Stappenplan percelen registreren en wijzigen

Gepubliceerd op:
5 oktober 2020
Laatst gecontroleerd op:
12 mei 2022

Heeft u landbouwgrond of landschap in gebruik? Dan registreert u die in Mijn percelen. Ook wijzigingen in percelen geeft u daar door.

Hieronder staan de belangrijkste stappen die u kunt doen in Mijn percelen. U hoeft alleen de stappen te lezen waarbij u hulp nodig heeft. In Stap 2 staan daarnaast handige tips over de functies die u kunt gebruiken in Mijn percelen. Met deze functies bepaalt u zelf welke informatie u over uw percelen ziet.

Stap 1: Inloggen

Om goed met Mijn percelen te werken, is het belangrijk dat u de goede browser gebruikt, uw computer de juiste systeemvereisten heeft en dat u uw inloggegevens bij de hand heeft.

Browser

Mijn percelen werkt het best in de nieuwste versie van de volgende browsers:

 • Google Chrome
 • Mozilla Firefox
 • Microsoft Edge

Systeemvereisten

 • Grafische kaart of grafische chip (GPU) in uw computer.
 • Optie Hardwareversnelling in de browser staat aan.
 • 600 MB - 1 GB werkgeheugen beschikbaar (in Windows 10).

De grafische kaart

Alle moderne laptops en desktops hebben een GPU die goed genoeg is om met Mijn percelen te werken. Maar nog niet alle Cloud Werkplekken hebben een GPU. Wilt u weten of u een GPU heeft? Ga dan naar Taakbeheer en klik op Prestaties. Als u linksonder GPU ziet staan, dan heeft uw computer of werkplek zo’n grafische kaart of chip. Anders waarschijnlijk niet. Steeds meer applicaties en programma’s van RVO en andere organisaties vragen om een GPU. U heeft deze dus niet alleen voor Mijn percelen nodig.

Hardwareversnelling

Om de GPU te gebruiken, is het nodig dat in de browser de optie Hardwareversnelling aan staat. U vindt deze optie in bijvoorbeeld Chrome onder Instellingen > Geavanceerd > Systeem en in Edge onder Instellingen > Systeem.

Het werkgeheugen

Op een Windows 10 computer heeft u minimaal 600 MB beschikbaar werkgeheugen nodig om Mijn percelen te gebruiken. 1 GB is bijna altijd genoeg. Wilt u weten hoeveel beschikbaar werkgeheugen uw computer heeft? Ga naar Taakbeheer en klik op Prestaties, onder het kopje Geheugen.

Toch nog problemen?

Werkt Mijn percelen nog niet prettig? Probeer dan deze tips:

 • Sluit alle programma’s die u niet gebruikt en probeer het nog eens.
 • Verklein het venster waarin u Mijn percelen ziet.
 • Gebruik bekabeld internet, in plaats van een draadloze netwerkverbinding.
 • Start uw computer opnieuw op.

Hoe en waar logt u in?

Log in op Mijn percelen. Dat kan via de knop hieronder, via Mijn dossier en op de pagina Percelen registreren. U logt in met Eherkenning of DigiD.

Als u een KVK-nummer heeft

Als u een KVK-nummer heeft, logt u in met eHerkenning niveau 2+ of 3. Heeft u deze nog niet? Vraag dan eHerkenning aan. Houd er rekening mee dat het een paar dagen kan duren voordat u uw inloggegevens heeft. Twijfelt u of u minimaal eHerkenning 2+ heeft? Neem dan contact op met de leverancier van uw eHerkenningsmiddel.

Als u geen KVK-nummer heeft

Heeft u geen KVK-nummer, dan logt u in met DigiD met een sms-code of via de DigiD-app. Heeft u deze nog niet? Vraag dan DigiD aan. Houd er rekening mee dat het een paar dagen kan duren voordat u uw DigiD heeft.

Stap 2: Gebruik de verschillende functies

Ingelogd in Mijn percelen kunt u verschillende functies gebruiken om uw percelen goed te zien. Zoals de datums, de legenda en kaartlagen. U vindt deze op het tabblad Wijzigen. Hiermee bepaalt u zelf welke informatie u over uw percelen ziet. 

Vul de juiste datums in

Welke percelen u in uw lijst ziet, hangt af van:

 • de peildatum in Mijn percelen;
 • de ingangsdatum van een perceel;
 • de einddatum van een perceel.

De peildatum

De peildatum vindt u linksboven in het scherm in Mijn percelen. In de lijst ziet u in het zwart de percelen die geldig zijn op die datum. U kunt deze datum zelf aanpassen. Tot 1 november staat de datum standaard op 15 mei van het huidige jaar. Vanaf 1 november verandert dat in 15 mei van het volgende jaar.

Bijvoorbeeld: op 30 oktober 2022 staat de peildatum standaard op 15 mei 2022, vanaf 1 november 2022 is dat 15 mei 2023.

Ingangsdatum of einddatum perceel

Soms ziet u uw perceel in het grijs of zelfs niet op de lijst. Dit komt door de ingangsdatum of de einddatum van dit perceel. 

Ziet u percelen in het grijs? 

In 2 situaties ziet u een perceel in het grijs:

 • De einddatum ligt voor de peildatum.
 • De ingangsdatum ligt na de peildatum.

Voorbeeld einddatum voor de peildatum
De einddatum is bijvoorbeeld 1 mei 2022, terwijl de peildatum op 15 mei 2022 staat. U heeft het perceel dan niet in gebruik op deze peildatum. Maar wel in hetzelfde jaar. Dit perceel ziet u dan bovenaan uw lijst in het grijs. De einddatum is vetgedrukt.

  Voorbeeld ingangsdatum na de peildatum
  De begindatum is bijvoorbeeld 1 oktober 2022, terwijl de peildatum op 15 mei staat. U heeft het perceel dan niet in gebruik op deze peildatum. Maar wel in hetzelfde jaar. Dit perceel ziet u dan onderaan uw lijst in het grijs. De ingangsdatum is vetgedrukt.

   

   Ziet u een perceel niet in de lijst?

   In 2 situaties ziet u uw perceel niet in de lijst:

   • De einddatum ligt vóór het jaar van de peildatum.
   • De ingangsdatum ligt na het jaar van de peildatum.

   Voorbeeld einddatum voor het jaar van de peildatum
   De peildatum staat op 15 mei 2022, terwijl uw perceel een einddatum heeft van 1 juli 2021.

   Voorbeeld ingangsdatum na het jaar van de peildatum
   De peildatum staat op 15 mei 2022, terwijl uw perceel een ingangsdatum van 1 januari 2023 heeft.

   Perceel wel in gebruik op de peildatum?
   Wilt u het perceel wel in de lijst zien omdat u het in gebruik heeft? Verander de peildatum in een datum waarop uw perceel wel actief was. U ziet het perceel nu wel in de lijst. Zoek het perceel op en pas de einddatum of ingangsdatum aan. Het veld Einddatum kunt u leeg laten.
   Gaat u daarna weer verder met het aanpassen van uw gegevens voor 2022? Denk er dan aan om de peildatum weer op 2022 te zetten.

   De einddatum invullen

   De einddatum is een tot-datum. Heeft u een perceel bijvoorbeeld tot en met 31 december 2022 in gebruik? Vul dan 1 januari 2023 als einddatum in. Weet u nog niet wat de einddatum van uw perceel is? U kunt dit veld ook leeg laten. Een einddatum invullen is niet verplicht.

   Bekijk de legenda en kaartlagen

   In het balkje dat u rechtsonder in de kaart ziet, stelt u in wat u op de kaart wilt zien:

   • bovenste streepje: meet de afstand
   • perceeltje: meet een oppervlakte
   • 3 lagen: hier vindt u verschillende kaartlagen, zoals de topografische grenzen, de graslandkaart en BBR geconstateerd.
   • huisje: met één klik al uw percelen in beeld
   • plus en min: in- en uitzoomen

   Stap 3: Uw percelen registreren of wijzigen

   Op het scherm Wijzigen kiest u hoe u uw percelen wilt zien en welk perceel u wilt wijzigen.

