Zakelijke kansen in Estland

Gepubliceerd op:
23 oktober 2012
Laatst gecontroleerd op:
24 maart 2021

De economie van Estland biedt verschillende kansen. De geografische ligging en uitgebreide digitale kennis creëren mogelijkheden in bijvoorbeeld infrastructuur en ICT. Waar liggen de meeste kansen voor u?

Infrastructuur: ontwikkeling van spoorwegen

Rail Baltica

De Baltische staten voeren een groot project uit om hun spoorwegen aan te sluiten op het Europese spoorwegnetwerk. Het project loopt tot en met 2025 en levert verschillende kansen op voor Nederlandse ondernemers, ook in Estland. Denk hierbij aan:

 • spoorbouw;
 • software voor spoorweginfrastructuur;
 • belastingadvies voor spoorweginfrastructuur;
 • marktstudies voor spoorweginfrastructuur.

Benieuwd naar de mogelijkheden? U vindt de aanbestedingen voor dit project op de officiële website van Rail Baltica en door te zoeken op de aanbestedingenwebsite van de EU.

Spoortunnel Tallinn - Helsinki

Tussen Tallinn en Helsinki komt de langste onderzeese spoortunnel ter wereld. Het ambitieuze project omvat ook kunstmatige eilanden voor wonen en werken. Dit levert kansen op voor Nederlandse bedrijven op uiteenlopende gebieden, waaronder:

 • Baggerwerkzaamheden;
 • (tunnel)bouw;
 • ontwerpen van infrastructuur;
 • werkzaamheden voor bouw van stations en spoor;
 • vastgoedontwikkeling;
 • stedelijke planning en architectuur;
 • kennis op het gebied van landbouw en energie.

BNR nieuwsradio besprak deze kansen in de uitzending Ondernemersdesk Europa. Bekijk de uitzending en laat u bijpraten.

Invloed coronacrisis

De coronacrisis heeft de investeringen in spoorwegen niet stilgezet in Estland. De overheid en bedrijven investeren in 2021 samen € 122,5 miljoen in de sector.

Verder meldde de voorzitter van Rail Baltica in april 2020 dat het project niet beïnvloed werd door corona. Ook is er meer budget vrijgemaakt voor het project. De EU draagt vanaf 2021 € 1,4 miljard bij via de Connecting Europe Facility (CEF).

ICT-sector

Estland blinkt uit in digitalisering, onder meer bij overheidsdiensten zoals het digitale burgerschap. Met deze digitale identiteit kunt u gemakkelijk en snel online een bedrijf opzetten in Estland. Deze en andere vooruitstrevende ontwikkelingen binnen Estland op het gebied van ICT, creëren kansen voor Nederlandse bedrijven die actief zijn in:

 • digitale veiligheid (cyber security)
 • e-health
 • smart cities
 • smart mobility
 • softwareontwikkeling

Invloed corona

De goed ontwikkelde Estse ICT-sector heeft de gevolgen van de coronapandemie in het land deels opgevangen. Overheidsdiensten bleven digitaal draaien. Ook de gezondheidszorg kon zich beter richten op de toenemende vraag naar zorg, doordat digitale administratie tijd bespaarde. Tijdens de lockdown organiseerde de Estse overheid ook een hackathon om coronagerelateerde problemen op te lossen.

Aan de andere kant kromp volgens de Europese Commissie de Estse economie met 2,9% in 2020. Ook de ICT-sector kan hier last van hebben. Naar verwachting draagt de sector wel bij aan een sterker herstel van de coronacrisis.

Marktrapporten met kansrijke sectoren

Samen met het buitenlandnetwerk van ambassades, consulaten, Netherlands Business Support Offices (NBSO's), Innovatie Attachés en landbouwraden publiceren wij rapporten over kansrijke sectoren in het buitenland.

Op dit moment zijn er geen actuele marktrapporten over Estland.

Andere relevante informatie over groeisectoren of zakelijke mogelijkheden publiceert het buitenlandnetwerk op internationaalondernemen.nl. U kunt hier filteren op Estland en eventueel uw gewenste sector.

Aanbestedingen en subsidies

Kansrijke aanbestedingen

Internationale organisaties zoals de European Bank for Reconstruction and Development (EBRD) en de Europese Commissie geven jaarlijks miljarden euro's aan projecten uit. Uit deze projecten komen veel opdrachten. Hier liggen ook zakelijke kansen voor u. Internationale aanbestedingen kunt u bekijken via de volgende bronnen:

Bekijk ook subsidies, leningen, aanbestedingen op de website van de Europese Commissie en internationale organisaties op RVO.

Subsidies en financiering

Heeft u financiering nodig voor uw bedrijf, zodat u over de grens uw vleugels uit kunt slaan? Rijksdienst voor Ondernemend Nederland helpt u graag uw financiering rond te krijgen.

In de subsidie- en financieringswijzer vindt u alle subsidies en regelingen die openstaan voor het indienen van een aanvraag. Door aan te geven wie u bent en waarnaar u op zoek bent, krijgt u een subsidieoverzicht op maat. Wij voeren deze subsidies en financieringsregelingen uit in opdracht van diverse Nederlandse ministeries en de Europese Commissie.

Twijfelt u over welke financiering bij u past? Onze adviseurs helpen graag met adviseren welke financiering bij u past, ook buiten RVO.

Meer weten?

Op de LinkedIngroep 'Nordic Baltic Network - Your Dutch connection in the Nordics' publiceren Nederlandse ambassades regelmatig tips voor zakelijke kansen in de Noord-Europese en Baltische landen, waaronder Estland. Sluit u via LinkedIn aan bij deze groep om op de hoogte te blijven.

In opdracht van:
 • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?