EU-landen: invoer uit landen buiten de EU

Gepubliceerd op:
22 januari 2014
Laatst gecontroleerd op:
5 april 2022

Goederen die van buiten de EU naar de EU komen, moeten eenmalig worden ingeklaard. Hiervoor moet de importeur invoerrechten, btw en eventuele accijnzen betalen. Wilt u goederen van buiten de EU naar een EU-land invoeren? Dan heeft u het Enig Document voor inklaring nodig (zie onder Meer informatie). Inklaring kan gebeuren bij een van de douaneposten in een EU-lidstaat of aan de EU-buitengrensposten.

Invoerheffingen

Bij het heffen van invoerrechten hanteren alle EU-lidstaten hetzelfde tarief: het gemeenschappelijke EU-buitentarief. Hoe hoog dit tarief is, hangt af van het soort product en het land van herkomst. Op de website van de Nederlandse Douane kunt u nagaan welke invoerheffingen en eventueel bijkomende heffingen u moet betalen. Hiervoor heeft u een GN-goederencode nodig. Deze kunt u vinden op de goederennaamlijst van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Invoertarieven kunt u ook vinden via de Taric-website van de Europese Commissie.

Btw

Over goederen die van buiten de EU de EU binnenkomen moet ook btw betaald worden. In de regel vindt btw-aangifte en btw-afdracht plaats in het land waar de goederen de EU binnenkomen. De btw bij invoer wordt berekend over de cif-waarde van een artikel plus de invoerheffingen. Cif staat voor: cost (werkelijke waarde) + insurance (verzekering) + freight (verschepingskosten).

Tijdelijke invoer

Voert u goederen tijdelijk in in de EU, om daarna weer te verschepen naar een land buiten de EU? Dan hoeft u misschien geen invoerheffingen te betalen. Lees meer hierover op de pagina Tijdelijke invoer.

Extra eisen bij invoer

Importeurs moeten bij productinvoer ook rekening houden met diverse EU-regelingen voor bijvoorbeeld documenten, verpakkingen, etikettering en veiligheid. Denk aan CE-markering, REACH en Eco-labeling.

Meer informatie

 

Vragen over EU-wetgeving?

Neem contact met ons op

Bent u tevreden over deze pagina?