   Een perceel selecteren

   U ziet een overzicht van uw percelen en de gegevens die erbij horen. Klik op een perceel om deze te selecteren. U kunt klikken in de lijst of op de kaart. Het perceel wordt dan blauw. Hierna kunt u het geselecteerde perceel wijzigen.

   Een perceel toevoegen

   Klik bovenin op Toevoegen en daarna op Overnemen perceel of Zelf intekenen. Volg de instructies in het scherm om een perceel toe te voegen.

   Bekijk ook de instructiefilmjes Een perceel overnemen en Een perceel intekenen.

   GPS

   Via de optie GPS kunt u een GPS bestand uploaden. Of een bestand bekijken dat u al heeft geüpload.

   Een perceel wijzigen, beëindigen of verwijderen

   U kunt een perceel wijzigen, beëindigen of verwijderen.

   • Bij wijzigen kunt u verschillende gegevens veranderen. Bijvoorbeeld de naam van het perceel, het gewas en de einddatum. Op Percelen registreren vindt u handige hulpmiddelen, zoals een tabel met gewascodes (Tabel gewassen voor Mijn percelen).
   • Stopt u met het gebruik van een perceel? Dan vult u een einddatum in.
    Ook kunt u op het prullenbakje klikken en kiezen voor Beëindigen. Kies voor 'Ja. Vul een einddatum in'. Vul deze in en klik op opslaan.
   • Heeft u een perceel verkeerd ingetekend en nooit in gebruik gehad? Klik dan op het prullenbakje en kies voor 'Nee, verwijder het perceel vanaf de ingangsdatum van het perceel'. Klik op opslaan.

   Grens aanpassen

   U kunt uw eigen intekening aanpassen. Ga naar uw lijst met percelen. Klik op het notitieblokje bij het perceel waarvan u de grens wilt veranderen. Klik dan op Bewerken en Grens aanpassen.

   Verschuif de knikpunten die rond het perceel staan. De oppervlakte in hectare verandert dan meteen mee.

   Klik op Verder, controleer uw perceelsgegevens en pas deze aan als dat nodig is. Klik daarna op Opslaan.

   Bekijk ook het instructiefilmpje De intekening van een perceel wijzigen.

   Bewerken bestaande rand

   Heeft u een rand als perceel geregistreerd? Met de functie Bewerken bestaande rand kunt u de breedte aanpassen. Dit doet u als u uw rand op het perceel breder of smaller maakt. Of als de topografische grenzen zijn veranderd en uw intekening niet meer klopt. Bijvoorbeeld door de Basisregistratie Grootschalige Topografie (BGT).

   Ga naar uw perceel, klik op Bewerken en daarna op Bewerken bestaande rand.

   Bewerken bestaande rand in Mijn Percelen

   U ziet gele rondjes. Deze rondjes geven aan hoe de grens nu ligt. Hier hoeft u verder niets mee te doen.

   Klik op het begin- en eindpunt van uw perceel. U ziet een blauwe lijn en daarna witte, blauwe en soms oranje knikpunten. Geef links in het scherm de gewenste breedte op. Pas de intekening aan als dat nodig is. Klik op opslaan.

   Teken rand aan perceel

   Misschien krijgt u een melding van een overlap. Los deze op zoals u bent gewend. Meer uitleg over meldingen en overlappen oplossen vindt u hieronder.

   Tussentijds versturen

   We raden u aan om aanpassingen regelmatig te versturen, vooral wanneer u grenzen aanpast. Want pas na het versturen werkt u echt met de aangepaste grenzen. Zo weet u zeker dat u in Mijn percelen met de juiste informatie werkt.

   Reageer op meldingen

   Een melding op uw perceel herkent u aan een rood of geel i’tje in uw lijst met percelen.

   Gele meldingen

   In uw lijst met percelen ziet u misschien gele meldingen. U hoeft de meldingen niet op te lossen om uw percelen te versturen in Mijn percelen.

