Handel Nederland - Brazilië

Gepubliceerd op:
8 april 2013
Laatst gecontroleerd op:
28 maart 2022

Brazilië is een belangrijke handelspartner. We exporteren bijna € 2,5 miljard richting het land. Maar wat kopen de Brazilianen van onze ondernemers? En welke producten voeren wij in? De antwoorden vindt u op deze pagina.

Wilt u weten of de Braziliaanse markt ook voor u interessant kan zijn? Of loopt u rond met exportplannen voor Brazilië? Neem dan contact op met onze adviseurs. Zij kunnen u helpen bij het vinden van kansen en zakenpartners, of u adviseren over andere exportzaken. Wilt u meer weten over Brazilië, zoals de staatsvorm, de munteenheid of demografische gegevens? Bekijk dan onze Factsheet Brazilië.

Tenzij anders aangegeven zijn de cijfers op deze pagina afkomstig van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Handel Nederland – Brazilië

Totale in- en uitvoer tussen Nederland en Brazilië 2019

 Soort informatie   Bedrag   Jaartal   Verschil met vorig jaar 
Totale uitvoer € 2,73 miljard   2019  10,1%
Totale invoer € 3,83 miljard  2019  4,2%
Handelsbalans € 1,11 miljard (-)  2019  -7,9%

Kijk voor de meest recente cijfers over de handel tussen Nederland en Brazilië in de databank Statline van het CBS. Wilt u de cijfers van eerdere jaren bekijken? Klik dan op de tab 'Perioden'. Hier kunt u verschillende jaartallen selecteren.

Corona-effect op handel met Brazilië

Het is nog onduidelijk wat de precieze gevolgen zijn van de coronacrisis voor de handel met Brazilië. Duidelijk is wel dat er gevolgen zijn. Zo is bijvoorbeeld de import van bloemen en planten uit Brazilië sterk verminderd.

Rapport van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) over de coronacrisis

Het rapport World Economic Outlook van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) van juni 2020, geeft een indicatie van de economische gevolgen van de coronacrisis voor de wereldhandel. Volgens het rapport zal de economie van Brazilië waarschijnlijk zo'n 9,1% krimpen in 2020 (zie pagina 6, eerste hoofdstuk). Dit komt vooral door lockdowns, dalende investeringen en dalende prijzen voor goederen.

Let op: de economische ontwikkelingen gaan snel. Houd de website van het IMF in de gaten voor nieuwe rapportages over dit onderwerp.

Rapport Worldbank over de coronacrisis

Volgens het rapport Covid-19 in Brazil: Impacts and Policy responseuit juli 2020 heeft de coronacrisis flinke gevolgen voor de Braziliaanse economie.

De pandemie heeft de Braziliaanse economie op meerdere manieren geraakt. De export is geraakt door de dalende prijzen en een afgenomen vraag naar goederen. Ook intern is de vraag naar goederen afgenomen. Zo moesten door strikte lockdowns veel Brazilianen thuisblijven en gaven ze aanzienlijk minder geld uit. Daar bovenop werd de Braziliaanse olie-industrie geraakt. Vanwege een scherpe daling in de vraag, is de prijs van olie bijna gehalveerd.

Wilt u meer weten? Het rapport Covid-19 in Brazil: Impacts and Policy response vindt u op de website van de Wereldbank.

Belangrijkste exportproducten naar Brazilië

Top 5 exportproducten

Productgroep  Bedrag   Jaartal   Verschil met vorig jaar 
Chemische producten € 781 miljoen  2019  0,8%
Minerale brandstoffen, smeermiddelen en dergelijke producten  € 664 miljoen  2019  28,4%
Machines en vervoermaterieel € 638 miljoen  2019  -1,3%
Fabricaten hoofdzakelijk gerangschikt volgens grondstoffen € 203 miljoen  2019  59,7%
Diverse gefabriceerde goederen € 190 miljoen  2019  15,5%

Trends in export naar Brazilië

Chemische producten vormen de belangrijkste productgroep bij export naar Brazilië. Dit is vooral te danken aan de export van anorganische chemische producten. Die groeide maar liefst met 423,6% ten opzichte van 2018. De export van organische chemische producten en etherische oliën is daarentegen weer gedaald (-22,6% en -19,9%). De productgroep minerale brandstoffen is met meer dan een kwart gegroeid. De groei zit vooral in ruwe aardolie en aardolieproducten.

