Duurzame bedrijventerreinen
Wilt u aan de slag met een collectieve aanpak om bedrijven op een bedrijventerrein te helpen met energie besparen en verduurzamen? Ontdek hoe andere bedrijventerreinen het aanpakken en wat samenwerking ondernemers en maatschappij oplevert.
U vindt hier praktische informatie waarmee u direct aan de slag kunt. Denk aan stappenplannen, praktijkverhalen, subsidies en de wettelijke verplichtingen waarmee u rekening moet houden. Met deze informatie over duurzame bedrijventerreinen richten we ons op ondernemersverenigingen, ondernemersfondsen, ontwikkelingsmaatschappijen, parkmanagers en gemeenteambtenaren.
Collectieve aanpak
Verduurzaming van een bedrijventerrein vraagt om een collectieve aanpak. Dat betekent een samenwerking tussen ondernemers(vereniging), vastgoedeigenaren, leveranciers, adviseurs en de overheid. Een collectieve aanpak begint met het vastleggen van een gezamenlijke ambitie van stakeholders en het bepalen hoe u de organisatie ervan financiert.
Collectieve aanpak bij verduurzaming van een bedrijventerrein
Wet- en regelgeving
Wetchecker energiebesparing
Alle ondernemers hebben te maken met energiebesparingsverplichtingen. Ook de ondernemers op uw bedrijventerrein. Met de Wetchecker energiebesparing checken ze hoe ze aan de verplichtingen kunnen voldoen.
Het gaat over de verplichtingen van de Wet milieubeheer, de auditplicht volgens de Europese richtlijn energie efficiëntie (EED), de Europese richtlijn energieprestatie gebouwen (EPBD) en Energielabel C voor kantoren.
Ga naar de Wetchecker energiebesparing en bekijk ook:
Naast wet- en regelgeving voor energiemaatregelen kan de Wet Natuurbescherming relevant zijn wanneer op bedrijventerreinen wordt gewerkt aan verduurzaming.
Financiering en subsidies
Voor bedrijventerreinen die aan de slag willen met verduurzaming, bestaan verschillende financieringsmogelijkheden. Vaak begint het bij lokale financiële kansen. Van daaruit kan een structurele basis ontstaan voor de financiering van verduurzamingsmaatregelen. Bekijk de pagina Financiering en subsidies duurzame bedrijventerreinen voor een overzicht van een aantal mogelijkheden.
In de praktijk
Bedrijventerreinen spelen een belangrijke rol bij de energietransitie en verduurzaming van Nederland. Bekijk de aanpak van verschillende bedrijventerreinen verspreid over heel Nederland. Van 9 bedrijventerreinen zijn de ervaringen beschreven.
Meer informatie uit de praktijk vindt u op de volgende webpagina's:
- Green Business Club (GBC) Nederland ontwikkelde een online dashboard duurzaamheidsprestaties. Daarin staat de duurzame voortgang van de lokale GBC’s op het gebied van energie, afval en mobiliteit. Dashboard duurzaamheidsprestaties
- Energie Collectief Utrechtse Bedrijven (ECUB) schreef het handboek ‘Aanpak collectieve verduurzaming bedrijventerreinen’ met praktische, algemeen toepasbare informatie over het opzetten van een collectief en de financiering ervan. Veel geleerde lessen en een handige checklist met randvoorwaarden voor succes.
- Webinarreeks Verduurzaming en renovatie van bedrijventerreinen - Warmte & Koude
Vragen over duurzame bedrijventerreinen?
- Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
- Ministerie van Economische Zaken en Klimaat