Veelgestelde vragen Energieprestatievergoeding (EPV) voor verhuurders
Op deze pagina vindt u informatie over de energieprestatievergoeding voor verhuurders.
Bent u geen verhuurder, maar heeft u als huurder, uitvoerende partij, energieprestatie-adviseur of handhaver vragen over de energieprestatievergoeding? Kijk hier voor informatie voor betrokkenen
Klik hieronder op een vraag om het antwoord te lezen.
De EPV lost de ‘split incentive’ van verhuurders op. Met ‘split incentive’ wordt bedoeld dat verhuurders investeren in het energiezuinig maken van woningen, terwijl het voordeel van een lagere energierekening voor de huurders is. De EPV maakt het mogelijk om naast huur- en servicekosten ook een bedrag te vragen aan de huurder voor de prestaties van een zeer energiezuinige woning zonder dat dit effect heeft op de huurtoeslag.
De belangrijkste verschillen tussen de oude en gemoderniseerde EPV zijn:
- De gemoderniseerde EPV heeft geen eis meer van ‘nul-op-de-meter';
- De gemoderniseerde EPV gebruikt de NTA 8800 om aan te tonen dat de woning aan de technische eisen voldoet. Bij de oude EPV was dit de NEN 7120 ;
- De monitoring van EPV-woningen is eenvoudiger geworden. U rapporteert alleen de hoeveelheid energie die de woning levert voor huishoudelijk gebruik en laat de berekening daarvan zien. In de gemoderniseerde regeling zijn alleen de volgende metingen verplicht:
- Hoeveel elektriciteit de warmte-opwekker gebruikt (in veel gevallen de warmtepomp) en
- Hoeveel duurzame elektriciteit de energieopwekker (zonnepanelen) daadwerkelijk levert
Zie de EPV-tabel voor verdere toelichting op de eisen aan energiemonitoring.
Voor woningen die gebruikmaken van de oude regeling verandert er niets. Hiervoor mag u EPV blijven vragen volgens de oude regeling, ook na 1 januari 2024. In veel gevallen is het mogelijk om woningen die onder de oude EPV-regeling vallen, over te zetten naar de gemoderniseerde regeling. Dit vraagt wél nieuwe afspraken tussen u en de huurder.
- Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties