Feiten en cijfers energiebesparingsplicht

Laatst gecontroleerd op:
14 januari 2025
Gepubliceerd op:
24 juli 2019

Voor hoeveel locaties van bedrijven en instellingen per gemeente en per sector geldt de energiebesparingsplicht? En wanneer voldoen hun rapportages aan de energiebesparingsplicht? Op deze pagina vindt u de gegevens.

Gegevens informatieplicht ronde 2023

Tot 1 november 2024 diende de doelgroep voor 52.000 locaties een informatieplichtrapportage in. Dit betekent dat ongeveer 45% van de doelgroep een rapportage indiende. 

Let op: de doelgroep  is een geschatte doelgroep op basis van gegevens van het Centraal Bureau voor de Statisiek (CBS). 
De grootte van de doelgroep is zo goed als zeker overschat. De precieze beschrijving van deze doelgroep leest u in onderstaand bestand. 

Van de 52.000 locaties geven ongeveer 3.200 locaties aan een huisnummerreeks te hebben. Is er sprake van één extra adres voor elke locatie? Dan betekent dit 2,8% extra rapportages ten opzichte van het totaal aantal verwachte rapportages. Dit is het geval als het CBS dit ook als aparte adressen registreerde.  
Voor ongeveer 2.600 locaties is:

  • een rapportage over de gebouw- én activiteitgebonden maatregelen (beide) ingediend én 
  • op hetzelfde adres ook nog een rapportage over alleen de gebouw- of de activiteitgebonden maatregelen. 

Dit zou betekenen dat 1,3% van de rapportages te veel worden meegeteld ten opzichte van het totaal aantal verwachte rapportages. 

Voor de locaties zijn ongeveer 1,1 miljoen energiebesparende erkende maatregelen van toepassing. Ongeveer 70% betreft gebouwmaatregelen. Van deze maatregelen voerde de doelgroep ongeveer 71% volledig, 9% gedeeltelijk en 20% (nog) niet uit. 

In onderstaande bijlagen staat per erkende maatregel en per maatregelcategorie aangegeven hoe in de informatieplichtrapportages is geantwoord op de van toepassing zijnde maatregelen. Dit is per (deel)sector ingedeeld.

In het 1e bestand vindt u alleen de direct uitvoerbare toepasselijk maatregelen. Deze zijn  uitvoerbaar op een zelfstandig moment. 
In het 2e bestand vindt u ook de toepasselijke maatregelen die op een natuurlijk moment uitgevoerd moeten worden.

Sommige waarden in de bestanden gaven wij een kleur. Deze kleuren betekenen het volgende:

  • Rood: meer dan 20% van de toepasselijke maatregelen is nog niet uitgevoerd.     
  • Donkerrood: meer dan 50% van de toepasselijke maatregelen is nog niet uitgevoerd.
  • Groen (tabbladen Categorieën): het aantal toepasselijke maatregelen binnen de categorie betreft meer dan 10% van het totaal aantal toepasselijke maatregelen. 
  • Groen (tabbladen Maatregelen): het aantal toepasselijke maatregelen betreft meer dan 2% van het totaal aan toepasselijke maatregelen.

Cijfers over locaties die voldoen aan de energiebesparingsplicht

  • Activiteitgebonden maatregelen
    De doelgroep voldeed bij ongeveer 37% van de locaties volledig aan de energiebesparingsplicht voor activiteitgebonden maatregelen. Wanneer men voor een locatie één maatregel niet of gedeeltelijk uitvoerde, voldoet deze locatie al niet aan de plicht. Op ongeveer 26% van de locaties moet de doelgroep nog een kwart tot alle van de toepasselijke maatregelen uitvoeren. 
    Daarnaast geeft 8% van de locaties aan op een andere manier te voldoen aan de energiebesparingsplicht dan via de Erkende maatregelenlijst. Dit komt bijvoorbeeld door deelname aan de portefeuilleaanpak.   
     
  • Gebouwgebonden maatregelen 
    Op slechts 14% van de locaties voldeed de doelgroep volledig aan de energiebesparingsplicht voor gebouwmaatregelen. Maar bij ongeveer 28% van deze locaties moet men nog een kwart tot alle van de toepasselijke maatregelen uitvoeren. 8% van de locaties geeft aan op een andere manier dan via de Erkende maatregelenlijst te voldoen aan de energiebesparingsplicht.  
     
  • Gebouw- én activiteitgebonden maatregelen 
    Voor ongeveer 80% van de locaties is gerapporteerd over de gebouw- én de activiteitgebonden maatregelen. Van deze locaties voldoet slechts 12% aan de energiebesparingsplicht. Bij ongeveer 28% van deze locaties moet men nog een kwart tot alle van de toepasselijke maatregelen uitvoeren. 7% van de locaties geeft aan op een andere manier dan via de Erkende maatregelenlijst te voldoen aan de energiebesparingsplicht.  

In de loop van de tijd worden voor de locaties meer maatregelen (volledig) uitgevoerd. Meestal past de doelgroep dit niet aan in de rapportages. Een uitgebreide beschrijving van de gerapporteerde gegevens staat ook in het bovenstaande bestand. In de regionale Klimaatmonitor vindt u per gemeente, regio en provincie enkele gegevens uit de informatieplichtrapportages. 

Gegevens onderzoeksplicht ronde 2023

Tot 1 november 2024 diende 2.350 locaties een rapportage in. Dit is 57% van de geschatte doelgroep. 
Uit de rapportages blijkt dat men in de jaren 2021 – 2023 6.200 maatregelen uitvoerde.  Dat leverde een jaarlijkse energiebesparing op van ongeveer 29,3 petajoule (PJ). 58% hiervan is uitgevoerd door 240 ETS deelnemers.  
In de rapportages zijn 6.000 kosteneffectieve maatregelen geïdentificeerd die de doelgroep nog moet uitvoeren. Dit zijn de maatregelen met een terugverdientijd van 5 jaar of minder. Daarom nam men deze op in de uitvoeringsplannen van de betreffende locaties. Het alsnog uitvoeren van deze maatregelen leidt tot een mogelijke jaarlijkse energiebesparing van ongeveer 34 PJ. 55% hiervan is geïdentificeerd door ETS-deelnemers.

Gegevens EED-auditplicht derde ronde

Op 1 november 2024 dienden de doelondernemingen 1.330 meldingen in. Bij ongeveer 750 meldingen was een auditrapport toegevoegd. In ongeveer 90 meldingen gaf een onderneming aan ISO gecertificeerd te zijn. Ongeveer 150 meldingen betrof het toepassen van een erkend keurmerk. In de overige meldingen is aangegeven dat men niet EED-auditplichtig is.

Toezicht en handhaving

De regionale omgevingsdiensten zijn verantwoordelijk voor toezicht en handhaving op de informatie-, onderzoeks- en energiebesparingsplicht. Via de Specifieke Uitkering Toezicht en Handhaving Energiebesparingsplicht (SPUK THE) kregen zij hiervoor middelen voor extra capaciteit. De omgevingsdiensten rapporteren ook over de activiteiten die zij uitvoerden. De resultaten hiervan staan in de regionale Klimaatmonitor. Voor de EED-auditplicht is RVO het bevoegd gezag. RVO handelde ongeveer 1.100 meldingen af. 

Gegevens informatieplicht ronde 2019

1 juli 2023 diende 71-73 % van de geschatte informatieplichtdoelgroep voor 62.600 locaties rapportages in. Naar schatting is voor 70% van hun energiegebruik een rapportage ingediend. Voor deze locaties waren bijna 1,4 miljoen energiebesparende erkende maatregelen van toepassing. Hiervan was op 1 juli 2023 17,4% nog niet uitgevoerd en 10,6% gedeeltelijk. 
De doelgroep voldeed op juli 2023 op 14,8% van de locaties aan de energiebesparingsplicht. Voor 21,6% is nog een extra beoordeling nodig. Dit komt omdat indieners aangaven één of meer maatregelen gedeeltelijk te hebben uitgevoerd of omdat zij een rapportage indienden zonder gebruikte EML. 
Bij 63,4% van de rapportages is duidelijk dat de doelgroep in meer of mindere mate niet aan de energiebesparingsplicht voldeed. Dit houdt in dat de groep voor deze locaties minstens 1 toepasselijke maatregel nog niet uitvoerde. Hiervan voerde 40% de toepasselijke erkende maatregelen tot en met 25% (nog) niet uit. En 2,7% had 3/4e  van deze maatregelen nog niet uitgevoerd. 

Bent u tevreden over deze pagina?