EMFAF: Communicatieactiviteiten

Gepubliceerd op:
26 oktober 2021
Laatst gecontroleerd op:
2 november 2021

Ontvangt u subsidie uit het European Maritime Fisheries and Aquaculture Fund (EMFAF)? Dan communiceert u actief over het project of de investering waarvoor u subsidie krijgt. Hiervoor gelden regels. Sommige communicatieactiviteiten zijn verplicht.

Verplicht voor iedereen

Verklaring

Op documenten en communicatiemiddelen over uw project of investering plaatst u een korte tekst. Deze tekst schrijft u zelf en is bedoeld voor publiek en partners met wie u samenwerkt. Hierin staat dat uw project steun krijgt van de Europese Unie (EU). De tekst moet goed zichtbaar zijn. Deze verplichting geldt altijd. Voorbeelden van documenten en communicatiemiddelen zijn:

 • brieven
 • website
 • folders
 • borden
 • berichten op social media
 • PowerPointpresentatie

Online communicatie

Heeft u een website of een social media-account? Tijdens uw project of investering plaatst u hierop, naast een verklaring, ook een verslag van uw activiteiten. U beschrijft hierin het doel en de resultaten van uw project of investering.

Logo

Gebruik in al uw communicatie het logo van de Europese Unie. Vermeld ook het onderschrift ‘Medegefinancierd door de Europese Unie’. Het logo kunt u downloaden van de website van de Europese Unie. Meer informatie over het gebruik van het logo leest u in de instructie Het gebruik van het EU-logo.

Bij kosten boven de € 100.000 en fysieke investering

Stevig bord

Zijn de totale kosten voor uw project of investeringen meer dan € 100.000? En doet u een fysieke investering, zoals het kopen van apparatuur voor uw project? Bij de uitvoering van uw activiteiten plaatst u een stevig bord met het logo van de Europese Unie. U plaatst dit bord als u begint met uw project of investering. Het bord is duidelijk te zien voor publiek, bijvoorbeeld bij de ingang van uw organisatie.

Bij kosten onder de € 100.000 of geen fysieke investering

Poster of elektronisch display

Zijn de totale kosten voor uw project of investeringen minder dan € 100.000? Of doet u geen fysieke investering? Bij de uitvoering van uw activiteiten plaatst u een poster of elektronisch display. Deze poster of dit display:

 • is minimaal A3-formaat;
 • laat informatie zien over uw project of investering;
 • laat zien dat u subsidie krijgt van de Europese Unie;
 • is duidelijk te zien voor publiek.

Bent u een eenmanszaak? Dan zijn er geen regels voor de vorm en grootte van de poster of het elektronisch display. Wel moet de poster of het display duidelijk te zien zijn voor publiek.

Rechten communicatiemateriaal

U geeft de Europese Unie het recht om uw communicatiemateriaal (met bijbehorende al bestaande rechten) te gebruiken. Dit recht is royaltyvrij, niet-exclusief en onherroepelijk. Dit betekent dat de EU niet voor dit materiaal hoeft te betalen. En dat u geen eisen mag opleggen aan de EU. Als wij hierom vragen, stuurt u ons de bronbestanden van het communicatiemateriaal.

In opdracht van:
 • Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit
Bent u tevreden over deze pagina?