Regels paardenhandelaar
Houdt u (tijdelijk) paarden? Vervoert u een paard of heeft u een paard van iemand anders op stal? Wij zien u dan als houder van deze paarden. U bent er verantwoordelijk voor dat deze paarden een chip en een geldig paardenpaspoort hebben. Ook moet u de dieren misschien melden in het I&R-systeem.
Paardenpaspoort en chip
- U mag alleen paarden met een geldig paspoort kopen, verhandelen of vervoeren.
- In Nederland geven paardenpaspoort uitgevende instanties (ppi) paspoorten uit. Alleen deze paspoorten zijn geldig.
- Alle paarden in Nederland moeten een chip hebben.
- Gaat het om een paspoort met een uitgiftedatum vanaf 1 januari 2016? Dan moet altijd de beschrijvende schets helemaal zijn ingevuld. Ook moet de getekende schets compleet zijn. Dit hoeft niet als het paspoort is uitgegeven tussen 1 januari 2016 en 1 januari 2024. En er foto’s van het paard in het paspoort staan.
- Heeft het paard geen chip of paspoort? Dan bent u als houder in overtreding.
- Heeft het paard vóór 1 juli 2009 een paspoort gekregen, maar heeft het geen chip? Dan moet het een paspoort hebben met een ingevulde beschrijvende en ingetekende schets in het paspoort. Een chip is dan niet verplicht. Dit komt vaak voor bij buitenlandse paarden. Missen de chip en beide schetsen? Dan moet het paard toch nog een chip krijgen. En mag het niet naar de slacht voor menselijke consumptie.
- Elk paspoort moet een hoofdstuk Medische behandelingen hebben. Zonder dit hoofdstuk is een paspoort niet geldig. Bij Nederlands uitgegeven paspoorten voor 2004 kan dit een los inlegvel zijn.
- Een paard mag naar de slacht voor menselijke consumptie. Behalve wanneer hierover een aantekening staat in het hoofdstuk Medische behandelingen. Staat er in het paspoort dat het dier niet naar de slacht mag? Het aanpassen van deze aantekening is dan niet meer mogelijk.
- U mag als handelaar/houder niets in het paspoort aanpassen of schrijven. Doet u dit wel, dan wordt het paspoort ongeldig.
Locatie registreren
Houdt u (tijdelijk) paarden, pony's of ezels? Dan moet u ook de verblijfplaats van deze dieren registreren. U vraagt hiervoor een Uniek Bedrijfsnummer (UBN) aan. Meer hierover leest u op de pagina Dierlocatie UBN registreren en wijzigen.
Goed om te weten
I&R Dieren op Mijn RVO is vernieuwd. Vanaf 5 december 2023 gebruikt u het nieuwe I&R Dieren op Mijn RVO. Lees meer op Het nieuwe I&R Dieren.
Paarden melden
Moet u melden in het I&R-systeem? Dit hangt af van de tijd dat de paarden bij u zijn. Blijven de dieren langer dan 30 dagen bij u? Dan meldt u dit met een aanvoermelding in het I&R-systeem. Gaan de dieren na 30 dagen weer weg? Dan meldt u dit met een afvoermelding. Melden doet u via uw bedrijfsmanagementsysteem of via de pagina Paarden melden op Mijn RVO. Kies daar voor Mijn I&R Openen. Na inloggen kiest u in de blauwe menubalk onder Melden de melding die u wilt doen.
Is een dier korter dan 30 dagen bij u? Dan houdt u dit bij in het bedrijfsregister (uw eigen administratie). Meer over het bedrijfsregister en paarden melden leest u op Paarden melden.
- Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur