkoop. In Gelderland groeit het netwerk van (deels) biologische ketens met partijen als Natuur & Milieu Gelderland, Oregional en het Agroforestry Netwerk.
Nikki van Kuijk (Greendish) en Paulien Hoftijzer (Bionext) ondersteunen u met advies, netwerk en zichtbaarheid. Nikki: "Wilt u bijdragen aan een sterke biologische keten in Gelderland? Sluit aan en werk met ons mee aan een gezonde en duurzame regio."
Marjon Krol
Noord-Brabant biedt veel mogelijkheden voor ondernemers die lokaal willen samenwerken en de biologische keten willen versterken. Grote cateraars zoals Appèl, Vitam en Hutten zetten zich in voor meer biologische producten in bedrijfsrestaurants. Ook ketenpartijen zoals HAK, Udea, de Smaakspecialist en De Halm bieden u kansen. Daarnaast onderzoeken steeds meer steden en gemeenten hoe zij de biologische keten kunnen versterken. En is er veel interesse om de beleving van biologisch te versterken. VisitBrabant ontwikkelt hiervoor een promotieproject samen met partijen zoals de Brabantse Food Alliantie, ZLTO, biologische boeren en horecaopleidingen.
Marjon Krol is kwartiermaker in Noord-Brabant en werkt samen met Bavo van den Idsert, Michaël Wilde en Paulien Hoftijzer (Bionext). Zij helpen u graag om uw ideeën verder te brengen en verbindingen te leggen.

Bart Kraaijvanger
In Noord-Holland en Utrecht liggen volop kansen voor ondernemers die lokaal willen samenwerken en nieuwe afzetkanalen zoeken. Er is veel energie rond biologisch ondernemen in regio’s zoals Alkmaar, Groot-Amsterdam en Utrecht. Hier wordt de samenwerking tussen boeren, verwerkers en afnemers steeds sterker. Neem bijvoorbeeld het initiatief Bio Dichtbij. Of het convenant ‘Samen eten we Utrecht mooier’, waarin 23 organisaties samenwerken aan meer biologisch aanbod in hun bedrijfscatering.
Bart Kraaijvanger is kwartiermaker in de provincies Utrecht en Noord-Holland. Hij werkt samen met Marian Blom (Bionext) en Guusje van Tienhoven (Greendish).

Erik Koldewey
In Overijssel liggen veel kansen voor samenwerking rond biologische productie en afzet. Er is brede steun voor een regionaal, duurzaam voedselsysteem. Dit blijkt uit gesprekken met tientallen organisaties. Van zorginstellingen tot boeren, bedrijven, landgoederen en overheden: allemaal willen ze bijdragen. Met 200 biologische boeren en 4% bio-areaal is er veel ruimte voor groei. Biologische productie kan bijdragen aan een mooi landschap, schoon drinkwater en een vitaal platteland. Als ondernemer, organisatie of instelling kunt u hieraan bijdragen. Door regionaal en provinciaal meer samen te werken kunnen we biologische producten meer onder de aandacht brengen en de afzet stimuleren.
Erik Koldewey en Ellen de Lange zijn kwartiermakers van de regio Overijssel. Ze brengen partijen samen en bouwen aan sterke ketens.

Michaël Wilde
Zuid-Holland biedt veel kansen voor ondernemers die willen samenwerken om biologische productie en afzet te vergroten. In de provincie zijn al veel korte keten initiatieven rond biologische producten. De uitdaging is nu om die beter te verbinden en samen één sterk verhaal te vertellen. Zo kunnen we 3,8 miljoen inwoners inspireren om vaker te kiezen voor lokale en biologische producten.
Er liggen ook kansen voor meer lokale, biologische producten in de bedrijfscatering. Veel organisaties willen overstappen op lokaal biologisch voedsel. Dat betekent nieuwe afzetmogelijkheden voor boeren, verwerkers en winkeliers.
Michaël Wilde is kwartiermaker in Zuid-Holland. Hij richt zich op het verbinden van biologische initiatieven en het vergroten van hun impact.
Neem contact op
Heeft u vragen of wilt u direct in contact komen met een kwartiermaker in uw regio? Laat hier uw bericht en uw gegevens achter en wij brengen u in contact.
Wij gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens. Lees meer over ons privacybeleid.
Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Bijdrage aan doelen biologische productie en consumptie
Door samenwerken in een biologische regio draagt u bij aan de doelen van het LVVN actieplan: groei van biologische productie en consumptie. Dit plan richt zich op:
- het Nederlandse biologische areaal vergroten naar 15% van het landbouwoppervlak in 2030;
- verdienmodellen verbeteren voor biologische agrariërs;
- de afzet van biologische producten stimuleren;
- positieve impact maken op biodiversiteit, bodem- en waterkwaliteit en dierenwelzijn.
- Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur