Veelgestelde vragen houders honden
Wij hebben de antwoorden op de veelgestelde vragen over de registratieregels voor houders van honden voor u verzameld. We werken deze pagina regelmatig bij.
Vraag aan de verkoper of de hond is geregistreerd en een Europees dierenpaspoort heeft. Als dat zo is, kunt u met behulp van het chipnummer op de website chipnummer.nl controleren of uw (aanstaande) hond geregistreerd is bij een portaal. Op chipnummer.nl staan alleen gegevens over de registratie als de eigenaar van toen daar akkoord voor heeft gegeven.
U kunt ook aan de eigenaar vragen bij welk portaal uw (aanstaande) hond geregistreerd is. En u kunt vragen om een overzicht van deze registraties. In het paspoort van de hond moeten ook de gegevens staan van de (vorige) eigenaar en de behandelend dierenarts.
Vraag eerst bij ons een UBN aan. Daarna laat u het dier chippen en registreren door een dierenarts. De dierenarts doet dan de volledige registratie bij een van de aangewezen portalen. Alleen een dierenarts kan in dit geval de volledige registratie doen. Een geregistreerde chipper niet.
Als u geen paspoort nodig heeft en u het dier niet overdraagt hoeft geen UBN aan te vragen. U had de hond al voor 1 november en gaat u de grens niet met hem over? Ook dan hoeft u geen UBN aan te vragen.
Vraag een UBN aan. Laat de pup daarna alsnog chippen en registreren door een dierenarts. De dierenarts heeft uw UBN hierbij nodig. De dierenarts registreert dan ook de geboortemelding.
Ja, een dierenarts moet bij de afgifte van een paspoort altijd vragen om een UBN van de houder. Dit wordt ook geregistreerd bij een aangewezen portaal. Het maakt daarbij niet uit, of het een nieuw paspoort, of een vervangend paspoort is.
- Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit