EU-landen: invoer uit landen buiten de EU
Goederen die van buiten de EU naar de EU komen, moeten eenmalig worden ingeklaard. Hiervoor moet de importeur invoerrechten, btw en eventuele accijnzen betalen. Wilt u goederen van buiten de EU naar een EU-land invoeren? Dan heeft u het Enig Document voor inklaring nodig (zie onder Meer informatie). Inklaring kan gebeuren bij een van de douaneposten in een EU-lidstaat of aan de EU-buitengrensposten.
Invoerheffingen
Bij het heffen van invoerrechten hanteren alle EU-lidstaten hetzelfde tarief: het gemeenschappelijke EU-buitentarief. Hoe hoog dit tarief is, hangt af van het soort product en het land van herkomst. Op de website van de Nederlandse Douane kunt u nagaan welke invoerheffingen en eventueel bijkomende heffingen u moet betalen. Hiervoor heeft u een GN-goederencode nodig. Deze kunt u vinden op de goederennaamlijst van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Invoertarieven kunt u ook vinden via de Taric-website van de Europese Commissie.
Btw
Over goederen die van buiten de EU de EU binnenkomen moet ook btw betaald worden. In de regel vindt btw-aangifte en btw-afdracht plaats in het land waar de goederen de EU binnenkomen. De btw bij invoer wordt berekend over de cif-waarde van een artikel plus de invoerheffingen. Cif staat voor: cost (werkelijke waarde) + insurance (verzekering) + freight (verschepingskosten).
Tijdelijke invoer
Voert u goederen tijdelijk in in de EU, om daarna weer te verschepen naar een land buiten de EU? Dan hoeft u misschien geen invoerheffingen te betalen. Lees meer hierover op de pagina Tijdelijke invoer.
Extra eisen bij invoer
Importeurs moeten bij productinvoer ook rekening houden met diverse EU-regelingen voor bijvoorbeeld documenten, verpakkingen, etikettering en veiligheid. Denk aan CE-markering, REACH en Eco-labeling.
Meer informatie
- Toelichting op het Enig document;
- Voor informatie over invoer uit landen buiten de EU: Belastingtelefoon Douane 0800 - 01 43.