Hernieuwbare energie in ontwikkelingslanden

Gepubliceerd op:
6 oktober 2021

Een derde van de wereldbevolking gebruikt gevaarlijke en inefficiënte kooksystemen. Meer dan 700 miljoen mensen hebben geen toegang tot elektriciteit. 75% van hen leeft in Afrika ten zuiden van de Sahara. Het is noodzakelijk om energieverbetering te versnellen, zodat iedereen toegang heeft tot hernieuwbare en duurzame energie. Dit vraagt om investeringen, succesvolle bedrijfsmodellen, meer capaciteit, beleid en regelgeving.

Wat is hernieuwbare energie?

Hernieuwbare energie is energie die nooit opraakt omdat ze uit een natuurlijke, hernieuwbare bron komt. Voorbeelden zijn:

  • zonne- en windenergie via zonnepanelen en windmolens;
  • energie uit biomassa door het verbranden van organisch materiaal van planten en dieren, waaronder afvalhout en bomen;
  • aardwarmte via het omhoog pompen van warm water uit de kern van de aarde;
  • waterkracht via snelstromend water in een rivier of snelstromend water dat van een hoog punt – zoals een dam – afloopt. De turbinebladen van de draaiende generator zetten de kracht van het water om in elektriciteit;
  • getijden- en golfenergie door gebruik te maken van het verschil in waterhoogte tussen eb en vloed, en de snel wisselende waterhoogte op zee door aanwezigheid van golven.

Krijg advies voor uw hernieuwbare energie-idee

Wilt u deel uitmaken van de oplossing voor hernieuwbare energie? Heeft u een innovatief idee voor een duurzaam energieproject? Bespreek uw idee met onze adviseurs, zij helpen u graag verder en geven u advies.

Financiering hernieuwbare energieprojecten in ontwikkelingslanden

Er zijn veel innovatieve hernieuwbare energieprojecten in ontwikkelingslanden denkbaar. Uw project kan gaan over schoon koken, het aansluiten van een dorp op een elektriciteitsnet op zonne-energie, of een systeem dat kaarslicht vervangt door prepaid lampen.

Wilt u ook zorgen voor goedkope, betrouwbare en duurzame energie voor mensen in ontwikkelingslanden? Wij bieden programma's voor bedrijven, kennisinstellingen, overheden en maatschappelijke organisaties om innovatieve projecten op te zetten.

Publiek-private partnerschappen

De Nederlandse overheid werkt steeds meer samen met marktpartijen. Deze zogeheten publiek-private partnerschappen (PPP's) tussen overheid, bedrijven, kennisinstellingen en ngo's vergroten de denk- en innovatiekracht van de markt door middel van projecten en ontwikkeling. Ontdek de waarde van partnerschappen en een breed netwerk. 

Bijdragen aan duurzame ontwikkelingsdoelen

Projecten voor hernieuwbare energie dragen bij aan de volgende Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG's):

  • SDG 7: betaalbare en duurzame energie;
  • SDG 12: verantwoorde consumptie en productie;
  • SDG 13: klimaatactie.

Blijf op de hoogte!

Bekijk het overzicht van projecten die wij uitvoeren op het gebied van ontwikkelingssamenwerking. U kunt onder meer filteren op locatie, sector en programma.

Wilt u op de hoogte blijven via onze nieuwsberichten en topverhalen van over de hele wereld? Meld u dan aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Vragen over hernieuwbare energie?

Neem contact met ons op

Bent u tevreden over deze pagina?