Betalingsverkeer België

Gepubliceerd op:
1 februari 2018
Laatst gecontroleerd op:
11 december 2020

Bij het zakendoen in België krijgt u te maken met het plaatselijke betalingsverkeer. Wat zijn de meest voorkomende betalingsgewoonten van Belgie en welke betalingsrisico’s kunt u vermijden? Hieronder gaan we in op deze vragen.

Mist u desondanks nog informatie? Neem dan contact op met een van onze adviseurs. Zij kunnen u in een gratis adviesgesprek vertellen over de kansen en mogelijkheden voor uw onderneming.

Euro

Als lid van de Europese Unie gebruikt België de %IT-field_fs_munteenheid% (%BE-field_fs_valuta_code%). In de EU geldt vrij verkeer van kapitaal. Lees de informatie over het betalingsverkeer in de EU om meer te weten te komen over de Europese wetgeving op dit gebied.

Betalen met IBAN

België is net als Nederland een SEPA-land (Single European Payment Area). Dat betekent dat iedereen in Europa even veilig en snel eurobetalingen kan doen. Met SEPA is er geen verschil meer tussen binnenlandse eurobetalingen en eurobetalingen over de grens. Dus ook niet voor u als ondernemer.

Een van de doelen van SEPA was om retailbetalingen sneller te laten verlopen. Daarvoor is onder andere het International Bank Account Number (IBAN) bedacht. IBAN is een rekeningnummer waar een bankcode, een landencode en een controlegetal aan zijn toegevoegd. IBAN is sinds 2007 verplicht bij overboekingen naar landen binnen de Europese Economische Ruimte, waaronder België.

Wilt u weten hoe SEPA en IBAN precies werken? De Nederlandsche Bank geeft een heldere, beknopte uitleg. Verder biedt de Europese Centrale Bank een handige Engelstalige FAQ over SEPA en IBAN.

Meest voorkomende betalingsvormen in België

SEPA-betalingen

Elektronisch geld overmaken via SEPA is gebruikelijk in België. Als Nederlandse ondernemer betaalt u zo gemakkelijk met uw IBAN.

Documentair incasso

Ook documentaire incasso’s zijn gangbaar in België. Lees op evofenedex wat u kunt verwachten als u zich laat betalen via een documentair incasso. De afnemer krijgt de goederen dan pas na betaling.

Betalingsgewoonten in België

Belgische bedrijven verlenen niet graag krediet aan b2b-klanten. In vergelijking met andere West-Europese landen vinden er in België minder vaak b2b-verkopen op krediet plaats. Hierbij maakt het weinig uit of Belgen iets binnen of buiten hun land verkopen.

Verder lezen? Atradius geeft in de Payment Practices Barometer van België meer informatie over deze betalingsgewoonte.

Betalingsrisico’s in België

Late betalingen

In België hebben bedrijven meer te maken met late betalingen van b2b-kopers dan andere landen in de regio. Dit komt vaak omdat Belgische bedrijven te weinig geld beschikbaar hebben. Soms wordt een onbetaalde factuur echter ook bewust ingezet als een vorm van financiering. Belgen zelf verwachten dat het aantal late betalingen de komende tijd niet vermindert.

Kredietwaardigheid

Twijfelt u over de kredietmogelijkheden van het bedrijf waarmee u zakendoet? U kunt ook commerciële kredietbeoordelaars inhuren om inzicht te krijgen in de financiële mogelijkheden van een Belgisch bedrijf. Lees op evofenedex meer over:

Lees op de website van Ondernemersplein meer over het afsluiten van een exportkredietverzekering om uw bedrijf in te dekken tegen risico’s.

Meer informatie

Vragen over ondernemen in België?

Onze adviseurs helpen u graag verder.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?