Multi-Utiliteiten Kruising (MUK) Zeeland
In het kader van de energie- en grondstoffentransitie groeit in de Schelde-Deltaregio in Zeeland de behoefte aan transport per buisleiding, naast het ondergrondse transport dat al plaatsvindt.
Op deze pagina vindt u informatie over de procedure van dit project. U leest welke stappen nodig zijn voordat de bouw/aanleg van het project kan starten.
Algemene informatie over Bureau Energieprojecten vindt u op onze ‘homepage’ Bureau Energieprojecten. Let op! Het tabblad Home verwijst naar de homepage van de RVO website (waarvan Bureau Energieprojecten een onderdeel is).
Waarom dit project?
Een buisleidingentunnel met meerdere modaliteiten (een zogenoemde ‘MUK’) tussen de Kanaal¬zone in Terneuzen en het Sloegebied in Vlissingen kan de verdere ontwikkeling van een klimaat¬neutrale en circulaire industrie ondersteunen en het vestigingsklimaat in het gebied versterken. Het gaat hierbij om de ontwikkeling van één grote tunnelbuis om de aanleg van een aantal (tot mogelijk twaalf) buisleidingprojecten te faciliteren.
Projectfase
Onderzoeksfase MIEK.
Stand van zaken
Volgens een marktanalyse uit 2023 heeft een buisleidingentunnel door de Westerschelde een groot potentieel. Het project is in november 2024 geselecteerd als MIEK-project. De nadere haalbaarheid van deze ‘MUK’ wordt momenteel onderzocht, zowel op het gebied van financieel-economische als ruimtelijke aspecten, als met betrekking tot de potentiële gebruikers en regionale inbedding.
De volgende modaliteiten worden daarbij bekeken: nafta, propyleen (ter vervanging van bestaande leidingen), CO₂ (in samenhang met het Carbon Connect Delta en het Delta Schelde CO₂nnection project), ammoniak, zuurstof, waterstof (chemical grade), warmte, LOHC’s/e-methanol, water, biobrandstoffen, Sustainable Aviation Fuels (SAF’s) en synthetische moleculen (CCU). Een groot aantal bedrijven is hierbij betrokken, gefaciliteerd door de provincie Zeeland, Smart Delta Resources en havenbedrijf North Sea Port.
Locatie van het project
Het project wordt uitgevoerd in het industriecluster van de Schelde-Deltaregio en is zowel bedoeld voor industrie op Zuid-Beveland als voor industrie op Zeeuws-Vlaanderen, maar heeft indirect ook grensoverschrijdende effecten. Voor het bepalen van een voorkeurstracé door de Westerschelde zijn verschillende factoren van belang, zoals de ruimtelijke inpassing van zowel de tunnel als de tunnelmonden, de omgevingsveiligheid, de verbinding met buisleidingen op land en raakvlakken met andere energieprojecten (zoals het project 380 kV Zeeuws-Vlaanderen). De meer exacte locatie van de tunnel en de tracés van de leidingen worden in het vervolgtraject verder onderzocht.
Planning
De planning wordt momenteel in de MIEK-onderzoekfase nader geïnventariseerd.
Wat speelt er verder in uw regio?
Wilt u weten of en wat voor energieprojecten van nationaal belang er verder spelen in uw regio? Bekijk dan de digitale projectenkaart.
MIEK project
Dit project valt onder het Meerjarenprogramma Infrastructuur Energie en Klimaat (MIEK). In dit programma staan energieprojecten die een belangrijke basis vormen voor de energie-infrastructuur op de lange termijn. De overheid wil deze samen met betrokken partijen zo snel mogelijk realiseren. Meer informatie over het MIEK vindt u op de pagina: Meerjarenprogramma Infrastructuur Energie en Klimaat (MIEK).