Exportregels Brazilië: invoerverplichtingen

Gepubliceerd op:
12 april 2019
Laatst gecontroleerd op:
27 december 2023

Om uw product op de markt te brengen in Brazilië moet u een aantal dingen regelen. Waar moet u op letten? En bij welke Braziliaanse instanties moet u zijn? Op deze pagina helpen we u een antwoord te vinden op uw vragen.

Het kan soms lastig zijn om erachter te komen bij welke instanties u uw zaken kunt regelen. Op deze pagina vindt u wat u moet regelen in Brazilië of bij Braziliaanse instanties. Op de pagina Exportregels Brazilië: wat regelt u in Nederland? vindt u wat u moet regelen in Nederland of bij Nederlandse instanties.

Invoerverplichtingen online regelen

In Brazilië is het mogelijk om sommige invoerverplichtingen online te regelen via het elektronische loket Portal Siscomex. Zo kunnen Braziliaanse ondernemers de (begeleidende) documenten indienen voor de invoeraangifte via de module 'Anexação de Documentos'.

Let op: alleen een Braziliaans bedrijf of zakelijk persoon ('entiteit') kan Siscomex gebruiken. Het is dus aan te raden om op dit vlak met een Braziliaanse zakenpartner samen te werken.

Via het portaal kan uw Braziliaanse zakenpartner documenten of gegevens indienen die de Braziliaanse overheid nodig heeft voor import, export en doorvoer. De overheid geeft via dit portaal ook terugkoppeling over de ingediende documenten.

Documenten: welke heeft u nodig in Brazilië?

Als u producten importeert in Brazilië heeft u verschillende documenten nodig. Sommige regelt u bij Braziliaanse instanties. Andere regelt u al van tevoren in Nederland, maar heeft u pas in Brazilië nodig. Het is vaak het gemakkelijkste om het door uw Braziliaanse zakenpartner te laten regelen. Hieronder geven we u een overzicht van enkele belangrijke documenten die daarbij nodig zijn.

Documenten voor aankomst regelen

Vóórdat uw zending in Brazilië aankomt moet de vervoerder of zijn agent een vrachtmanifest presenteren bij het betreffende douanekantoor van binnenkomst.

Verder moet u een zogenaamde niet-automatische invoervergunning krijgen voordat u de goederen verzend. Er bestaat ook een automatische invoervergunning. Kunt u zo'n vergunning gebruiken? Laat deze ná het vertrek van de zending uit het exportland aanvragen, maar wel vóór de inklaring begint in Brazilië. Beide soorten invoervergunning kunt u laten aanvragen in Siscomex. Alleen een Braziliaans bedrijf of persoon ('entiteit') kan Siscomex gebruiken. Het is dus aan te raden om op dit vlak met een Braziliaanse zakenpartner samen te werken.

Documenten voor inklaring

Voor het inklaren van uw goederen vraagt de Braziliaanse douane bij de invoeraangifte om aanvullende documenten. Deze moet uw Braziliaanse zakenpartner elektronisch aanleveren via Siscomex. Hierbij moet u in ieder geval een handelsfactuur en vrachtdocument ('Bill of Lading' of 'Air Waybill') laten indienen. Afhankelijk van uw product moet u misschien ook andere documenten indienen.

U hoeft deze begeleidende documenten overigens niet te presenteren als uw goederen geselecteerd zijn voor het zogenaamde 'green channel'. Hier gelden echter strenge voorwaarden voor. De Braziliaanse douane bepaalt of u hiervoor in aanmerking komt.

Als de goederen US$ 3.000 of minder waard zijn, mag u een vereenvoudigde invoerverklaring indienen. De begeleidende documenten voor deze verklaring moeten nog in papiervorm aangeleverd worden.

Productspecifieke documenten

Afhankelijk van uw product moet u mogelijk bepaalde certificaten, licenties en vergunningen regelen voor deze inspectie. Op de pagina producteisen in Brazilië leest u welke certificaten u bij welke instantie kunt regelen.

Overige invoerverplichtingen

Invoerdocumenten moeten meestal (ook) in het Portugees opgesteld worden. Als het gaat om documenten die samenhangen met internationale afspraken, mag u hier soms van afwijken.

Goederencodes en bijbehorende beschrijvingen in handelsdocumenten moeten altijd een verwijzing bevatten naar de nomenclatuur, bijvoorbeeld HS 2012 of HS 2017. Als de goederencode meer dan 6 cijfers bevat en verwijst naar een nationale goederencode, moet deze samen met de importeur aangepast worden.

Douane-unie MERCOSUR

Brazilië vormt samen met Argentinië, Paraguay en Uruguay de douane-unie Zuidelijke Gemeenschappelijke Markt, afgekort MERCOSUR. Verder is Bolivia een geassocieerd lid, dat alleen nog door Brazilië goedgekeurd moet worden. Venezuela was lid, maar is geschorst.

MERCOSUR bevordert vrije handel en vrij verkeer van goederen, personen en kapitaal. De toepassing van veel wetgeving loopt echter nog. Het is daarom verstandig om altijd de actuele situatie te bekijken. De volgende websites geven u hier informatie over:

  • Op de officiële MERCOSUR-website vindt u onder meer actuele wetgeving en documenten.
  • Bij de Europese Commissie leest u alles over de onderhandelingen over het handelsverdrag tussen de EU en Brazilië.

Meer weten?

Op zoek naar meer specifieke exportinformatie over Brazilië? De Access2Markets is dé bron voor informatie over Braziliaanse exportregels, invoertarieven en producteisen. Hier vindt u altijd de meest actuele informatie.

Als u nog niet eerder met de Access2Markets hebt gewerkt, kan ons stappenplan u op weg helpen. Komt u er toch niet uit? Neem dan contact op voor een afspraak met een van onze adviseurs.

Vragen over exporteren naar Brazilië?

Onze adviseurs helpen u graag verder.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?