   In 3 situaties ontstaat een gele melding. U kunt deze soms zelf oplossen, maar niet altijd.

   Ingetekend over de topografische grens
   Een gele melding ontstaat als de grens van uw perceel over een topografische grens is ingetekend. De melding verdwijnt wanneer u uw intekening aanpast aan de topografische grens. Of wanneer wij de topografische grens aanpassen. Bijvoorbeeld nadat u in Mijn percelen heeft aangegeven dat de grens niet klopt.

   Deel topografisch perceel niet ingetekend
   Ook als u een deel van het topografisch perceel niet heeft ingetekend, ontstaat er een gele melding. Als u dit deel van het perceel intekent, verdwijnt de melding. Teken wel altijd de werkelijke situatie in.

   Overlap met een perceel
   De melding verdwijnt wanneer de overlap is opgelost. Meer over overlap oplossen leest u hieronder bij Overlap oplossen.

   Rode meldingen

   Rode meldingen moet u wel oplossen. Daarna kunt u controleren. Lukt versturen daarna niet? Dan ziet u in uw overzicht met meldingen welke percelen u nog aan moet passen.

   Hoe bekijken en oplossen?

   Ga met uw muis op het i’tje staan om te zien wat de melding is. Staat er: ‘Er is een melding op dit perceel’? Dan kunt u op het i’tje klikken om daar meer informatie over te zien.

   Staat er een andere tekst, bijvoorbeeld: ‘Er zijn niet geclaimde delen gevonden binnen de topografische grens’? Dan gaat u meteen naar uw perceel als u op het i’tje klikt. Dan kunt u zien of de melding volgens u klopt en uw perceel aanpassen als dat nodig is.

   Ook andere meldingen bekijkt u op deze manier en lost u zo op.

   Meldingen na de BGT-check

   Heeft u bericht van ons gekregen dat u de BGT-grenzen ziet in Mijn percelen? Dan ziet u misschien meer lijnen op de kaart dan u gewend bent. Soms moet u uw intekening daarop aanpassen. Wat u precies moet doen, leest u op de BGT-pagina Pas uw intekening aan.

   Overlap oplossen

   In Mijn percelen geeft u de percelen op waarvan u de gebruiker bent. Heeft iemand anders hetzelfde perceel ingetekend? Dan ontstaat er een (gedeeltelijke) overlap. De overlap lost u samen op.

   Tekent u hetzelfde perceel in als iemand anders? Dan krijgt u in Mijn percelen een melding van de overlap. Als u dit perceel nog maar kort in gebruik heeft, heeft de vorige gebruiker het misschien nog niet afgemeld. Deze gebruiker ontvangt dan een bericht dat het perceel ook door een andere relatie wordt geclaimd.

   Tekent iemand anders uw perceel in? Dan ontvangt u zelf een e-mail met instructies om de overlap op te lossen.

   Hoe oplossen?

   Een overlap lost u altijd eerst samen op in Mijn percelen. Een handig hulpmiddel daarbij is het Stroomschema oplossen overlap percelen (zie de download onderaan deze paragraaf). Ook kan het filmpje Perceel met overlap oplossen u helpen.

   De overlap kan gevolgen hebben voor uw uitbetaling, als u en de vorige gebruiker de Gecombineerde opgave gaan versturen. Gaat u de Gecombineerde opgave doen? Controleer dan eerst of de overlap in Mijn percelen is opgelost en verstuur daarna de Gecombineerde opgave (opnieuw).

   Bekijk ook het instructiefilmpje Een perceel met overlap oplossen.

   Stap 4: Wijzigingen versturen

   Als u één of meer wijzigingen heeft gedaan, moet u deze versturen om ze definitief te maken. U ziet onder de peildatum een melding dat u uw wijzigingen nog moet versturen. Klik op Versturen om daarmee te beginnen. Klik in de schermen die volgen op Controleren en daarna op Versturen. Dan heeft u uw wijzigingen verstuurd.

   Meer weten?

   Vragen over percelen?

   Neem contact met ons op

   In opdracht van:
   • Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit
   Bent u tevreden over deze pagina?