Energieprestatievergoeding (EPV)

Gepubliceerd op:
25 september 2023
Laatst gecontroleerd op:
7 november 2023

Verhuurt u woningen die energie opwekken en zeer energiezuinig zijn, of wilt u dat doen? Als u als verhuurder investeert in zeer duurzame woningen, mag u daarvoor een vergoeding vragen aan de huurder. Deze vergoeding noemen we de energieprestatievergoeding (EPV). Deze mogelijkheid bestaat sinds 2016 en is tot nu toe bij meer dan 10.000 corporatiewoningen toegepast. Wilt u ook EPV vragen? Op deze pagina leest u hoe dat werkt.

Wat is de EPV?

Met de EPV maken we het bouwen van of renoveren naar zeer energiezuinige huurwoningen voor u als verhuurder aantrekkelijker. U investeert meer zodat de woning zeer energiezuinig wordt. De woning wekt energie op met zonnepanelen, gebruikt geen gas en is klaar voor de toekomst. Daarmee is de huurder beter beschermd tegen schommelende gasprijzen. Om deze investering terug te verdienen, mag u een vergoeding vragen aan de huurder. Deze EPV is een maandelijks bedrag naast huur en servicekosten en heeft geen invloed op een eventuele huurtoeslag. U informeert de huurder jaarlijks over de gemeten prestaties van de woning in het afgelopen jaar. Daaruit blijkt of de woning voldoet aan de minimale, wettelijke prestatie-eisen die u recht geven om EPV te vragen.

De hoogte van de maximale vergoeding hangt af verschillende voorwaarden en grenswaarden, die zijn samengevat in de EPV-tabel.

Wilt u berekenen wat u aan energieprestatie mag vragen op basis van de technische eigenschappen van uw vastgoed?

Belangrijkste voordelen voor woningbouwcorporaties

Waarom zou u als verhuurder de EPV overwegen? 3 woningcorporaties vertellen waarom zij gebruikmaken van de EPV.

''Als de EPV niet bestond, kwam het plaatje er heel anders uit te zien. Dat betekent dat we veel minder konden investeren in onze woningen.''

Barend Wassink
Manager Vastgoed Wonion

Bekijk het hele verhaal van Wonion op Youtube

''Ik denk dat de EPV en dit soort trajecten bij bepaalde huurders het bewustzijn heeft verhoogd wat energieprijzen zijn, wat je met zonnepanelen kunt doen, hoe je moet terugleveren en hoe je met lage temperatuur verwarming kunt wonen.''

Pieter Witzenburg
Directeur Vastgoed Lefier

Bekijk het hele verhaal van Lefier op Youtube

''Alle bouwconcepten waar EPV is toegepast, hebben we vergeleken. Dus de data die we hebben uitgelezen aangevuld met bewonerservaringen. Dat levert enorm veel informatie op om door te ontwikkelen.''

Marien Schouls
Programmamanager Duurzaamheid Woonconcept

Bekijk het hele verhaal van Woonconcept op Youtube

Voorwaarden om EPV te mogen vragen

De maximale hoogte van de EPV is wettelijk vastgelegd per m2 gebruiksoppervlakte per maand en wordt jaarlijks geïndexeerd. De actuele bedragen van de oorspronkelijke regeling én de gemoderniseerde regeling vindt u in de EPV-tabel. Er zijn meerdere technische eisen voor woningen die de maximale hoogte bepalen. Wilt u een hogere EPV vragen per m2? Dan moet u aan hogere energieprestatie-eisen voldoen. Er wordt verschil gemaakt tussen EPV basis en EPV hoogwaardig. 

  • U huurt een gecertificeerd bureau in om vast te stellen of de woning voldoet aan de eisen.
  • U bewijst jaarlijks achteraf met gemeten data dat de vereiste energieprestaties ook gehaald zijn.
  • Zo niet, dan moet u de huurder hiervoor financieel compenseren. Wekt de woning bijvoorbeeld niet genoeg duurzame elektriciteit op, of verbruikt de woning teveel elektriciteit omdat een installatie niet goed werkt? Dan betaalt u deze compensatie na de jaarlijkse rapportage aan de huurder.

Informatie voor huurders, uitvoerende partijen, adviseurs en gecertificeerde bureaus

Als een verhuurder een energieprestatievergoeding vraagt, zijn daar ook andere partijen bij betrokken. Huurders willen bijvoorbeeld begrijpen waarom ze een extra maandelijkse vergoeding gaan betalen en wat ze daarvoor terugkrijgen. Adviseurs en uitvoerende partijen (bouwers, ontwikkelaars, installateurs) maken bouwplannen die moeten voldoen aan de EPV-regels. Gecertificeerde bureaus adviseren verhuurders en bouwers en registreren energielabels in EP-online.

Bekijk de Veelgestelde vragen voor betrokkenen.

EPV-stappenplan voor woningbouwcorporaties

In 4 stappen leggen we uit hoe u de EPV kunt gebruiken. Dit geeft u een beeld van de activiteiten die nodig zijn. In dit proces betrekt u ook bewoners en uitvoerende partijen.

Voorbeeldsituaties

In nieuwbouw is BENG het uitgangspunt voor energieprestaties. Voor renovatie kan dat, naast BENG, ook de standaard voor woningisolatie zijn. Hoe maakt u vanaf deze niveaus de stap naar het prestatieniveau dat de EPV vereist? Wij leggen het hieronder uit met 2 voorbeelden.

Overgangsperiode tot 1 januari 2024

Sinds 1 juli 2021 geldt er een overgangsperiode voor de EPV. De regels op deze pagina gaan over de gemoderniseerde EPV. Klik hieronder voor meer informatie over de overgangsperiode.

In samenwerking met:

In opdracht van:
  • Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
Bent u tevreden over deze pagina?