Warmtesysteem Zuid-Holland

Laatst gecontroleerd op:
8 mei 2025
Gepubliceerd op:
24 april 2025

Het Warmtesysteem Zuid-Holland is een integrale, bovenregionale aanpak voor de ontwikkeling van een warmtenetwerk in de regio. Het zorgt er onder andere voor dat industriële restwarmte uit de haven gebruikt kan worden in de wijde omtrek. Door de verschillende projecten in samenhang te realiseren draagt dit project bij aan het creëren van ruimte op het elektriciteitsnet, beperkt het de ruimtelijke impact van opwek en zorgt het voor klimaatwinst.

Op deze pagina vindt u informatie over de procedure van dit project. U leest welke stappen nodig zijn voordat de bouw/aanleg van het project kan starten.

Algemene informatie over Bureau Energieprojecten vindt u op onze ‘homepage’ Bureau Energieprojecten. Let op! Het tabblad Home verwijst naar de homepage van de RVO website (waarvan Bureau Energieprojecten een onderdeel is).

Projectfase

Realisatiefase.

Stand van zaken 

Een aantal projecten is in aanleg. De aanleg van WarmtelinQ (WLQ), het hoofdtransportleidingennetwerk tussen Vlaardingen en Den Haag, is vergevorderd. Voor andere delen van het tracé lopen diverse vergunningaanvragen. De verwachting is dat de realisatie van Vlaardingen-Vondelingenplaat eind 2024 begint en die van het deel Rijswijk naar Leiden, de WLQ(+), in 2025. Ook Warmtenetwerk Westland en Grand Design Drechtsteden zijn in aanleg. 

Locatie van het project 

Het warmtesysteem loopt van het Rotterdamse havengebied naar Den Haag en de Leidse regio. Er zijn aftakkingen in het Westland, het Oostland, de Drechtsteden en richting Rijnland en Midden-Holland. De ontwikkeling van duurzame warmte¬netwerken gaat samen met het aanwijzen van warmtekavels en het oprichten van warmtebedrijven. 

Ontwikkeling duurzame warmtenetwerken 

In de provincie Zuid-Holland zijn veel initiatieven rondom warmte in de gebouwde omgeving en de glastuinbouw. In de Regionale Energiestrategieën (RES’en) staan verschillende initiatieven voor de ontwikkeling van warmtenetwerken. Daarbij wordt gekeken naar het gebruik van onder andere geothermie (aardwarmte), aquathermie (warmte uit water) en restwarmte uit het Havenindustrieel complex in de omgeving van Rotterdam. In de toekomst kunnen hier nog andere bronnen bij komen, zoals restwarmte uit elektrolyse. 

Het warmtesysteem zal vooral het elektriciteitsnet ontlasten en de bijbehorende opwek voorkomen. De projecten die nu in ontwikkeling zijn leveren al een klimaatwinst op van 0,41 megaton CO₂-reductie in 2030.

Wat speelt er verder in uw regio?

Wilt u weten of en wat voor energieprojecten van nationaal belang er verder spelen in uw regio? Bekijk dan de digitale projectenkaart.

MIEK project

Dit project valt onder het Meerjarenprogramma Infrastructuur Energie en Klimaat (MIEK). In dit programma staan energieprojecten die een belangrijke basis vormen voor de energie-infrastructuur op de lange termijn. De overheid wil deze samen met betrokken partijen zo snel mogelijk realiseren. Meer informatie over het MIEK vindt u op de pagina: Meerjarenprogramma Infrastructuur Energie en Klimaat (MIEK).

Contact Bureau Energieprojecten

Bel: (088) 042 47 47
Mail: bureauenergieprojecten@minezk.nl

Bent u tevreden over deze pagina?