Gecombineerde opgave actueel
Dit jaar is de Gecombineerde opgave uitgebreider dan andere jaren. Wat moet u weten als u de opgave invult? En aan welke verbeteringen werken we? We houden u tijdens de Gecombineerde opgave graag op de hoogte van aandachtspunten, storingen, onderhoud en voortgangscijfers.
Gecombineerde opgave verlengd tot en met 15 juni
Voor sommige agrarische ondernemers was uiterlijk 15 mei 2023 de Gecombineerde opgave doen niet haalbaar. Daarom heeft de minister besloten om dit jaar de periode te verlengen met een maand. U heeft tot en met 15 juni 2023 de tijd om uw opgave te doen. Maar begin direct, de opgave invullen kost meer tijd dit jaar.
Aandachtspunten eco-regeling
Wilt u zich aanmelden voor de eco-regeling? Dan willen we u wijzen op een aantal aandachtspunten in de Gecombineerde opgave. U leest hieronder om welke onderdelen in de opgave het gaat. En wat u kunt doen om verder te gaan met invullen.
Voor wie
U heeft percelen opgegeven met eco-activiteiten.
Waar gaat het om
Bij een aantal relaties hebben wij de gekozen eco-activiteiten niet kunnen opslaan. Dit kwam door een technische storing. Voor de meeste relaties hebben wij dit kunnen herstellen. Maar helaas is dit niet bij iedereen gelukt.
Wat u kunt doen
Controleer de eco-activiteiten op uw percelen. Missen er eco-activiteiten? Geef deze dan opnieuw op.
Opgave al verstuurd?
Ga naar de opgave. Geef de ontbrekende eco-activiteiten opnieuw op. En verstuur daarna de opgave nog een keer.
Opgave nog niet verstuurd?
Voordat u de opgave verstuurt krijgt u nu eerst een melding voor elke perceel zonder eco-activiteiten. Zo heeft u een extra check op alle opgegeven eco-activiteiten.
Voor wie
U heeft percelen met de eco-activiteiten Groene braak en/of bufferstrook met kruiden. Of percelen met een ANLb-beheerpakket met een vergoeding voor inkomstenderving. En u heeft deze percelen opgegeven als niet-productieve grond.
Waar gaat het om
In het scherm Grond hebben we de vraag 'Welke invulling kiest u voor uw niet-productieve grond?' aangepast. Wij geven u nu meer uitleg over de gevolgen van uw keuze bij de eco-activiteiten Groene braak en/of Bufferstrook met kruiden. Ook leggen wij uit wat de gevolgen zijn voor het ANLb. Zodat duidelijker is welke keuze u moet maken bij de vraag.
Kijk voor meer informatie op Samenhang tussen conditionaliteiten, ANLb en eco-regeling GLB 2023.
Wanneer aangepast
Deze vraag hebben wij 18 april aangepast.
Wat u kunt doen
Weet u niet zeker of u de opgave nu goed heeft ingevuld? Bekijk de opgave opnieuw en beslis of u deze wilt aanpassen. Meer informatie over Niet-productief bouwland (GLMC8 ) vindt u op Conditionaliteiten.
Doet u de opgave niet opnieuw en blijkt dat u te weinig niet-productieve grond heeft opgegeven? Dan wijzen wij percelen als niet-productieve grond aan om uw 4% te halen. Dit doen wij zo gunstig mogelijk voor u.
Voor wie
U wilt bomen op uw perceel met tijdelijk grasland (gewascode 266) opgeven als niet-productieve grond.
Waar gaat het om
Om bomen op een perceel met tijdelijk grasland (gewascode 266) als niet-productieve grond op te geven, heeft u een vinkje gezet bij Niet-productieve grond. Door een fout in de opgave wordt het hele perceel automatisch een perceel wetlands (plas-dras). Hierdoor tellen wij het hele perceel mee als niet-productieve grond. En niet alleen de bomen. Dit betekent dat wij in de opgave meer niet-productieve grond berekenen dan u eigenlijk heeft.
Wanneer opgelost
Dit is nog niet bekend.
Wat u kunt doen
Ga in uw eigen berekening uit van de juiste oppervlakte niet-productieve grond. Zo heeft u zelf een kloppend overzicht.
Voor wie
- U heeft percelen met de eco-activiteit Groene braak of Bufferstrook met kruiden en/of u heeft percelen met een ANLb-beheerpakket met een vergoeding voor inkomstenderving.
- U heeft in het onderdeel Grond op de vraag ‘Welke invulling kiest u voor uw niet-productieve grond?’ voor antwoord 3 gekozen: Ik laat minimaal 3% van mijn bouwland niet-productief. Ik vul de rest tot minimaal 7% in met de eco-activiteiten niet-productief landbouwgrond.
Waar gaat het om
In het Overzicht GLB regelingen > conditionaliteit: niet-productieve grond ziet u hoeveel procent niet-productieve grond u heeft. Helaas klopt dit percentage nu niet.
Wanneer opgelost
Dit is nog niet bekend.
Wat u kunt doen
Ga niet uit van het percentage niet-productieve grond dat u ziet in het Overzicht GLB regelingen > conditionaliteit: niet-productieve grond. Ga uit van uw eigen percentage.
Voor wie
U heeft vóór 26 april percelen met een ANLb-activiteit aangemeld voor de eco-regeling.
Waar gaat het om
In het Overzicht GLB-regelingen > Eco-regeling ziet u geen waarde van de percelen met een ANLb-activiteit. In sommige gevallen heeft u daar wel recht op. Hierdoor is de totale waarde in het overzicht lager dan waar u recht op heeft. Het is mogelijk dat deze totale waarde onder de drempelwaarde voor de eco-premie (brons, zilver of goud) uitkomt.
Wanneer opgelost
Dit wordt 30 mei opgelost.
Wat u kunt doen
Op dit moment
Ga naar de opgave. Verwijder de eco-activiteiten op uw percelen. Sla de percelen op. Geef daarna uw eco-activiteiten opnieuw op en sla uw percelen op. U ziet dan wel de juiste waarde in het overzicht.
Na 30 mei
U hoeft alleen uw percelen te controleren en opnieuw op te slaan om de juiste waarde te zien.
Voor wie
U heeft percelen met de eco-activiteiten Groene braak en/of Bufferstrook met kruiden opgegeven als niet-productieve grond.
Waar gaat het om
U hoort voor deze percelen geen waarde te krijgen. Helaas krijgt u dit door een technisch probleem nu wel. Hierdoor is de totale waarde in het overzicht hoger dan waar u recht op heeft. Het is mogelijk dat deze totale waarde boven de drempelwaarde voor de eco-premie (brons, zilver of goud) uitkomt.
Wanneer opgelost
Dit is sinds 12 mei 2023 17:00 opgelost.
Wat moet u nog wel doen
Controleer de percelen die u heeft opgegeven met deze eco-activiteiten en sla deze opnieuw op. Alleen dan ziet u de juiste waarde in het overzicht.
Storingen
We informeren u bij actuele storingen in de Gecombineerde opgave, Mijn percelen of de Simulatietool GLB.
Is er een storing? Dan ziet u dit bovenaan deze pagina.
Melden wij geen storing, maar ervaart u toch problemen bij het gebruik van de bovenstaande applicaties? Neem dan contact met ons op.
Gepland onderhoud
We willen ervoor zorgen dat u de opgave zo goed mogelijk kunt invullen. Daarom voeren we wekelijks onderhoud uit. Helaas kunt u dan tijdelijk niet inloggen. We proberen de onderhoudstijd zo kort mogelijk te houden.
Hieronder ziet u wanneer we het onderhoud uitvoeren. Is er onderhoud? Dan ziet u dit ook bovenaan deze pagina.
Datum onderhoud | Begintijd | Eindtijd | Wat betekent dit voor u? |
---|---|---|---|
20 juni 2023 | 17:00 | 19:00 | Gecombineerde opgave, Mijn percelen en Simulatietool niet beschikbaar |
Tussenstand van de Gecombineerde opgave
Wij hebben op 31 mei 34.828 opgaven ontvangen. U ziet de tussenstand op werkdagen.

Wekelijkse tussenstand Gecombineerde opgave 2023
Rapportage: week 20 (t/m 21 mei)
Aantal ontvangen opgaven
- Ontvangen opgaven: 30.953
- Verwacht: 56.200
Mijn percelen
- Geregistreerde landschapselementen: 953.736
Aantal toegevoegde en/of bewerkte objecten (week 20)
- Gewaspercelen: 48.556
- Landschapselementen: 43.258
Gemeenschappelijk landbouwbeleid
- Aanmeldingen basispremie: 23.901
- Aanmeldingen eco-regeling: 18.643
Top 5 Eco-activiteiten per hectare
- Langjarig grasland: 311.081
- Verlengde weidegang: alleen dagbeweiding: 214.007
- Rustgewas: 99.918
- Groenbedekking: 92.405
- Onderzaai vanggewas: 63.611
- Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit