5 tips voor zakendoen tijdens de ramadan
Voor veel moslims is op 10 maart de ramadan van 2024 begonnen. Doet u zaken in landen waar men aan deze vastenperiode meedoet? Hoe gaat u daar, met betrekking tot zakendoen, mee om? Wij geven u 5 tips voor zakendoen tijdens de ramadan.
Wat is de ramadan?
De ramadan is de jaarlijkse vastenperiode voor moslims. Dit houdt in dat zij tussen de ochtendschemering en zonsondergang bijvoorbeeld niet eten, drinken en roken. De vastenperiode duurt een maand en valt ieder jaar op een ander moment. Dit jaar vindt de vastenperiode plaats van 10 maart tot en met 8 april.
De vastenperiode staat in het teken van bezinning, verbroedering, solidariteit en zelfdisclipline. Familie komt tijdens de ramadan vaak bij elkaar voor een iftar, dat is de gezamenlijke avondmaaltijd. Het einde van de ramadan wordt gevierd met het Suikerfeest. Dit feest duurt 3 dagen.
Zakendoen tijdens de ramadan
Waar moet u rekening mee houden als u op werkbezoek bent in een islamitisch land tijdens de vastenperiode? Veel moslims proberen, voor zover mogelijk, het dagelijks leven door te laten gaan. De meeste moslims werken gewoon, maar korten hun werkdagen wel vaak in. Ook openingstijden van winkels en restaurants kunnen anders zijn. Houd er verder rekening mee dat er waarschijnlijk geen taxi's beschikbaar zijn tijdens de iftar, iedereen is dan aan het eten. Tijdens het Suikerfeest wordt er niet gewerkt, dit zijn officiële feestdagen.
5 tips voor het zakendoen
Of u op afstand zakendoet met moslims of op locatie, er zijn een aantal dingen waar u rekening mee moet houden tijdens de ramadan. Wij geven u hieronder 5 tips!
1. Verdiep u in de gebruiken
De 1e tip die wij u graag meegeven is om u te verdiepen in gebruiken en praktische zaken tijdens de ramadan. Voor elk islamitisch land kan dat net iets anders liggen. Verdiep u dus in de gebruiken van het land dat u bezoekt of waar u mee samenwerkt. Denk hierbij onder andere aan de verkorte werkdagen. Sommige bedrijven en winkels zijn zelfs helemaal gesloten. Deze rust kan ook kansen bieden voor u als ondernemer. Bijvoorbeeld om zaken op het gemak tijdens de iftar te bespreken. Hiervoor is het wel belangrijk dat u uw zakenpartner goed kent en weet of hij/zij hiervoor open staat.
Wilt u graag iets geven aan uw zakenpartner tijdens de ramadan? Als het tijd is om weer te eten, eet men dadels. Dit is altijd een oneven getal, bijvoorbeeld 1 of 3 dadels. U zou dit als gebaar van respect kunnen meenemen voor uw contactpersoon. U laat daarmee zien dat u zich heeft ingelezen in de gebruiken.
2. Toon respect
Het belangrijkste is dat u respect laat zien voor de gebruiken tijdens de ramadan. Uiteraard wordt er van een niet-moslim niet gevraagd dat hij of zij meevast. Wel is het respectvol om niet te eten of te drinken waar uw zakenpartner bij is. Mocht u uit respect willen mee vasten, dan kan dat op waardering rekenen. Maar het is zeker niet verplicht.
De dagelijkse gang van zaken kan totaal anders zijn dan normaal. Het is een maand van bezinning. Hoewel alcohol volgens de islamitische regels niet is toegestaan, wordt het in de meeste islamitische landen wel verkocht. Wees hier extra voorzichtig mee tijdens de ramadan. Alles staat in het teken van het geloof, dus ook dit aspect.
3. Houd rekening met gebruiken bij afspraken inplannen
Zoals eerder gezegd, kunnen sommige bedrijven en winkels verkorte werkdagen hebben. Houd daarmee rekening wanneer u een afspraak wilt inplannen met uw zakenpartner. Het is vanzelfsprekend dat u ook geen lunch- of dinerafspraken voorstelt. Omdat er vaak 's nachts gegeten wordt, slaapt men ook minder. Toon daar respect voor en plan geen afspraken vroeg in de ochtend in.
Men bidt 5 keer per dag. Let daarom ook op de bidtijden, het kan zijn dat overleggen gepauzeerd worden voor het bidden.
4. Ga er niet van uit dat u zakendoet met een moslim
Al zijn de meeste mensen in islamitische landen moslim, er zijn ook mensen die een ander geloof volgen. Bijvoorbeeld het christendom. Heeft u een zakenpartner uit een islamitisch land, ga er dan dus niet automatisch van uit dat hij of zij een moslim is. U kunt dit aan uw contactpersoon vragen.
5. Houd rekening met uitzonderingen op de regels
Van de meeste moslims wordt verwacht dat zij meedoen aan de ramadan. Er zijn een aantal uitzonderingen. Zo hoeven kinderen, ouderen, mensen met een chronische ziekte en mensen met een verstandelijke of psychische beperking niet mee te doen.
Er is ook een groep moslims die tijdelijk niet mee hoeven te vasten. Van hen wordt wel verwacht dat ze de gemiste vastendagen later inhalen. Dit geld bijvoorbeeld voor vrouwen die zwanger zijn, zieken en mensen die zwaar werk verrichten. Ook reizigers hoeven tijdens hun reis niet te vasten. Ontvangt u zakenpartners uit islamitische landen tijdens de ramadan? Dan kan het zijn dat zij op dat moment niet vasten, maar dit later inhalen.
Meer weten?
Heeft u nog vragen over zakendoen in islamitische landen? Neem contact op met onze klantadviseurs. Zij staan klaar om u verder op weg te helpen. Bekijk ook onze landeninformatie voor informatie per land.
Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Gazizah Bahmany, Business Development Coach voor het Midden-Oosten bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.
- Ministerie van Buitenlandse Zaken