Machines en vervoermateriaal staan op een derde plek. Ondanks een kleine krimp is de productgroep nog steeds verantwoordelijk voor een exportwaarde van € 638 miljoen. De krimp komt door een verminderde export van machines voor metaalbewerking en gespecialiseerde machines. Er is echter een flinke groei (+92,9%) te zien in de export van telecomapparatuur. Invloed van de coronacrisis is hier nog niet te zien

Let op! De cijfers in de tabellen op deze pagina zijn van 2019, toen de coronacrisis nog moest plaatsvinden. Zodra wij actuele cijfers hebben waarin de gevolgen van de crisis zijn verwerkt, updaten wij onze informatie op deze pagina.

Voorlopige exportcijfers

Het CBS publiceert ook voorlopige exportcijfers naar Brazilië voor het lopende jaar. Nu zijn alleen nog de voorlopige cijfers van januari tot en met augustus 2020 te zien. Let op: dit zijn voorlopige cijfers en die kunnen op een later moment herzien worden. De gegevens in dit overzicht zijn een inschatting op basis van de op dat moment beschikbare gegevens.

Belangrijkste importproducten vanuit Brazilië

Top 5 importproducten

 Productgroep   Bedrag   Jaartal   Verschil met vorig jaar 
Voeding en levende dieren  € 1,89 miljard  2019  -9,5%
Grondstoffen, niet eetbaar behalve brandstoffen  € 960 miljoen  2019  18,6%
Minerale brandstoffen, smeermiddelen en dergelijke producten  € 393 miljoen  2019  1196,5%
Chemische producten  € 197 miljoen  2019  10,7%
Machines en vervoermaterieel  € 169 miljoen  2019  -49,8%

De bovenstaande gegevens zijn afkomstig van het CBS. Wilt u de hele lijst van importproducten uit Brazilië bekijken? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder invoer van Nederland uit Brazilië.

Trends in import Brazilië

Voeding en levende dieren zijn de meest geïmporteerde producten. De import is iets gedaald ten opzichte van vorig jaar (-9,5%) maar de productgroep is nog steeds goed voor bijna € 1,9 miljard. De krimp is te wijten aan granen en graanproducten (-51,8%), suiker en suikerwerken, honing (27,7%) en bereide voedingsmiddelen (-17,9%). De import van zuivelproducten (+20,4) en levende dieren nam juist toe (+13%).

Impact van de coronacrisis op de import vanuit Brazilië

De cijfers in de tabellen op deze pagina zijn van 2019; toen was er nog geen coronacrisis. Zodra wij actuele cijfers hebben waarin de gevolgen van de crisis zijn verwerkt, updaten wij de informatie op deze pagina.

Voorlopige importcijfers van 2020

Het CBS publiceert ook voorlopige cijfers over de import uit Brazilië over het lopende jaar. U kunt onder 'Perioden' de maanden in 2019 aanvinken om de verschillen met 2020 te bekijken.

Let op: dit zijn voorlopige cijfers en die kunnen op een later moment herzien worden. De gegevens in dit overzicht zijn een inschatting op basis van de op dat moment beschikbare gegevens.

Handelscijfers via TradeMap

Een andere nuttige bron voor handelscijfers is TradeMap. Deze site wordt beheerd door het International Trade Centre (ITC) van de Verenigde Naties. Voordeel van TradeMap is dat u hier ook inzicht krijgt in niet-Nederlandse handelsstromen. Zo kunt u de Nederlandse cijfers vergelijken met die van andere landen.

Let op: anders dan het CBS, maakt Trademap gebruik van het HS-systeem voor het indelen van de goederenstromen. Houd hier rekening mee bij uw zoekopdracht.

Rapport handels- en investeringscijfers

Bekijk hieronder ook het RVO-rapport over Handels- en investeringscijfers Brazilië - Nederland (pdf, mei 2019), met een overzicht van de import en export, en met cijfers over de directe buitenlandse investeringen.

Deze cijfers zijn een inschatting op basis van de op dat moment beschikbare gegevens. Deze cijfers kunnen op een later moment worden herzien.

Meer weten?

Persoonlijk advies

Bent u benieuwd of er ook voor u kansen liggen op de Braziliaanse markt? Of wilt u sparren over uw exportplannen ? Neem dan contact op met onze adviseurs

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?