Gecombineerde opgave actueel
Als agrarisch ondernemer vult u ieder jaar de Gecombineerde opgave in. Dit jaar kon u de opgave doen tot en met 17 mei. GLB-subsidies aanvragen kon van 15 oktober tot en met 2 december.
Tussenstand aanvragen GLB-subsidies
2 december 2024 was de laatste dag dat u GLB-subsidies kon aanvragen. Wij werken de infographic zo snel mogelijk bij. Wij hebben tot en met 1 december 41.998 aanvragen van GLB-subsidies ontvangen.
Aandachtspunten
Wij hebben de volgende aandachtspunten in de Gecombineerde opgave.
Voor wie?
U heeft in uw laatst verstuurde Gecombineerde opgave 2024 bij 1 of meer percelen een nateelt opgegeven op zand- en lössgrond.
Waar gaat het om?
U heeft 3 weken uitstel gekregen voor het inzaaien van uw vanggewas op zand- of lössgrond. Het is daarom belangrijk dat u deze percelen opnieuw controleert en de juiste inzaaiperiode opgeeft.
Wat moet u doen?
Open vanaf 15 oktober uw Gecombineerde opgave. Ga naar het onderdeel Regelingen per perceel. Controleer de percelen met een nateelt op zand- en lössgrond en geef de juiste inzaaiperiode op. Verstuur daarna uw opgave opnieuw.
Heeft u bij 1 of meer percelen een nateelt opgegeven op klei- en veengrond? Ook dan ziet u deze nieuwe inzaaiperiode. Hier hoeft u niets mee te doen.
Voor wie?
U registreert uw percelen in Mijn percelen. En een of meer van uw percelen grenzen aan een waterloop.
Waar gaat het om?
De kaartlaag met waterlopen in Mijn percelen is aangepast met gegevens van de waterschappen. Deze kaartlaag is de basis voor de kaartlaag Bufferstroken. Wij hebben met landelijk beschikbare gegevens bepaald welke waterlopen vallen onder de Kaderrichtlijn Water (KRW). Voor een deel van deze KRW-waterlopen zijn deze gegevens niet goed verwerkt. Hierdoor ziet u de waterlopen niet zoals ze echt zijn. Uw bufferstroken hebben daardoor mogelijk niet de juiste breedte.
Wat kunt u doen?
Controleer uw bufferstroken. Ga altijd uit van de werkelijke situatie van uw perceel. Klopt het soort waterloop niet? Geef dit dan nog steeds aan in de Gecombineerde opgave. Van 27 februari tot en met 17 mei kon u in Mijn percelen ook een stip met een opmerking plaatsen. Dit kan nu niet meer.
Wat doen wij met uw opmerkingen?
Wij hebben uw opmerkingen doorgegeven aan de waterschappen. We werken samen aan een aangepaste kaartlaag voor 2025.
Voor wie?
U heeft gekozen om minimaal 3% van uw bouwland niet-productief te laten en dit met eco-activiteiten aan te vullen tot 7%. En u heeft de eco-activiteit Groene braak en/of Bufferstrook met kruiden gekozen.
Waar gaat het om?
U krijgt door een technisch probleem op alle percelen met de eco-activiteit Groene braak en/of Bufferstrook met kruiden geen waarde. En niet alleen op de percelen die u nodig heeft voor de eerste 3% niet-productief. Dit betekent dat de totale waarde die u ziet lager is dan waar u mogelijk recht op heeft.
Wat kunt u doen?
Maak een eigen berekening. Reken met de juiste waarde voor de percelen die u nodig heeft voor de aanvulling tot 7%. Houd hierbij rekening met de samenhang met bijvoorbeeld andere eco-activiteiten. Kijk hiervoor op Samenhang ANLb, conditionaliteiten en eco-regeling GLB 2024. Controleer daarna welke totale waarde u haalt met uw eigen berekening. Zo heeft u zelf een kloppend overzicht. De waarden van de eco-activiteiten vindt u op Punten en waarden eco-activiteiten 2024.
Voor wie?
U heeft vanaf 11 november de Gecombineerde opgave verstuurd en u heeft:
1. een ANLb-pakket in combinatie met een of meer eco-activiteiten die in de 'cumulatietabel overlap ECO-ANLb-2024' blauw zijn gemarkeerd;
2. gekozen voor de eco-activiteit langjarig grasland in een N2000-gebied.
Waar gaat het om?
U krijgt door een technisch probleem onterecht waarde te zien in het Overzicht GLB-regelingen voor de genoemde eco-activiteiten. Dit betekent dat de totale waarde die u ziet hoger is dan waar u recht op heeft.
Wanneer opgelost?
Dit is sinds 29 november 11:30 uur opgelost.
Wat kunt u doen?
Open (opnieuw) uw Gecombineerde opgave. En doorloop de schermen in het onderdeel Grond. U ziet dan de juiste waarde op het Overzicht GLB-regelingen. De ‘cumulatietabel overlap ECO-ANLb-2024’ vindt u op Samenhang ANLb, conditionaliteiten en eco-regeling GLB 2024. De waarden van de eco-activiteiten vindt u op Eco-activiteiten, punten en waarde 2024.
Voor wie
Heeft u tussen 24 september 19:30 uur en 1 oktober 13:25 uur de Gecombineerde opgave verstuurd? Dan heeft u helaas een ontvangstbevestiging gekregen met de verkeerde datum.
Vanaf 1 oktober 13:25 uur kreeg u geen ontvangstbevestiging wanneer u de Gecombineerde opgave verstuurde.
Wanneer opgelost?
Sinds 7 oktober 2024 16:00 uur krijgt u weer een ontvangstbevestiging als u de Gecombineerde opgave verstuurt.
