Juridische gereedschapskist energiehubs

Laatst gecontroleerd op:
21 november 2024
Gepubliceerd op:
6 oktober 2023

Wilt u samenwerken in energiehubs? De juridische gereedschapskist helpt u daarbij. In deze 'toolkit' vindt u modelovereenkomsten en -contracten voor de deelnemers en samenwerkingspartners van een energiehub, en tussen de energiehub en de netbeheerder. 

Samenwerken in energiehubs nu nog makkelijker

Het Landelijk Actieprogramma Netcongestie (LAN) ontwikkelt de gereedschapskist voor energiehubs om:

  • samenwerken in energiehubs makkelijker te maken;
  • de ontwikkelkosten voor initiatiefnemers te verlagen;
  • de financierbaarheid te vergroten.

De contracten en overeenkomsten gebruikt u voor meerdere doelen. Zo zijn er contracten en overeenkomsten voor deelnemers en samenwerkingspartners, en contracten tussen de energiehub en de netbeheerder.

De overeenkomsten hebben samenhang en invloed op elkaar. Bijvoorbeeld: wanneer één van de deelnemers de energiehub verlaat, heeft dit directe invloed op de afspraken en het functioneren van de energiehub. Ook kan dit gevolgen hebben voor de lokale energievoorziening.

Waar komt het idee vandaan?

De behoefte om juridische standaarden te creëren komt voort uit de praktijk. Voor bedrijventerrein Schiphol Trade Park ontwikkelde de Schiphol Area Development Company (SADC) een virtueel stroomnetwerk. In dit virtuele stroomnetwerk verdelen de deelnemende bedrijven de capaciteit op het net onderling. Hierdoor hebben ze geen last van de bestaande overbelasting op het elektriciteitsnet. Om de samenwerking te laten slagen, waren meerdere ingrediënten nodig:

  • organisatiestructuur opzetten
  • contracten opstellen
  • onderlinge afspraken vastleggen

Deze ervaringen met de juridische vormgeving zijn meegenomen in de standaardovereenkomsten van het LAN.

Overeenkomsten voor deelnemers en samenwerkingspartners

U heeft een bedrijf en wilt een energiehub starten? Met een modelovereenkomst of -contract kunt u gemakkelijker en goedkoper een energiehub oprichten. U sluit dan een Collectief Capaciteit Beperkend Contract (C-CBC) met de netbeheerder. Om afspraken tussen u en andere deelnemers vast te leggen, sluit u onderling ook een overeenkomst. 

Deze modelovereenkomsten en -contracten kunt u gebruiken voor de deelnemers en samenwerkingspartners binnen de energiehub:

  • een oprichtingsakte en statuten voor een energiehub;
  • een ledenovereenkomst;
  • een installatieovereenkomst (hierin staan afspraken over de inzet van 'stuurbare installaties', zoals een batterij of warmtepomp in de energiehub);
  • een lijst met onderwerpen voor het opstellen van een congestiemanagement-dienstenovereenkomst (hierin staan afspraken over het aanbieden van 'energie-flexibiliteit' aan bijvoorbeeld netbeheerders).

U kunt deze modelovereenkomsten gebruiken als hulpmiddel. U vult de overeenkomst aan met informatie over 'uw' energiehub en met het C-CBC dat de netbeheerder aanbiedt. De verschillende contracten moeten goed op elkaar aansluiten. 

De modellen zijn bedoeld voor het C-CBC. U kunt ze niet gebuiken voor andere contracten die de netbeheerder u en andere deelnemers in de energiehub (mogelijk) aanbiedt.

Overeenkomsten tussen energiehub en netbeheerder

Energiehubs maken ook afspaken met de netbeheerder. Die leggen zij vast in een overeenkomst. We kennen 2 soorten overeenkomsten: Groeps-transportovereenkomst (Groeps-TO) en een Collectief Capaciteit Beperkend Contract (C-CBC).

In opdracht van:
  • Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
Bent u tevreden over deze pagina?