Veelgestelde vragen Energieprestatievergoeding (EPV) voor betrokkenen
Op deze pagina vindt u informatie over de energieprestatievergoeding voor huurders, uitvoerende partijen, adviseurs en overheden.
Per betrokken partij staan hieronder een toelichting en antwoorden op de belangrijkste vragen. Kijk hier voor informatie voor verhuurders
Klik op een vraag om het antwoord te lezen.
Huurders
Als huurder kunt u te maken krijgen met de energieprestatievergoeding (EPV). Uw verhuurder mag deze vergoeding vragen naast huur en servicekosten en deze vergoeding heeft geen invloed op eventuele huurtoeslag. Betaalt u EPV? Dan krijgt u nog steeds een elektriciteitsrekening. U betaalt namelijk apart voor de aansluiting op het elektriciteitsnet. Als u meer energie gebruikt dan uw huurwoning opwekt, betaalt u bij. Gebruikt u minder energie dan de woning opwekt? Dan krijgt u misschien geld terug van het energiebedrijf.
De EPV-huurwoning is energiezuinig en wekt zelf duurzame energie op met zonnepanelen. Daardoor hoeft u minder energie te kopen. Zo bent u minder afhankelijk van de prijs van energie. Jaarlijks informeert de verhuurder u over het verbruik van de woning en de hoeveelheid opgewekte energie.
Wordt uw woning duurzaam gerenoveerd? Dan wordt de EPV meegenomen in het renovatieplan en vraagt de verhuurder u om instemming. Meestal mogen huurwoningen pas gerenoveerd worden als 70% van de huurders instemt met de plannen.
In principe niet. De EPV-regeling is zo ontworpen dat het maximale EPV-bedrag in de meeste gevallen niet leidt tot hogere woonlasten. Uw verhuurder mag minder EPV vragen dan het wettelijk maximum, maar nooit meer. Ook bij een nieuwbouwwoning met EPV zijn uw woonlasten maximaal hetzelfde als een nieuwbouwwoning zonder EPV. De EPV heeft geen invloed op de hoogte van eventuele huurtoeslag die u ontvangt.
De huidige bedragen per m2 per maand vindt u in de tabel EPV. De maximale hoogte van de EPV die een verhuurder mag vragen, is vastgelegd in wetgeving en wordt jaarlijks bijgesteld. Deze indexering is op basis van inflatie. De bedragen zijn ook afhankelijk van de energieprestatie van de woning, het type woning en of het om nieuwbouw of renovatie gaat.
Uw woning moet voldoen aan bepaalde eisen, vastgelegd in de EPV-tabel. Een gecertificeerd bureau stelt het energielabel van uw woning vast. U ontvangt van de verhuurder een afschrift van het energielabel. Ook kunt u deze downloaden op MijnOverheid. Op het afschrift van het energielabel leest u de waarden van de EPV-indicatoren.
Uw verhuurder rapporteert jaarlijks over de opgewekte duurzame elektriciteit voor huishoudelijk gebruik. Het is hun verantwoordelijkheid om u te compenseren als de woning niet voldoet aan de eisen.
Om te controleren of u teveel energieprestatievergoeding betaalt, vergelijkt u de gemeten data en rapportage met de EPV-tabel en het geldige energielabel in EP-online.
De maximale hoogte van de EPV is afhankelijk van de energieprestatie van de woning. U betaalt EPV in ruil voor een minimale hoeveelheid beschikbare energie voor huishoudelijk gebruik. Deze is wettelijk vastgelegd in de EPV-tabel. De verhuurder informeert u jaarlijks wat de energieprestatie was, en of er aan de wettelijke eisen voor de EPV is voldaan.
Wanneer de woning niet voldoet aan het wettelijke minimum in de tabel, verrekent de verhuurder het verschil.
Een oorzaak kan zijn dat de zonnepanelen niet goed hebben gewerkt en er minder zonne-energie is opgewekt. Een andere oorzaak kan zijn dat de warmtepomp door een technisch defect niet goed werkt.
In de eerste plaats kunt u contact opnemen met uw verhuurder die u de EPV vraagt. Komt u er samen niet uit? Dan kunt u het geschil voorleggen aan de Huurcommissie
Uitvoerende partijen, adviseurs en gemeenten
Als verhuurders de EPV-regeling gebruiken, krijgen andere partijen in de bouwketen hiermee te maken. Bent u architect of adviseur? Dan kunt u de vraag krijgen om met concepten of ontwerpen te komen die voldoen aan energieprestatie-eisen. Bent u bouwer, ontwikkelaar of installateur? Dan kan een woningcorporatie u vragen verantwoordelijkheid te nemen voor de prestaties na oplevering. Bent u een certificaathouder voor de BRL9500-W? Dan berekent u in opdracht van woningeigenaren of de energieprestatie van de opgeleverde woning voldoet aan de gestelde eisen. U kan ook worden gevraagd om hun concepten en ontwerpen door te rekenen op de haalbaarheid van de gestelde eisen voor de EPV. Werkt u voor een gemeente? Deze vragen helpen u bij de handhaving.
Van 1 oktober 2023 tot en met 31 december 2023 gold een overgangsperiode.
Vanaf 1 januari 2024 mag alleen nog de gemoderniseerde EPV-regeling worden toegepast voor nieuwe en gerenoveerde woningen. Was er voor een woning al een afspraak gemaakt over een energieprestatievergoeding onder de oude regeling? Dan verandert er niets. Hiervoor mag ook na 1 januari 2024 EPV worden gevraagd volgens de oude regeling. Voor woningen waarvan het energielabel is geregistreerd tussen 1 oktober 2023 tot en met 31 december 2023 mocht de oude óf de nieuwe regeling gebruikt worden. Het is mogelijk om woningen die onder de oude EPV-regeling vallen over te zetten naar de nieuwe regeling. Dit vereist nieuwe afspraken tussen huurder en verhuurder. Bovendien moet de woning in dat geval ook voldoen aan de nieuwe eisen.
Zie de EPV-tabel voor de ontwerpeisen en de maximale hoogte van de EPV. Hier leest u meer informatie over de meting van energieprestaties.
Dan moet de verhuurder het tekort compenseren aan de bewoner, direct na de jaarlijkse rapportage. Het tekort is het verschil tussen de gegarandeerde hoeveelheid energie beschikbaar voor huishoudelijk gebruik en de gemeten hoeveelheid energie die beschikbaar was voor huishoudelijk gebruik.
De elektriciteitsprijs van het tekort wordt jaarlijks vastgesteld door het Centraal Bureau voor Statistiek.
- Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties