Grondstoffen: ondersteuning en beleid van de overheid

Laatst gecontroleerd op:
19 juli 2024
Gepubliceerd op:
28 november 2019

In de circulaire economie speelt het opnieuw gebruiken van grondstoffen een belangrijke rol. De Rijksoverheid biedt daar hulp bij en maakt afspraken op dit gebied. Ook moedigt de overheid maatschappelijk verantwoord ondernemen aan met bijvoorbeeld hulp op maat, netwerk en subsidies.

Op weg naar een circulaire economie

De transitie naar een circulaire economie richt zich op:

  • het verlagen van de milieudruk; 
  • het verhogen van het economische concurrentievermogen;
  • de leveringszekerheid van grondstoffen in het algemeen.

In het Rijksbrede programma Nederland Circulair in 2050 staan doelen voor de lange termijn: Nederland volledig circulair in 2050. Het tussendoel voor 2030 is een halvering van het gebruik van primaire grondstoffen. In het kader van dit programma is in januari 2017 met veel maatschappelijke partijen het Grondstoffenakkoord gesloten.

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) coördineert de weg naar een circulaire economie. Maar de circulaire economie zelf raakt alle departementen. Het Planbureau voor de Leefomgeving monitort de ontwikkelingen jaarlijks, zodat de overheid kan bijsturen.

Een voorbeeld voor de uitvoering is het CIRCO-programma. Binnen dit programma gaan productiebedrijven en creatieve professionals concreet aan slag gaan met circulair ondernemen en ontwerpen. Het gaat dan om professionals die zich bezighouden met productontwerp in onder andere de bouw, interieur, mode, verpakkingen en services.

Nationale grondstoffenstrategie (NGS)

Met de nationale grondstoffenstrategie zet Nederland in op:

  • voldoende beschikbaarheid van kritieke mineralen en metalen
  • circulaire grondstoffen
  • minder zeldzame materialen vinden
  • de negatieve invloed op mens en milieu kleiner maken

Met als doel: de zekerheid van levering van kritieke grondstoffen op de middellange termijn vergroten.

Verbinding NGS en NPCE

Met het Nationaal Programma Circulaire Economie (NPCE) werkt Nederland aan een circulaire economie in 2050. Dit gebeurt via 4 circulariteitstrategieën: 

  • minder grondstoffen gebruiken
  • kritieke (te zeldzame) grondstoffen vervangen
  • levensduur van materialen en producten verlengen
  • grondstoffen op hoge kwaliteit verwerken

Het NPCE is breder opgezet dan de NGS, die zich focust op kritieke grondstoffen. Beide de NGS en het NPCE zetten zich vanuit verschillende invalshoeken in op circulariteit en innovatie bij het gebruik van kritieke grondstoffen. Om minder afhankelijk te zijn van andere landen en duurzamer te worden. Daarom kiest Nederland voor inhoudelijke verbinding tussen de 2 programma's. 

Lees de hele NGS op de website van de Rijksoverheid

Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO)

Doet u zaken in het buitenland? Dan verwacht de overheid dat u dit maatschappelijk verantwoord doet. Dit betekent dat u rekening houdt met mensenrechten, arbeidsomstandigheden en milieu. 

Lees meer over maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO)

Maatschappelijk verantwoord inkopen

PIANOo is het Expertisecentrum Aanbesteden van het ministerie van Economische Zaken. Zij bieden informatie, advies, instrumenten en praktische tips. Voor iedereen die zich in de publieke sector bezighoudt met het inkopen en aanbesteden van werken, leveringen en diensten. Maatschappelijk verantwoord en circulair inkopen is daarbij een belangrijk speerpunt. 

Lees meer informatie over circulair inkopen op de website van PIANOo

Contact

Vragen over grondstoffen? Mail naar grondstoffenscanner@rvo.nl.

In opdracht van:
  • Ministerie van Economische Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?