Dierentuinen met invasieve exoten

Gepubliceerd op:
18 februari 2022
Laatst gecontroleerd op:
1 januari 2024

Houdt u dieren in een dierentuin en komt een van uw soorten op de Unielijst te staan? Dan is dit dier een invasieve exoot. Dat betekent dat er regels zijn voor het houden van deze dieren.

Wanneer mag u het dier houden?

Of uw dierentuin het dier mag houden of niet, hangt af van wanneer het in uw bezit kwam. Had u het dier al voordat de soort op de Unielijst kwam? Dan mag u het houden tot het sterft. U moet het dier in een gesloten omgeving houden. Zorg ervoor dat het dier niet ontsnapt en dat het zich niet kan voortplanten. Is het dier drachtig op het moment dat de soort op de Unielijst komt? Dan mag u de jongen ook houden.

U moet kunnen bewijzen dat u het dier in uw bezit had voordat deze op de Unielijst kwam. Dit kan bijvoorbeeld met een chip, pootring of uw administratie. Andere voorbeelden van bewijzen zijn:

  • dierenpaspoort;
  • overdrachtsverklaring;
  • rekening van de dierenarts;
  • aankoopbewijs;
  • fotografisch bewijs met datum vóór opname op de Unielijst.

Kreeg u het dier in bezit toen deze al op de Unielijst stond? Ook dan heeft u bewijsstukken nodig. Zo laat u zien dat de vorige houder het dier in bezit had voor plaatsing op de Unielijst.

U kan of wilt geen invasieve exoten (meer) houden

Wat moet u doen wanneer uw dierentuin een dier dat op de Unielijst staat niet wil of kan houden? Laat het dier nooit vrij in de natuur. Dat is slecht voor de natuur en de gezondheid van het dier. Er zijn andere mogelijkheden, zoals het dier overdragen aan een opvangcentrum dat hier toestemming voor heeft. Of het dier laten inslapen door een dierenarts.

Weggeven aan een andere verzorger

Had u het dier al voordat de soort op de Unielijst kwam? En kunt u dit bewijzen? U mag het dier dan weggeven aan iemand die het kan verzorgen. Hier mag u geen geld voor vragen.

Geef altijd de administratie of een van de eerder genoemde bewijzen mee als u een dier weggeeft. Hiermee kan de nieuwe eigenaar laten zien dat diegene het dier legaal houdt. De nieuwe eigenaar moet zich houden aan de voorwaarden van de overgangsregels. De eigenaar moet het dier bijvoorbeeld in een gesloten omgeving houden. Het dier mag niet kunnen ontsnappen of zich kunnen voortplanten.

Breng het naar een opvangcentrum dat de exoot mag houden

Mag u of kunt u het dier niet zelf houden? Misschien kan het dier terecht bij een opvangcentrum voor invasieve exoten. Het opvangcentrum heeft dan een maatwerkvoorschrift nodig voor de soort waar het om gaat. Dit geeft het centrum toestemming om de exoot te houden.

Een maatwerkvoorschrift voor opvang van invasieve exoten is namelijk niet voor elke invasieve exoot. Deze geldt voor een specifieke groep of soort, zoals reptielen of vogels. Vind een opvang bij u in de buurt op Overzicht opvangcentra voor beschermde dieren en invasieve exoten.

Begin zelf een opvangcentrum

Heeft u als dierentuin interesse om zelf een opvangcentrum te worden? Als opvangcentrum met een maatwerkvoorschrift heeft u toestemming om zelf invasieve exoten op te vangen. U bepaalt zelf welke soorten en hoeveel dieren u maximaal wilt opvangen. Lees op Opvangcentrum voor beschermde dieren en invasieve exoten of uw organisatie dit kan en mag zijn. Ook vindt u hier hoe u hiervoor een aanvraag doet.

Laat het dier inslapen

Kunt u het dier niet houden en is er geen mogelijkheid voor opvang? U kunt het dier laten inslapen. Dit kan ook wanneer het oud en ziek is. Neem hiervoor contact op met een dierenarts.

Opvang van het dier in andere gevallen

Alleen een opvangcentrum met een maatwerkvoorschrift mag een exoot opvangen die niet legaal in bezit was. Het gaat dan om een situatie waarbij:

  • de exoot is geboren of verwekt nadat deze op de Unielijst kwam;
  • u niet kunt bewijzen dat u het dier al had voordat de soort op de Unielijst kwam;
  • u het dier vond in de natuur.

Hoe vult u uw dierentuincollectie aan bij sterfte?

Uw dierenverzameling krimpt als uw invasieve exoot sterft. Wilt u uw dierencollectie met dezelfde soort aanvullen? U kunt dan een dier toevoegen dat eerder door iemand anders gehouden werd. Dit kan alleen als u een bewijs heeft dat de vorige houder de soort al had voordat het op de Unielijst kwam.  Uw dierentuin kan ook een opvangcentrum worden voor invasieve exoten.

Meer weten?

Wilt u meer weten over de regels voor invasieve exoten? Voor meer informatie kijkt u op Invasieve exoten.

In opdracht van:
  • Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit
Bent u tevreden over deze pagina?