Exportregels Brazilië: wat regelt u in Nederland?

Laatst gecontroleerd op:
10 maart 2023
Gepubliceerd op:
12 april 2019

U heeft uw voorwerk gedaan en uw product voldoet aan de eisen van de Braziliaanse markt. Hoe zorgt u ervoor dat uw product daar ook daadwerkelijk terechtkomt? Hieronder vertellen we u meer over de belangrijkste zaken die u in Nederland moet regelen.

Om uw product naar Brazilië te exporteren moet u een aantal zaken regelen. Op deze pagina vindt u wat u moet regelen in Nederland of bij Nederlandse instanties. Op de pagina Exportregels Brazilië: invoerverplichtingen vindt u wat u moet regelen in Brazilië of bij Braziliaanse instanties.

Denk aan de uitvoeraangifte

Als u goederen die op de gemeenschappelijke Europese markt zijn gebracht – of die in Europa zijn gemaakt – wilt exporteren naar Brazilië, moet u hiervan aangifte doen bij de Nederlandse douane. Dit heet de 'uitvoeraangifte' of exportaangifte (EX-A). Zorg ervoor dat u dit op tijd doet. U moet namelijk eerst toestemming van de Douane krijgen voordat u goederen mag uitvoeren. Lees verder over de uitvoeraangifte op de website van de Douane.

Waarom moet u uitvoeraangifte doen?

U moet uitvoeraangifte doen als u producten naar Brazilië wilt exporteren. Dit heeft te maken met de handelsverplichtingen die Nederland in Europees of internationaal verband is aangegaan. Zo mogen sommige goederen misschien niet naar Brazilië vervoerd worden. Met een uitvoeraangifte bewijst u dat u aan deze verplichtingen voldoet.

Welke exportdocumenten vraagt u aan in Nederland?

Exportdocumenten zijn een breed begrip. Vele zijn niet verplicht, maar wel sterk aan te raden. Het kan ook zijn dat uw klant erom vraagt. De documenten die u nodig heeft, hangen vaak af van uw situatie en het soort producten dat u levert. Verder biedt evofenedex een uitgebreid overzicht van exportdocumenten.

Hieronder lichten wij enkele belangrijke exportdocumenten toe die u in Nederland aanvraagt. Met deze documenten kunt u – of uw klant – aantonen dat goederen een bepaalde herkomst hebben.

Certificaat van oorsprong: duidelijkheid bij handelspolitiek

Brazilië blokkeert soms producten van andere landen om (handels)politieke redenen. Maar er kan voor producten uit bepaalde landen bijvoorbeeld ook sprake zijn van een beperkte invoer. Bij dit soort handelsbeperkingen wordt vaak de term niet-preferentiële oorsprong gebruikt.

Met een certificaat van oorsprong kunt u aantonen uit welk land uw product komt. Zo bewijst u indien nodig dat uw product geen niet-preferentiële oorsprong heeft. Meer weten over het certificaat van oorsprong of wilt u er één aanvragen? Kijk dan op de pagina van KVK over het certificaat van oorsprong.

Geen oorsprongsdocument voor uw product?

Kunt u de oorsprong niet aantonen? Dan kunt u geen gebruik maken van een eventuele preferentiële oorsprong. In dat geval geldt het zwaarste importtarief. Dit kan betekenen dat de invoerbelastingen hoger uitvallen. In het uiterste geval kan het zijn dat uw producten Brazilië niet in mogen.

ATA-carnet bij tijdelijke invoer

Voor tijdelijke invoer van goederen in Brazilië kunt u geen ATA-carnet meer gebruiken. In dit bericht legt de Braziliaanse overheid waarom en welke gevolgen dit voor u heeft

Verder lezen? In de Market Access Database (MADB) vindt u in het hoofdstuk 'temporary admission' meer informatie over tijdelijke invoer.

Productcertificaten

Afhankelijk van uw product heeft u soms een productcertificaat nodig om naar Brazilië te kunnen exporteren. Hiermee kan de Braziliaanse douane controleren of uw product aan de eisen voldoet. Sommige van deze certificaten vraagt u aan bij Nederlandse instanties. Bij welke instantie u moet zijn leest u op de pagina Producteisen in Brazilië.

Levering & Incoterms: kies de juiste voorwaarden

Om de goederen ook daadwerkelijk bij uw klant in Brazilië te krijgen, moet u het logistieke proces goed regelen. Hierbij kunt u de internationaal bekende Incoterms® gebruiken.

Wat zijn Incoterms?

Incoterms zijn gestandaardiseerde leveringsvoorwaarden die kunnen worden toegevoegd aan het koopcontract tussen u en de kopende partij. Het zijn afspraken over het transport, de verzekering en de plaats van levering van de goederen. Incoterms zelf zijn geen wetgeving. Maar door een referentie naar de Incoterms toe te voegen aan het koopcontract worden de Incoterms-afspraken wel juridisch bindend.

Meer informatie over Incoterms

De Incoterms worden opgesteld en bijgewerkt door de International Chamber of Commerce. Deze organisatie heeft een handig overzicht met veelgestelde vragen over Incoterms. Ondernemersvereniging evofenedex heeft informatie over de verschillende varianten van Incoterms. Welke Incoterm het beste bij uw situatie past, hangt onder meer af van de gekozen transportvorm en de gewenste verplichtingen. Het is verstandig om u hierover te laten adviseren.

Meer informatie

Op zoek naar meer specifieke exportinformatie over Brazilië? De Market Access Database (MADB) is dé bron voor informatie over Brazilië exportregels, invoertarieven en producteisen.

Als u nog niet eerder met de MADB hebt gewerkt, kan ons stappenplan u op weg helpen. Komt u er toch niet uit of heeft u andere vragen over de export naar Brazilië? Neem dan contact op voor een afspraak met één van onze adviseurs.

Vragen over exporteren naar Brazilië?

Onze experts helpen u graag verder.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?