Verkenning waterstof-importterminals

Laatst gecontroleerd op:
8 mei 2025
Gepubliceerd op:
24 april 2025

Voor verduurzaming van industrie, vervoer en de elektriciteitssector moet er voldoende waterstof beschikbaar zijn. Daarom is naast eigen waterstofproductie ook import vanuit het buitenland nodig. Het ministerie van Klimaat en Groene Groei verkent samen met betrokken partijen de mogelijkheden van importterminals. Daar is opslag mogelijk van geïmporteerde waterstof.

Op deze pagina vindt u informatie over de procedure van dit project. U leest welke stappen nodig zijn voordat de bouw/aanleg van het project kan starten.

Algemene informatie over Bureau Energieprojecten vindt u op onze ‘homepage’ Bureau Energieprojecten. Let op! Het tabblad Home verwijst naar de homepage van de RVO website (waarvan Bureau Energieprojecten een onderdeel is).

Projectfase

Verkenningsfase.

Stand van zaken 

Waterstofimport is opgenomen in de verkenningsfase van het MIEK. Het doel hiervan is met name om generieke beleids¬vraagstukken op te pakken, die voor importterminals spelen. Maar ook om de coördinatie op ruimtelijke aspecten te regelen van waterstofimport én de (programmatische) verbinding met de aanleg van infrastructuur voor waterstof en waterstofdragers. De betrokken partijen hebben samen een overzicht van knelpunten en benodigde randvoorwaarden gemaakt. Deze worden de komende periode verder uitgewerkt. 

Locatie van het project 

De verkenning voor import en omzetting van waterstof en waterstofdragers gebeurt in diverse industrieclusters, waaronder het Noordzeekanaalgebied, de Rotterdamse haven en de Schelde-Deltaregio in Zeeland. Per regio wordt onderzocht wat de mogelijkheden zijn en welke locaties hiervoor geschikt zijn. Deze zijn in verschillende stadia van ontwikkeling. 

Fossiele grondstoffen vervangen en CO2-uitstoot verminderen

Waterstofimport helpt om bestaande industrie te verduurzamen. Ook maakt het de industrieclusters aantrekkelijk voor nieuwe duurzame industrie. Zo faciliteert waterstofimport de verduur¬zaming van brandstoffen in de haven van Amsterdam en levert deze een bijdrage aan de verduurzaming van de luchtvaart op Schiphol. In Rotterdam biedt de import van waterstof mogelijk¬heden voor het aantrekken en ontwikkelen van nieuwe activiteiten. Denk aan de productie van biobrandstoffen, synthetische brandstoffen en synthetische producten. In Zeeland biedt waterstofimport goede verduurzamingsopties voor de aanwezige sectoren, zoals kustmest, raffinage, chemie en staal.

Planning 

Afhankelijk van het project en de regio worden de projecten tussen 2024 en 2030 gerealiseerd.

Wat speelt er verder in uw regio?

Wilt u weten of en wat voor energieprojecten van nationaal belang er verder spelen in uw regio? Bekijk dan de digitale projectenkaart.

MIEK project

Dit project valt onder het Meerjarenprogramma Infrastructuur Energie en Klimaat (MIEK). In dit programma staan energieprojecten die een belangrijke basis vormen voor de energie-infrastructuur op de lange termijn. De overheid wil deze samen met betrokken partijen zo snel mogelijk realiseren. Meer informatie over het MIEK vindt u op de pagina: Meerjarenprogramma Infrastructuur Energie en Klimaat (MIEK).

Contact Bureau Energieprojecten

Bel: (088) 042 47 47
Mail: bureauenergieprojecten@minezk.nl

Bent u tevreden over deze pagina?