Handel Nederland - Brazilië

Gepubliceerd op:
8 april 2013
Laatst gecontroleerd op:
15 maart 2023

Brazilië is een belangrijke handelspartner. We exporteren bijna € 3 miljard richting het land. Maar wat kopen de Brazilianen van onze ondernemers? En welke producten voeren wij in? De antwoorden vindt u op deze pagina.

Wilt u meer weten over Brazilië, zoals het bruto nationaal product, de staatsvorm of de demografische gegevens? Bekijk dan onze Factsheet Brazilië.

Recente economische ontwikkelingen

Het is nog onduidelijk wat de precieze gevolgen zijn van de coronacrisis voor de handel met Brazilië. Duidelijk is wel dat er gevolgen zijn. Zo is bijvoorbeeld de import van bloemen en planten uit Brazilië sterk verminderd.

Rapport van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) over de coronacrisis

Het rapport World Economic Outlook van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) van juni 2020, geeft een indicatie van de economische gevolgen van de coronacrisis voor de wereldhandel. Volgens het rapport zal de economie van Brazilië waarschijnlijk zo'n 9,1% krimpen in 2020 (zie pagina 6, eerste hoofdstuk). Dit komt vooral door lockdowns, dalende investeringen en dalende prijzen voor goederen.

Let op: de economische ontwikkelingen gaan snel. Houd de website van het IMF in de gaten voor nieuwe rapportages over dit onderwerp.

Rapport Worldbank over de coronacrisis

Volgens het rapport Covid-19 in Brazil: Impacts and Policy responseuit juli 2020 heeft de coronacrisis flinke gevolgen voor de Braziliaanse economie.

De pandemie heeft de Braziliaanse economie op meerdere manieren geraakt. De export is geraakt door de dalende prijzen en een afgenomen vraag naar goederen. Ook intern is de vraag naar goederen afgenomen. Zo moesten door strikte lockdowns veel Brazilianen thuisblijven en gaven ze aanzienlijk minder geld uit. Daar bovenop werd de Braziliaanse olie-industrie geraakt. Vanwege een scherpe daling in de vraag, is de prijs van olie bijna gehalveerd.

Wilt u meer weten? Het rapport Covid-19 in Brazil: Impacts and Policy response vindt u op de website van de Wereldbank.

Handelscijfers Nederland – Brazilië

Totale in- en uitvoer tussen Nederland en Brazilië

 Soort informatie   Bedrag   Jaartal 
Totale uitvoer € 3 miljard   2021
Totale invoer € 5,4 miljard  2021
Handelsbalans (positief/negatief) € 2,4 miljard (-)  2021

Kijk voor de nieuwste cijfers over de handel tussen Nederland en Brazilië in de databank Statline van het CBS. Stel de perioden, productgroep (SITC) en het onderwerp in, om de informatie te vinden die u wilt.

Belangrijkste uitvoerproducten naar Brazilië

Uitvoer vanuit Nederland naar Brazilië

Productgroep  Bedrag   Jaartal 
Ruwe aardolie en aardolieproducten € 464 miljoen  2021
Medicinale en farmaceutische producten  € 391 miljoen  2021
Kunstmatige meststoffen € 235 miljoen  2021

De gegevens hierboven komen van het CBS. Benieuwd naar de hele lijst van uitvoerproducten? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder uitvoer van Nederland naar Brazilië.

Voorlopige exportcijfers

Het CBS publiceert ook voorlopige exportcijfers over het lopende jaar. Onder 'Perioden' selecteert u de maanden waar u de cijfers van wilt bekijken. Let op: het CBS kan deze cijfers later nog aanpassen.

Belangrijkste invoerproducten uit Brazilië

Invoer vanuit Brazilië naar Nederland

 Productgroep   Bedrag   Jaartal 
Oliehoudende zaden en vruchten  € 1,1 miljard  2021
Ruwe aardolie en aardolieproducten  € 924 miljoen  2021
Groenten en fruit  € 729 miljoen  2021

De gegevens hierboven komen van het CBS. Benieuwd naar de hele lijst van invoerproducten? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder invoer uit Brazilië naar Nederland.

Voorlopige importcijfers

Het CBS publiceert ook voorlopige importcijfers over het lopende jaar. Onder 'Perioden' selecteert u de maanden waar u de voorlopige cijfers van wilt bekijken. Let op: het CBS kan deze cijfers later nog aanpassen.

Handelsinformatie via TradeMap

In TradeMap van het International Trade Centre (ITC) kunt u ook de handelsstromen naar en uit Brazilië bekijken. Het voordeel is dat u hier ook niet-Nederlandse handelsstromen ziet. Selecteer bovenaan bij 'partner' een ander land dan Nederland. Zo vergelijkt u de Nederlandse cijfers met die van andere landen.

Let op: anders dan het CBS, gebruikt Trademap HS-codes om goederen in te delen in categorieën. Dit is een systeem dat bedrijven en douanes wereldwijd gebruiken. Houd hier bij uw zoekopdracht rekening mee.

Overzicht handelscijfers

Wilt u liever alles in één overzicht? Het rapport hieronder biedt cijfers over de directe buitenlandse investeringen en een overzicht van de import en export.

Meer weten?

Ontdek uw kansen

Loopt u rond met exportplannen voor Brazilië? Neem dan contact op met onze adviseurs

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?