Zakelijke kansen in de ASEAN-regio

Gepubliceerd op:
13 december 2017
Laatst gecontroleerd op:
1 februari 2022

Met meer dan een half miljard inwoners, stijgende welvaart en sterke economische groei, biedt de ASEAN-regio veel zakelijke mogelijkheden. Ook voor u. Maar wat zijn de meest kansrijke sectoren?

Op deze pagina over zakelijke kansen hebben we de belangrijkste sectoren uitgelicht. Staat uw sector er niet bij, maar wilt u wel weten of er voor u kansen liggen in de ASEAN-landen? Neem dan eens contact op met onze adviseurs. Zij kunnen u helpen bij het verkennen van de markt en het vinden van kansen. Samen met het buitenlandnetwerk helpen we u graag op weg.

Impact coronacrisis op sectoren

Doet u zaken in de ASEAN-regio? En zoekt u meer informatie over de impact van de coronacrisis op uw sector? Lees dan verder. Op deze pagina vindt u alle informatie die wij hebben over de gevolgen van de coronacrisis op sectoren in ASEAN. Hoewel het momenteel nog lastig is om aan te geven wat de precieze gevolgen zijn per sector, houden we de ontwikkelingen zo goed mogelijk bij.

Regiosessie zakendoen in Azië tijdens corona

Hoe is het om zaken te doen in de regio Azië ten tijde van corona? Bedrijven zoeken naar praktische oplossingen. Tijdens het Nationaal Export Event (NEX20) sprak Sofie van den Enk hierover met ondernemers Edwin Vanlaerhoven (kassenbouwer Certhon) en Onno Lint (Morphotonics). "We hebben geen einddatum. We weten niet hoe lang dit gaat duren," zegt Onno Lint. Bekijk het videoverslag van de regiosessie over zakendoen in Azië tijdens corona.

Gevolgen voor handel

Helaas valt over de economische gevolgen van de coronacrisis nog weinig te zeggen. De maatregelen die ASEAN-landen hebben getroffen, hebben hun weerslag op de plaatselijke economie. Daarnaast kunnen de wereldwijde economische gevolgen van het coronavirus ook uw handel raken. Lees hierover meer op onze pagina Handel Nederland - ASEAN.

Wilt u meer weten over de actuele situatie en de maatregelen die ASEAN-landen hebben genomen? Bekijk dan de Veelgestelde vragen over het coronavirus in Azië & Oceanië.

Kansen in de Life Sciences & Health-sector

Op het gebied van uitgaven in de zorg, is ASEAN een van de snelst groeiende regio's in de wereld. Snelle economische groei, toenemende welvaart, een ouder wordende bevolking, en een toename van het aantal chronische ziekten, veroorzaken een grotere vraag naar zorg.

Kansen voor Nederlandse LSH-bedrijven in Zuidoost-Azië

Zuidoost-Azië heeft een grote behoefte aan slimme zorgoplossingen. Bent u geïnteresseerd in de huidige uitdagingen en kansen in Indonesië, Singapore, Thailand, Maleisië en Vietnam? Sluit u dan aan bij het nieuwe programma Strategische Meerjarige Marktbewerking (SMM) geïnitieerd door RVO en gecoördineerd door Task Force Health Care. Kom in contact met lokale stakeholders en ontwikkel nieuwe business.

Lees meer op de website van de Task Force Health Care

Factsheet kansen in Life Sciences & Health

Binnen de ASEAN zijn Vietnam, Thailand, Singapore en Maleisië toegankelijke markten die een goede basis bieden om zaken te doen in deze regio. De landen bieden kansen voor Nederlandse bedrijven in medical devices, eHealth/digital health en public health. Lees meer hierover in het onderstaande factsheet 'Opportunities for the Dutch Life Sciences & Health sector'.

Kansen in de landbouw- en tuinbouwsector

Het verbouwen van agrarische producten en andere voedselbronnen is voor ASEAN-landen een van de belangrijkste sectoren. De meeste landen hebben zich hierin gespecialiseerd. Zo zijn landen als Thailand en Vietnam voornamelijk exporteurs van agrarische producten. Qua producten lopen de landen uiteen. Vietnam richt zich vooral op visproducten, terwijl Indonesië en Maleisië veel palmolie produceren. Singapore richt zich meer op innovatie en onderzoek.

Gemeenschappelijke zorgen

De ASEAN-landen kennen ook gemeenschappelijke zorgen. Door bevolkingsgroei, klimaatverandering en meer welvaart staat de agrarische sector in deze landen voor enorme uitdagingen.

Nederland staat bekend om zijn efficiënte en hoogstaande land- en tuinbouwsector. Nederlandse kennis en kunde kunnen in de ASEAN-landen bijdragen aan innovatieve oplossingen voor lokale problemen. Hier liggen mogelijk ook kansen voor u. Wilt u hier meer over weten? Neem contact op met onze ASEAN-adviseurs. Zij helpen u graag op weg.

Kansen in watermanagement

Landen in Zuidoost-Azië hebben steeds vaker te maken met de gevolgen van klimaatverandering. Waar sommige ASEAN-landen kampen met te veel regen, heerst in andere gebieden juist in toenemende mate droogte.

Ook overstromingen bij plotselinge en hevige regen, zorgen voor economische schade en in het ergste geval slachtoffers. Deze uitdagingen vragen om investeringen in de waterinfrastructuur en om goed watermanagement.

Nederland koploper

Nederland staat wereldwijd bekend als koploper in het goed omgaan met water en waterinfrastructuur. Bent u actief in deze sector? Dan kunnen de ASEAN-landen interessant zijn voor uw bedrijf. Samen met het diplomatieke netwerk ter plekke kan RVO voor u de zakelijke kansen in kaart brengen. Neem contact op met ons.

Marktrapport watertechnologie

Het rapport ‘ASEAN 5 Sector Study Water Technology’ geeft een overzicht van de markt in de ASEAN-regio voor watertechnologie. Het rapport beschrijft trends en kansen en geeft concrete tips voor het betreden van de ASEAN-markt.

Lees de samenvatting of vraag het rapport direct aan

Kansen in de energiesector

De ASEAN-landen groeien hard. Daarmee groeit ook de vraag naar energie. Dat vergt een enorme investering in de uitbreiding en onderhoud van het energienetwerk. Ook stroomvoorziening en energiezekerheid spelen een steeds belangrijkere rol.

Ondanks dat veel landen in Zuidoost-Azië nog afhankelijk zijn van fossiele bronnen, maakt de regio ook stappen richting hernieuwbare energie. Zo hebben agrarische landen als Thailand, Vietnam en Indonesië een enorm potentieel op het gebied van bio-energie. Daarnaast is er ruimte voor groei in de water-, zonne- en windenergie.

Kansen in de transport & logistiek

De ASEAN-landen raken niet alleen onderling steeds meer met elkaar verweven. De regio profileert zich ook steeds sterker als dé spil voor transport en logistiek voor het hele Aziatische continent. Dat maakt een goede infrastructuur voor transport en logistiek tot een prioriteit voor de meeste ASEAN-regeringen. Om die ambitie te onderstrepen is de Aziatische Infrastructuurinvesteringsbank opgericht. Deze ondersteunt infrastructurele investeringen en nieuwe projecten.

Nederlandse bedrijven kennen als geen ander de meerwaarde van een goede infrastructuur. Deze kennis is hard nodig in Zuidoost-Azië. Hier liggen dus kansen.

Marktrapporten over kansrijke sectoren

Bent u op zoek naar meer gedetailleerde informatie over een bepaalde sector in een of meer ASEAN-landen? Kijk dan eens  in onze bibliotheek met sector- en marktrapporten.  U kunt filteren op sector en land.

Staat uw sector er niet bij? Of wilt u bijvoorbeeld een marktvergelijking tussen verschillende ASEAN-landen? Neem dan contact met ons op. Onze ASEAN-experts kunnen voor u een vergelijking maken tussen verschillende markten in de regio of u op andere wijze van advies voorzien.

Benieuwd naar de kansen in uw sector?

Vraag nu een gratis marktverkenning aan.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?