Heeft u tussen 24 september 19:30 uur en 1 oktober 13:25 uur de Gecombineerde opgave verstuurd? Dan heeft u op 8 oktober 11:25 uur een ontvangstbevestiging gekregen met de juiste datum.
Voor wie?
U meldt zich aan voor de eco-regeling en/of u geeft een perceel op als niet-productieve grond.
Waar gaat het om?
In het onderdeel Overzicht GLB regelingen zijn de onderdelen eco-regeling en de conditionaliteit niet-productieve grond tijdelijk niet te zien. Dit komt door een technische fout.
Wanneer opgelost
Dit is sinds 4 juni 13:30 uur opgelost.
Voor wie?
U wilt de conditionaliteit 4% niet-productief bouwland (GLMC8) invullen door minimaal 3% van uw bouwland niet-productief te laten. Dit vult u aan tot 7% met stikstofbindende gewassen. Of u kiest voor de derogatie op deze conditionaliteit.
Waar gaat het om?
Door een technisch probleem kunt u bij een perceel met een stikstofbindend gewas de optie niet-productieve grond bij Regelingen per perceel niet opgeven. Het gaat om gewascodes voor klaverzaad: 6757, 6759, 6761, 6763, 6765 en 6769. En om gewascodes van peulen en bonen: 2748, 2751, 2752, 2779, 2780, 2781 en 2782.
Wanneer opgelost?
Dit is sinds 21 mei 20:00 uur opgelost.
Wat kunt u doen?
U kunt in de Gecombineerde opgave geen van deze gewassen meer opgeven voor niet-productieve grond. Dit kon u tot en met 5 juni doen als u uiterlijk 17 mei de Gecombineerde opgave had verstuurd.
Meer informatie over 4% niet-productief bouwland (GLMC 8) vindt u op 4% niet-productief bouwland (GLMC 8) 2024.
Voor wie?
U wilt uw perceel laten meetellen voor de eco-regeling. U geeft bij een perceel 4 of meer eco-activiteiten op. Een ervan is houtig element (overige houtige elementen), waarmee u eco-bomen opgeeft.
Waar gaat het om?
Door een technisch probleem ziet u minder waarde in het Overzicht GLB-regelingen dan u hoort te zien. Dit probleem doet zich voor als u op een perceel 4 of meer eco-activiteiten opgeeft. Een van de opgegeven activiteiten is houtig element. De waarde van dit perceel wordt dan niet meegeteld.
Wanneer opgelost
Dit is sinds 30 april 21:00 uur opgelost.
Wat kunt u doen?
Open (opnieuw) uw Gecombineerde opgave. En doorloop de schermen in het onderdeel Grond. U ziet dan de juiste waarde op het Overzicht GLB-regelingen. De waarde van de eco-activiteiten vindt u op Eco-activiteiten, punten en waarde 2024.
Voor wie?
U laat een deel van uw bouwland niet-productief. En u geeft een of meerdere eco-activiteiten én niet-productieve bomen op een perceel op.
Waar gaat het om?
Door een technisch probleem ziet u op het Overzicht GLB-regelingen geen waarde bij uw eco-activiteiten. Dit probleem doet zich voor als u een of meerdere eco-activiteiten én niet-productieve bomen op een perceel opgeeft. De eco-activiteiten waarbij de juiste waarde wel goed wordt berekend zijn:
- Groenbedekking
- Biologisch bedrijf (Skal)
- Strokenteelt
- Houtig element (overige houtige elementen)
- Houtig element (heg, haag, struweel)
Wanneer opgelost
Dit is sinds 23 april 21:00 uur opgelost.
Wat kunt u doen?
Open (opnieuw) uw Gecombineerde opgave. En doorloop de schermen in het onderdeel Grond. U ziet dan de juiste waarde op het Overzicht GLB-regelingen. De waarde van de eco-activiteiten vindt u op Eco-activiteiten, punten en waarde 2024.
Voor wie?
U doet mee aan het Gemeenschappelijk landbouwbeleid. En u wilt gebruik maken van de derogatie op 4% niet-productief bouwland (GLMC 8).
Waar gaat het om?
Dit jaar is er een derogatie op 4% niet-productief bouwland. U heeft daarom een extra mogelijkheid om uw 4% niet-productief bouwland in te vullen. Namelijk met vanggewassen. Of vanggewassen in combinatie met braakliggende grond, stikstofbindende gewassen en landschapselementen.
Wanneer opgelost
Vanaf 23 april 21:00 uur is de Gecombineerde opgave aangepast op de derogatie.
Wat kunt u doen?
Wilt u gebruikmaken van de derogatie? Volg dan deze stappen:
- Open uw opgave (opnieuw). Vink in het onderdeel Grond de optie Derogatie aan bij de vraag “Hoeveel % van uw bouwland laat u niet-productief?”.
- Controleer uw percelen en geef aan waar u braakliggende grond, stikstofbindende gewassen, landschapselementen en vanggewassen invult.
- Vul de rest van de opgave in als u dat nog niet had gedaan. Verstuur deze uiterlijk 15 mei.
Bent u vrijgesteld? Of vult u de 4% niet-productief bouwland in met landschapselementen of braakliggende grond? Dan kunt u gewoon de opgave invullen zoals u gewend bent.
Meer informatie vindt u op 4% niet-productief bouwland (GLMC 8).
De vernieuwing van de kaartlagen waterlopen en bufferstroken voor het Waterschap Noorderzijlvest is meegenomen tijdens het onderhoud van dinsdag 19 maart.
Wanneer opgelost
Dit is sinds 19 maart 22:30 uur opgelost.
Eindstand Gecombineerde opgave
Wij hebben tot en met 17 mei 53.414 opgaven ontvangen.
- Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur