Betalingsverkeer België
Bij het zakendoen in België krijgt u te maken met het plaatselijke betalingsverkeer. Wat zijn de meest voorkomende betalingsgewoonten van Belgie en welke betalingsrisico’s kunt u vermijden? Hieronder gaan we in op deze vragen.
Mist u desondanks nog informatie? Neem dan contact op met een van onze adviseurs. Zij kunnen u in een gratis adviesgesprek vertellen over de kansen en mogelijkheden voor uw onderneming.
Euro
Als lid van de Europese Unie gebruikt België de euro. In de EU geldt vrij verkeer van kapitaal. Lees de informatie over het betalingsverkeer in de EU om meer te weten te komen over de Europese wetgeving op dit gebied.
Betalen met IBAN
België is net als Nederland een SEPA-land (Single European Payment Area). Dat betekent dat iedereen in Europa veilig eurobetalingen kan doen. Met SEPA is er geen verschil meer tussen binnenlandse eurobetalingen en eurobetalingen over de grens. Dus ook niet voor u als ondernemer.
Een van de doelen van SEPA was om retailbetalingen sneller te laten verlopen. Daarvoor is onder andere het International Bank Account Number (IBAN) bedacht. IBAN is een rekeningnummer waar een bankcode, een landencode en een controlegetal aan zijn toegevoegd. IBAN is sinds 2007 verplicht bij overboekingen naar landen binnen de Europese Economische Ruimte, waaronder België.
Wilt u weten hoe SEPA en IBAN werken en wat u kunt doen wanneer u te maken krijgt met SEPA- of IBAN-discriminatie? De Nederlandsche Bank geeft een heldere, beknopte uitleg. Verder biedt de Europese Centrale Bank een handige Engelstalige FAQ over SEPA.
Meest voorkomende betalingsvormen in België
SEPA-betalingen
Elektronisch geld overmaken via SEPA is gebruikelijk in België. Als Nederlandse ondernemer betaalt u zo gemakkelijk met uw IBAN.
Documentair incasso
Ook documentaire incasso’s zijn gangbaar in België. Lees op evofenedex wat u kunt verwachten als u zich laat betalen via een documentair incasso. De afnemer krijgt de goederen dan pas na betaling.
Betalingen e-commerce
Het Belgische Bancontact is de populairste betaalmethode bij e-commerce. Bancontact is vergelijkbaar met het Nederlandse iDEAL, maar iDEAL werkt niet samen met Belgische banken. Naast Bancontact worden creditcardbetalingen en PayPal vaak gebruikt in de Belgische e-commerce.
Zakelijke betalingsgewoonten in België
Ook in België komt kredietverlening aan b2b-klanten voor. Hoe vaak dat gebeurt is niet constant en hangt af van vele (economische) factoren. Lees meer over de trends in deze betalingsgewoonte in de B2B payment practices trend, België 2023 van Atradius.
Factuureisen
Als ondernemer moeten uw facturen aan bepaalde voorwaarden voldoen. Doet u internationaal zaken, bijvoorbeeld met ondernemers of overheden in andere EU-landen? Dan gelden er nog een aantal aanvullende eisen. Welke dit zijn is afhankelijk van of u goederen of diensten levert, aan wie, en in welk land.
Digitaal factureren met Peppol
Doet u zaken met een (lokale) overheidsinstelling in België? Net als in Nederland en een aantal andere EU en non-EU landen, is digitaal factureren verplicht bij transacties met overheden. Dit gaat via Peppol. Peppol is een internationale standaard voor het verzenden, ontvangen en verwerken van elektronische facturen en orders. Pdf's en andere gangbare factuurmethoden zijn niet meer toegestaan.
Als Nederlands bedrijf dat levert aan een buitenlandse overheidsinstelling, moet u met Peppol kunnen factureren. Dit kan op de volgende manieren:
- Maak als bedrijf gebruik van een boekhoudsoftwarepakket dat Peppol ondersteunt.
- Maak gebruik van de diensten van een Peppol-serviceprovider in Nederland.
- Zoek uit of u als buitenlandse leverancier via een lokaal leveranciersportaal kunt factureren. Dit kunt u bijvoorbeeld vragen aan uw opdrachtgever.
Op de website van Peppol vindt u meer informatie over hoe u zich kunt aansluiten bij Peppol.
Meer informatie over e-facturatie
- Lees meer informatie over e-facturatie en factureren bij zakendoen binnen de EU op de website van de Belastingdienst.
- 10 vragen en antwoorden over e-facturatie in België.
Betalingsrisico’s in België
Late betalingen
In België hebben bedrijven meer te maken met late betalingen van b2b-kopers dan andere landen in de regio. Dit komt vaak omdat Belgische bedrijven te weinig geld beschikbaar hebben. Soms wordt een onbetaalde factuur echter ook bewust ingezet als een vorm van financiering. Bekijk de statistische bijlage van de Atradius Payment Practices Barometer 2023. Daarin kunt Belgische betalingsgewoonten en -risico's vergelijken met omringende landen.
Kredietwaardigheid
Twijfelt u over de kredietmogelijkheden van het bedrijf waarmee u zakendoet? U kunt ook commerciële kredietbeoordelaars inhuren om inzicht te krijgen in de financiële mogelijkheden van een Belgisch bedrijf. Lees op evofenedex meer over:
Lees op de website van Ondernemersplein meer over het afsluiten van een exportkredietverzekering om uw bedrijf in te dekken tegen risico’s.
Meer informatie
- Bekijk het overzicht van de Belgische federatie van de financiële sector (febelfin).
- Bezoek de website van de Nationale Bank van België.
- Lees meer over betalingsvormen bij internationaal zakendoen op Ondernemersplein.kvk.nl.
Vragen over ondernemen in België?
Onze adviseurs helpen u graag verder.
- Ministerie van Buitenlandse Zaken