Waarom meedoen aan EEPA? Juryvoorzitter en winnaar leggen uit

Laatst gecontroleerd op:
21 juni 2022
Gepubliceerd op:
13 april 2022

Succesvol ondernemerschap betaalt zich uit. Maar wie beloont de organisaties die dat ondernemerschap stimuleren? Daarvoor zijn er de Europese Awards voor ondernemerschapsbevordering (de EEPA Awards). Pieter Waasdorp, voorzitter van de Nederlandse jury en oud-winnaar Rob Gringhuis van de gemeente Rotterdam vertellen hoe de verkiezing in zijn werk gaat en wat deelname oplevert.

De EEPA Awards: een mooie kans

De EEPA Awards zijn prijzen die de Europese Commissie toekent aan projecten en initiatieven die ondernemerschap in Europa stimuleren. Rob Gringhuis: “Het is een mooie kans om te vertellen over je project en waarom het zo belangrijk is.” Pieter Waasdorp: “De deelnemers profiteren van een geweldig, internationaal netwerk. Ze zien mensen uit heel Europa die aan vergelijkbare projecten werken.”

"Het mooie aan de EEPA Awards is dat het ondernemerschap aanmoedigt."

Pieter Waasdorp
Voorzitter Nederlandse jury
Pieter Waasdorp

“En je kunt je netwerk voor je eigen project vergroten.”

Rob Gringhuis
Winnaar EEPA Award 2016
Rob Gringhuis

Pieter Waasdorp is directeur Ondernemerschap bij het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) en voorzitter van de Nederlandse jury van de EEPA Awards. Rob Gringhuis, van de gemeente Rotterdam, is een van initiatiefnemers van de Rotterdamse Zaak. De Rotterdamse Zaak won in 2016 de EEPA-prijs voor het beste initiatief in de categorie Verantwoord en inclusief ondernemerschap. We spraken met beide heren over de awards, bekijk hun filmpjes onderaan deze pagina!

Wat zijn kansrijke projecten?

Waasdorp: “Projecten die impact hebben en dus veel verschillende ondernemers kunnen helpen. Verder vinden we het belangrijk dat het inspireert. Het winnende project moet anderen enthousiasmeren om ook ondernemerschap te stimuleren.” 

De Rotterdamse Zaak is een project waarbij ondernemers die in financiële problemen komen, ondersteuning krijgen via studenten en andere ondernemers. De Rotterdamse Zaak is ontwikkeld door de Hogeschool Rotterdam, het Ondernemersklankbord en de gemeente Rotterdam.

Gringhuis: “Ik denk dat wij de Award wonnen om meerdere redenen: 

  • Ons project gaat over een echt probleem: ondernemers met financiële problemen.
  • De oplossing is gevonden via een samenwerking tussen overheid, onderwijs en ondernemers.
  • Het concept werkt. Dat konden we laten zien. Het loopt inmiddels 10 jaar en we hebben al meer dan 1500 ondernemers geholpen.
  • Tot slot is het een schaalbaar concept. Dat betekent dat we het in andere gebieden kunnen toepassen, ook internationaal.” 

De Rotterdamse Zaak had al een keer meegedaan. “Dat we niet wonnen, was een teleurstelling”, zegt Gringhuis. “Maar we besloten toch om het jaar daarna weer mee te doen. We waren verder met het project en konden dit keer echt goed duidelijk maken waarom wij die Award verdienden.”

Finale tijdens SME-Assembly voor internationaal publiek

De Awards worden uitgereikt tijdens de SME-Assembly. Dat is een meerdaags evenement voor beleidsmakers, stakeholders en ondernemers rond het bevorderen en ondersteunen van ondernemerschap. De SME-Assembly vindt jaarlijks plaats in het land dat op dat moment voorzitter van de Europese Unie is. 

EEPA winnaar 2016

Waasdorp: “Het is een mooie ceremonie. De prijsuitreiking is 's avonds en in een galasetting. De beste EEPA projecten van Europa worden dan verkozen en bekendgemaakt.” Gringhuis vult aan: "Dat moment is superspannend. Je vertelt je verhaal aan een internationaal gezelschap en de jury. Dan is het natuurlijk fantastisch om als winnaar uit de bus te komen."

Wat levert de EEPA Award op?

“Als je jouw project verder wil brengen, moet je echt meedoen met de EEPA”, vindt Gringhuis. “Ons leverde het internationale erkenning op en waardevolle internationale contacten. Hierdoor konden we een project in Finland helpen starten en helpen we nu een organisatie op te zetten in Kroatië. En in Nederland zijn we inmiddels uitgebreid naar 6 locaties.”

Bekijk de video's met Rob Gringhuis en Pieter Waasdorp

Vragen over EEPA?

Neem contact met ons op.

Bent u tevreden over deze pagina?