Hersteltraject dierentuinen

Gepubliceerd op:
12 december 2022

Er zijn verschillen tussen de diersoorten die dierentuinen tentoonstellen en de soorten op hun vergunningen. Met een hersteltraject zorgen we ervoor dat de vergunningen hiervoor weer kloppen. Het traject start in 2022 en duurt in elk geval tot en met 2027.

Wat doen we tijdens het traject?

Medewerkers van ons komen bij elke dierentuin meerdere keren op bezoek. Als we bij u langskomen, bekijken we welke diersoorten u tentoonstelt. En welke nog niet onder uw vergunning vallen. Daarna spreken we af hoe u die diersoorten bij ons meldt. U verstuurt in die meldingen ook informatie over de verblijven van de dieren. Om u zo goed mogelijk te helpen, krijgt u tijdens het traject een vast contactpersoon.

Meldingen over diersoorten die u tentoonstelt

Tijdens het hersteltraject maken we afspraken over diersoorten die u op of voor 8 december 2022 al tentoonstelde. En die nog niet onder uw vergunning vallen. U verstuurt voor die soorten nu nog geen meldingen waarin u ze meldt als nieuwe diersoort.

Heeft u nieuwe diersoorten die u na 8 december 2022 voor het eerst tentoonstelt? Of heeft u diersoorten waarvoor u eerder een afwijzing heeft ontvangen? Die vallen niet onder het traject. Daarom meldt u die diersoorten wel, ook als u vóór de datum al bezig was met voorbereidingen.

Dit geldt ook voor andere wijzigingen, zoals een verblijf bouwen of verbouwen voor dieren die u toont. U verstuurt de meldingen via mijn.rvo.nl/dierentuin. Onder Direct regelen kiest u voor Vergunning wijzigen. Twijfelt u of u een melding moet versturen? Neem dan contact met ons op via wnb@rvo.nl.

Hoe ziet het traject eruit?

We starten in 2022 met een pilot waar 6 dierentuinen aan meedoen. Als zij klaar zijn met het traject bekijken we of we iets kunnen verbeteren aan het proces. De stappen hieronder kunnen dus nog iets veranderen. Als we meer weten, leest u dat op deze pagina.

We gaan elk kwartaal bij maximaal 3 dierentuinen langs voor het eerste bezoek. Het traject kan voor elke dierentuin enkele maanden duren. En bestaat in elk geval uit deze stappen:

Hoe bereidt u zich voor?

Wij gebruiken uw beleidsprotocol bij de beoordeling van uw meldingen. Daarom is het belangrijk dat het protocol voor de eerste afspraak aansluit bij de werkelijke situatie. In Richtlijnen voor het beleidsprotocol leest u meer over wat er in het protocol moet staan.

In opdracht van:
  • Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit
Bent u tevreden over deze pagina?