Exporteren binnen de EU: diensten & btw

Gepubliceerd op:
1 november 2018
Laatst gecontroleerd op:
5 april 2022

Levert u diensten binnen de gemeenschappelijke markt van de Europese Unie? Dan krijgt u te maken met de Europese btw-regels. Deze pagina geeft een overzicht van de belangrijkste zaken waar u rekening mee moet houden.

Net als bij de levering van diensten binnen Nederland, maakt het bij de verkoop binnen de Europese Unie uit of u levert aan een ondernemer of aan een particulier.

Hieronder vindt u de informatie per doelgroep op hoofdlijnen.

Btw bij levering aan een ondernemer

Levert u diensten aan een ondernemer in een ander EU-land? Dan brengt u in principe geen btw in rekening. De btw wordt in dit geval namelijk verlegd (Engels: VAT Reverse Charge). De afnemer van de dienst is verantwoordelijk voor de berekening en afdracht van de btw in het bestemmingsland, tegen de daar geldende tarieven en voorwaarden.

Meer informatie over de verleggingsregeling vindt u op de pagina Verlegging bij zakendoen met het buitenland van de Belastingdienst.

Ondernemer of niet?

U mag de btw alleen verleggen als uw klant een ondernemer is. Bepalend hiervoor is of de afnemer een btw-identificatienummer heeft en btw-aangifte doet in het bestemmingsland. U kunt het btw-identificatienummer zelf controleren via het Systeem voor de uitwisseling van btw-informatie (VIES) van de Europese Commissie. Meer informatie over het btw-identificatienummer vindt u op de website van de Belastingdienst.

Weet u niet zeker of u btw moet of mag verleggen? Gebruik dan het hulpmiddel Diensten in en uit het buitenland.

Btw bij levering aan een particulier

Anders dan bij levering aan ondernemers, brengt u bij de levering van diensten aan particulieren altijd btw in rekening. De particulier is namelijk de eindverbruiker. Kijk voor meer informatie over de nieuwe Europese btw-regels per 1 juli op de site van de Belastingdienst. Kies voor 'Ik lever diensten aan particulieren'.

Weet u niet zeker welke voorwaarden voor u van toepassing zijn? Gebruik dan de rekenhulp Diensten in en uit het buitenland

Digitale & andere uitgezonderde diensten

Er zijn een aantal diensten die uitgezonderd zijn van de bovenstaande regels. Dit is bijvoorbeeld het geval bij digitale diensten. Hiervoor brengt u altijd de btw van het bestemmingsland in rekening, ongeacht of uw afnemer een particulier of ondernemer is.

Bij de levering van digitale diensten aan particulieren kunt u wel kiezen om in Nederland aangifte te doen via het Europese Mini-One Stop Shop (MOSS) systeem. Bij de levering van diensten aan ondernemers kan dit niet. Hiervoor moet u btw-aangifte doen in het bestemmingsland.

U kunt de volledige lijst van uitgezonderde diensten terugvinden op de website van de Belastingdienst.

Houd rekening met nationale btw-regels

Ondanks dat de Europese landen een geharmoniseerd btw-stelsel hebben, zijn er ook regels op nationaal niveau waar u zich aan moet houden. Hiervoor kunt het beste de site van de belastingdienst van het betreffende land bezoeken. De Europese Commissie heeft een overzicht van de belastingautoriteiten per lidstaat.

Heeft u vragen over exporteren binnen de EU? RVO kan u helpen bij het realiseren uw internationale ambities. Neem contact op met ons. Onze adviseurs kunnen u voorzien van informatie die betrekking heeft op úw situatie.

Meer weten?

Vragen over EU-wetgeving?

Neem contact met ons op

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?